Konut

Etem Özçelik: Mobilya için cari fazla sürpriz değil

MODOKO Başkanı Etem Özçelik, Temmuz ayında 286 milyon dolar olan cari fazla ile ilgili açıklamalarda bulundu

Özçelik, Türkiye'nin dış ticaret açığı vermediği nadir sektörlerden biri olmaya devam eden mobilya sektörü için cari fazlanın sürpriz olmadığını, bunu korumaya yönelik hükümetin tedbir alması gerektiğini bildirdi. MODOKO Başkanı Özçelik, "Ülkemizde mobilya sektörü toplam 7.5 milyar dolar tüketim pazarına, 1.5 milyar dolar ihracat rakamına sahip. Üretimi, 62 bin işyerinde, 260 bin istihdam ile başarıyoruz. İhracatımız 2008 yılında yaklaşık yüzde 30 artışla 1 milyar 331 milyon dolar, ithalatımız ise yaklaşık yüzde 8 artışla 738 milyon dolar olarak gerçekleşti" dedi.

Türkiye'nin mobilya ihracatında yıllardır istikrarla Almanya'nın ilk sırayı  aldığı bilgisini veren Etem Özçelik, bunu Irak ve Fransa'nın takip ettiğini söyledi. Özçelik, "Bu üç ülkeye 2008 yılı ihracatımızın yüzde 25'ten fazlasını gerçekleştirirken dört ve beşinci sıraları buralara hızla tırmanan İran ve Yunanistan aldı. Bu ülkelerin yanı sıra Hollanda, İngiltere, Romanya, Rusya ve Azerbaycan da önemli ihracat kapılarımız arasında yer alıyor" dedi.

İthal mobilyada vergi artsın
Mobilya sektöründe iyileşmenin sürmesi için hükümetin, bu ay sonunda bitecek olan KDV indirimini devam ettirmesinin yerinde olacağını belirten Özçelik, ''Sektörümüzdeki olumlu hava KDV indiriminin kalıcı hale gelmesiyle devam edecektir. Ayrıca zaten ticaret açığı vermeyen sektörümüzde, iç talebin artması ve yerli üreticinin korunması için ithal mobilyaya vergi artırıcı tedbirlerin uygulanması gerekir. Tezat oluşturan diğer bir konu ise ağaç mamülleri başta olmak üzere mobilya hammaddesindeki KDV oranının yüzde 18 olmasıdır. Bu oran yüzde 8'e çekilmelidir. Hükümetten üretim maliyetlerini artırmayacak, cari dengeyi de koruyacak önlemler bekliyoruz'' ifadelerinde bulundu.

Etem Özçelik: İthal mobilyaya vergi artırıcı tedbirler uygulanmalı
Mobilya Doğramacıları Kooperatifi Başkanı Etem Özçelik, ithal mobilyaya vergi artırıcı tedbirlerin uygulanması gerektiğini bildirdi

Özçelik, yaptığı yazılı açıklamada, temmuz ayında 286 milyon dolar olan cari fazla ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye'nin dış ticaret açığı vermediği nadir sektörlerden biri olmaya devam eden mobilya sektörü için cari fazlanın sürpriz olmadığını, bunu korumaya yönelik hükümetin tedbir alması gerektiğini belirtti. Türkiye'de mobilya sektörünün toplam 7,5 milyar dolar tüketim pazarına, 1,5 milyar dolar ihracat rakamına sahip olduğunu ifade eden Özçelik, üretimin, 62 bin işyerinde, 260 bin istihdam ile gerçekleştiğini vurguladı.

Özçelik, Türkiye ihracatının 2008 yılında yaklaşık yüzde 30 artışla 1 milyar 331 milyon dolar, ithalatının ise yaklaşık yüzde 8 artışla 738 milyon dolar olarak gerçekleştiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Türkiye'nin mobilya ihracatında yıllardır istikrarla Almanya ilk sırayı alıyor. Bunu Irak ve Fransa takip ediyor. Bu üç ülkeye 2008 yılı ihracatımızın yüzde 25'ten fazlasını gerçekleştirirken dört ve beşinci sıraları buralara hızla tırmanan İran ve Yunanistan aldı. Bu ülkelerin yanı sıra Hollanda, İngiltere, Romanya, Rusya ve Azerbaycan da önemli ihracat kapılarımız arasında yer alıyor.

Mobilya sektöründe iyileşmenin sürmesi için hükümet, bu ay sonunda bitecek olan KDV indirimini devam ettirmesi yerinde olacaktır. Sektörümüzdeki olumlu hava KDV indiriminin kalıcı hale gelmesiyle devam edecektir. Ayrıca zaten ticaret açığı vermeyen sektörümüzde, iç talebin artması ve yerli üreticinin korunması için ithal mobilyaya vergi artırıcı tedbirlerin uygulanması gerekir. Tezat oluşturan diğer bir konu ise ağaç mamulleri başta olmak üzere mobilya ham maddesindeki KDV oranının yüzde 18 olmasıdır. Bu oran yüzde 8'e çekilmelidir. Hükümetten üretim maliyetlerini artırmayacak, cari dengeyi de koruyacak önlemler
bekliyoruz."
AA