05 / 05 / 2024

Esnafa EYT müjdesi! Şartları taşıyanlar emekli olacak

Esnafa EYT müjdesi! Şartları taşıyanlar emekli olacak

EYT'de flaş gelişme. Torba yasayla Bağ-Kur'luların prim şartı 9 bin günden 7 bin 200 güne düşecek. Böylece binlerce esnaf Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olma hakkını elde edecek. Ancak bütün Bağ-Kur'lular düzenlemeden yararlanamayacak. İşte tüm ayrıntılar...



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 5 yıl önce emekli olma hakkının getirileceğini ve Bağ-Kur prim gün sayısının 7 bin 200'e indirilmesi için çalışmalar başlattıklarını ifade etti. Meclis'in açılmasıyla birlikte esnaf erken emeklilik için heyecanla bekliyor. Torba yasayla Bağ-Kur'luların prim şartı 9 bin günden 7 bin 200 güne düşecek.

5 YIL AZ PRİM ÖDENECEK
Küçük esnaf, Bağ-Kur ile SSK prim eşitlemesinden yararlancak, bin 800 gün kazanan Bağ-Kur'lular 5 yıl az prim ödemesi yapacak. İşte tüm detaylar...

Düzenlemeden Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı bakkal, kasap, kuaför, ayakkabıcı, berber, kıraathane sahipleri gibi küçük esnaf yararlanacak.

Şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan büyük işletme sahipleri yasal düzenlemeden faydalanamayacak.

PRİMİ YETEN EMEKLİ OLABİLECEK
Bağ-Kur'luların erken emekli olabilmesi için 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olması ve istenen şartları sağlaması şartı aranıyor.

Yeni düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte geçmişe dönük prim iadesi yapılmayacak. 7 bin 200'den fazla prim ödemesi olanlar aradaki farkı talep edemeyecek.

Erken emeklilik için Bağ-Kur'dan SSK'ya geçenler de bu sigorta kolundaki çalışması 3.5 yıldan az ve 7 bin 200 günü doldurduysa Bağ-Kur kapsamında emekli olabilecek.

Yasal düzenlemeyle prim günü düşerken normal emeklilikte yaş koşulu değişmeyecek. Prim gününü 7 bin 200'e tamamlayan Bağ-Kur'lu kadın 58, erkek de 60 yaşında emekli olacak .

BÜTÜN BAĞ-KUR'LULAR YARARLANAMAYACAK
Bütün Bağ-Kur'lular düzenlemeden yararlanamayacak. Şu an kayıtlı 3 milyon esnaf bulunuyor. 3 milyon esnaftan yaklaşık 1 milyonu küçük esnaf ve yasadan bu bölümün yararlanması planlanıyor. Prim indiriminde çalışan sayısına da bakılacak.

Yasada netleşecek düzenleme ile 10 ve altı çalışan işyerlerinde çalışanların yararlanması seçeneği ön plana çıkıyor. Bağ-Kur statüsünde olup isteğe bağlı sigortalı olanlar ise prim indirimi kapsamında yer almayacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön