29 / 04 / 2024

Etiyopya, Hedasi Barajı'nın inşaatının yüzde 74'ünü tamamladı!

Etiyopya, Hedasi Barajı'nın inşaatının yüzde 74'ünü tamamladı!

Etiyopya, gelecek ay doldurmaya başlayacağı tartışmalı hale gelen Hedasi Barajı'nın yüzde 74'ünü tamamlandığını açıkladı.



Etiyopya, Hedasi Barajı'nın inşaatının yüzde 74'lükı kısmını tamamladı. Hedasi Barajı Proje Müdürü Mühendis Kifle Horo, Etiyopya Basın Ajansına (EPA) yaptığı açıklamada, inşanın beklenenden daha hızlı devam ettiği ve projenin yüzde 74'ünün bitirildiğini söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, barajın yüksekliğinin 525 metreden 560 metreye çıkarılacağını ve ilk aşamada 4,9 milyar metreküp su tutulacağını dile getiren Horo, gelecek yıl 590 metre yükselikte 16,5 milyar metreküp su tutulmasının planlandığını söyledi.

Mühendis Horo ayrıca, barajın planlandığı gibi bu yıl doldurulmaya başlanacağını belirtti.

Etiyopya'nın, Nil Nehri'nin iki kolundan Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehir sularının kullanımı konusunda bazı anlaşmazlıklar çıkmıştı.

Üç ülke arasında yıllardır devam eden ve nihai çözüme ulaşılamayan müzakerelerden geçen hafta da sonuç alınamamıştı.

Mısır, müzakerelerin tıkanmasından sonra hafta sonu Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyinden "soruna adil çözüm bulunması" için müdahalede bulunmasını talep etmişti.

Elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak olan Hedasi Barajı ile yetersiz enerji üretimini gidermeyi hedefliyor.

Etiyopya, ortak anlaşma olmasa da Temmuz ayında barajda su tutulmaya başlanacağını açıklamıştı.


Geri Dön