21 / 12 / 2024

Eşyalı daireyi kiraya vermenin 5 riski!

Eşyalı daireyi kiraya vermenin 5 riski!

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com okurları için "eşyalı daireyi kiraya vermek" konulu yazı yazdı. İşte yazının detayları..



Özellikle stüdyo ve 1+1’lerin eşyalı olarak kiraya verilmesi ev sahibi tarafından tercih ediliyor. Bunun sebebi de daha çabuk ve daha yüksek bedelle kiraya vermek, kiralayanın cephesinden ise kısa vadede kiralama yapıldığı, sık sık yer değiştirildiği için tercih ediliyor. Eşyalı daire kiralamalarının bu olumlu yönlerinin yanında birde ev sahiplerinin üstlendiği riskler vardır. Ev sahiplerinin üzerine aldığı bu riskler nelerdir?


1) Kiracının evi terk ettiğine dair ev sahibine haber vermemesi, ev sahibinin de kiracıya ulaşamaması.


2) 1. Maddedeki sorun yüzünden evini teslim almadığı için tekrar kiraya vermemesi geçen süredeki kira kaybı.


3) Eve girmek için yasal yollardan başka çaresi olmayan ev sahiplerinin karşılayacağı mahkeme masrafları ve bu süre zarfındaki kira kaybı. Yasal olmayan yollarla ev sahibinin eve girmesinden doğacak sorunların boyutu epeyce büyüktür.


4) Evin bir şekilde teslim alındığını düşünürsek ev sahibinin eve girdiğinde karşılaşacağı manzara. Yani eşyanın durumu, boyası, badanası yada en kötüsü eşyası duruyor mu.


5) Ödenmeyen elektrik, su, doğalgaz ve sitelerin aidatları bunlarda ev sahiplerine kalıyor. Denebilir ki faturalar genellikle kiracının adına ise ev sahibi niye ödesin. Eşyalı kiralamalar kısa süreli olduğu için faturaları kiracılar üzerlerine almayı tercih etmezler. 

 

Peki bu riskleri nasıl ortadan kaldırabiliriz ?


1)    Kiracının evi kiraya veren tarafından iyi araştırılması bu ev sahibi veya emlakçı olabilir.


2)    Kiracının bilgilerini tam ve doğru olarak alındığından emin olması gerekiyor. Eksik yada yanlış bilgi kiracının ulaşılabilirliğini engeller.


3)    İkametgah zorunluluğunun belirtilmesi eğer getirmek istemiyorsa ikinci adres olarak da gösterebileceğini böylelikle asıl adresinde öğrenmiş olursunuz. Hiç birini kabul etmiyorsa zaten kiraya vermeyin.


4)    Eğer kiraya verdiğiniz ev bir sitedeyse bu sitenin güvenliğine ve yönetime bilgi vermenizde de fayda vardır en azından herhangi bir durumda size haber verilmesini sağlayabilirsiniz.


5)    Son olarak ve en önemlisi iyi bir depozito almaktır en azından uğrayacağınız bir hasarı da bir ölçüde azaltmış olursunuz. Zaten iyi niyetli biri bu bedelden kaçmaz. Çünkü taşınma zahmeti olmadığı gibi eşyası da zarar görmemiş olur o yüzden verdiği depozito yada geri alacağını bildiği için bu bedelden kaçmaz. 


Sonuç olarak eşyalı daire kiraya vermek hem riskli hem de karlı bir kiralama yöntemidir.
 

 

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat


Günlük kiralamalar nasıl engellenir?

 


Geri Dön