Etkili kentsel dönüşüm için ortak bir model oluşturulmalı!
Kentsel dönüşüm projelerinde maliyetler yükseldi. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, konuyla ilgili çözüm önerilerini sıraladı. Göksel, bütün kamu kurumlarının buluşarak ortak bir model hayata geçirmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kentsel dönüşüm projelerinde maliyetler yükseldi. Dünya Gazetesi'nden Murat Küçük ve Fikret Yazıcı'nın haberine göre; Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kentsel dönüşüm projelerinde maliyetlerin yükselmesi sebebiyle özel sektörün isteğinin azaldığını belirten Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, mevcut ekonomik koşullar kapsamında kentsel dönüşüme hız verilmesi ve vatandaşın mağduriyet yaşamaması amacıyla başta belediyeler olacak şekilde bütün kamu kurumlarının buluşarak ortak bir model hayata geçirmesi gerektiğine dikkat çekti.
Gökhan Yüksel, özellikle finansman desteğinin daha güçlü ve hissedilir şekilde sunulmasının gerekli olduğunu belirtti.
500 bin nüfusu bulunan Kartal'ın 5'te 1'ini kentsel dönüşüme dahil eden plan ve projelerin hazırlanmasına rağmen yükselen inşaat maliyetleri sebebiyle dönüşüm sürecinin beklenenden yavaş ilerlediği görülüyor. Dönüşüm projelerinin ertelenmesi sebebiyle binlerce insanın riskli yapılarda yaşamayı sürdürdüğünü dile getiren Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, ilçedeki yapıların İstanbul'un ortalamasından daha yaşlı olduğuna ve dönüşüm sürecine hız kazandırılması gerektiğine vurgu yaptı.
2019 yılında kendiliğinden çöken Yeşilyurt Apartmanı'nın ardından Kartal'da kentsel dönüşüm gerçeğinin daha açık şekilde göz önüne geldiğine dikkat çeken Gökhan Yüksel, “Kartal'da ada ya da bina bazlı dönüşümün çok acil şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. Bu dönüşüm için tüm paydaşları bir araya getirecek güçlü bir iradeye ihtiyaç var. Mevcut şartlar altında görev TOKİ, KİPTAŞ ve ilçe belediyelerine ait inşaat şirketlerine düşüyor. Bu kurumlar hızlı hareketedemediği için parası olmayan kaderiyle baş başa kalıyor” diye konuştu.
Resmi ve özel kurumlar bir araya gelmeli
Başkan Gökhan Yüksel, “Sorunu çözmek için başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Emlak Konut, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin yanı sıra özel sektör finans temsilcileri bir masa etrafında toplanmalı. Bu görüşmelerde büyük kentsel dönüşüm hamlesinin kuralları belirlenmeli ve bir model oluşturulmalı. İstanbul için yapılan çalışma Türkiye için bir örnek olabilir” açıklamasında bulundu.
Ada bazlı dönüşüm yeni sosyal alanlar yaratıyor
İlçe belediyelerinin kendilerine verilen mevcut bütçelerle kentsel dönüşümün bir parçası olamayacağına dikkat çeken Başkan Yüksel, “Şehircilik açısından bina odaklı dönüşümü doğru bulmuyoruz. Bina odaklı dönüşüm park, okul, hastane, spor merkezi, otopark ve ibadethane gibi yeni sosyal donatı alanlarının yaratılmasını engelliyor. Ada bazlı dönüşümle İstanbul'un yeşil alan ve otopark gibi kronik problemlerini çözebilir ve yeni sosyal alanlar yaratabiliriz" şeklinde konuştu.
Şehirlerdeki dönüşüm nasıl yapılmalı?
Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?