27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

Depremler, doğal afetler, çarpık kentleşme, hasarlı ve bakımsız yapılar... Fiziki kullanım ömrü bitmiş yapıların ciddi şekilde can ve mal kaybına sebep olduğu pek çok kez Türkiye'de yaşandı ve görüldü. Peki kentsel dönüşüm nasıl olmalı? Vatandaşlar dönüşüm sürecinde ne yapmalı? İşte ayrıntılar...



Depremler, doğal afetler, çarpık kentleşme, hasarlı ve bakımsız yapılar... Fiziki kullanım ömrü bitmiş yapıların ciddi şekilde can ve mal kaybına sebep olduğu pek çok kez Türkiye'de yaşandı ve görüldü. 

Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberine göre; bu noktada kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğu yeniden dikkat çekiyor. Depreme dayanıklı olmayan ve riskli binaların, kat maliklerinin talebi doğrultusunda devletin sağladığı kredi desteği, harç-vergi muafiyetleri, kira yardımı gibi teşvikler ile depreme dayanıklı, güncel imar planlarına uygun, modern ve estetik binalar haline getirilmesi amacıyla 31 Mayıs 2012'de 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu yürürlüğe alınmıştı. 

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

O zamandan bugüne kentsel dönüşümde ciddi yol kat edilmiş olsa da henüz istenilen noktaya gelinebilmiş değil.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 9.8 milyon bina, 28.6 milyon ise konut yer alıyor. Bunun yaklaşık 6.7 milyonu riskli görülürken, 1.5 milyonunun acil dönüşmesi gerekli. Kentsel dönüşümün simge şehri İstanbul'da yaklaşık 1.2 milyon bina ve 5.9 milyon konut yer alıyor. Riski konut sayısı yaklaşık 1.5 milyon olarak belirlenirken, bunlardan 300 bininin acil dönüştürülmesi gerekli. 

Süleyman Çetinsaya / Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı 

Süreci hızlandıracak formüller üretilmeli 

"Daha önce Topkapı'da, Ümraniye'de, Küçükçekmece'de kentsel dönüşüm çalışmalarımız oldu. Ancak kentsel dönüşüm çok zor çünkü kat malikleri içinde 40-50 kişiyi bir araya getirmek kolay olmuyor. Ve herkesin beklentileri farklı. Bu kapsamda yine çalışabilirim. Ancak bazı düzenlemeler yapılamlı. Çünkü süreç uzayınca projenin ekonomik değeri de kalmıyor. Kentsel dönüşümde eğer binanın ömrü dolmuş ve üniversite numuneleri alınmışsa 60 gün içinde binanın yıkılması gerekiyor. Bunun için de 3/2 çoğunluğun kararı yeterli oluyor. Ancak 3/1 vatandaş arasında sorun çıkarsa ve mahkemeye gittiğinde süre çok uzuyor. Ve inşaata başlayamıyorsunuz. Oysa 3/2 karar alındıktan sonra vatandaş yine mahkemeye gitsin. Ana mahkeme inşaatı durdurma kararı çıkarmamalı. Belediye de ruhsatını vermeli ve inşaat devam etmeli. O 3/1 maddi boyutu için yine mahkemeye gitsin. Ama iş kilitlenmemeli. Bu işleyiş nedeni ile şu anda ben kentsel dönüşüme temkinli davranıyorum."

Büyük dönüşüme dahil 6 başlık

- Deprem riski altındaki yapıların ve alanların dönüşümü,

- Sel ve heyelan riski altındaki alanların dönüşümü,

- Tarihi kent merkezleri ve meydanların dönüşümü,

- Sanayi alanlarının taşınması ve dönüşümü,

- Tarım köy projeleriyle kırsal dönüşüm, 

- Modern otopark alanları üretimi.

Türkiye'de kentsel dönüşüm kapsamında en öncelikli konuların başında depreme dayanıklı olması yer alıyor. Sonrasında ise sosyal donatılar, dairelerin mimari özellikleri ve ulaşım hizmetlerinin sağlanması gibi konular geliyor. Kentsel dönüşüm hızlanırken, devletin sunduğu destek kredileri, konutunu yenilemek isteyenler için cazip imkanlar sunuyor. Uzmanlar ve birçok dernek, kentsel dönüşüme alınmadan önce danışmanlık şirketlerine başvuru yapılmasına ilişkin uyarılar yapıyor. 

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

3 BİN 544 YAPI DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Kentsel dönüşümün hızlandırıldığı ilçelerin başında İstanbul Üsküdar yer alıyor. Üsküdar Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Hedeflerimiz arasında, İstanbul'un en görkemli camilerinden biri olan Çamlıca Camii'nin çevresinin ve siluetinin güzelleştirilmesi, beklenen İstanbul depremine yönelik önlemler alınması, yapıların yenilenmesi geliyor” dedi ve kentsel dönüşüm projelerinde Üsküdar'ın örnek ilçe şeklinde gösterilmesini istediklerine dikkat çekti. 2012 yılından beri ilçede 3 bin 544 yapının risk tespiti yapılmış ve kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmiş. Yapıların 606 adedi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi'yle yenilenirken, kalan 2 bin 938 yapı ise özel sektör, kamu işbirliği ve şahıslar işbirliğinde dönüşümü. Başkan Türkmen, projeleri şöyle anlatıyor:

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

“Kirazlıtepe ve Ferah Mahallesi'nde, kentsel dönüşüm kapsamında hak sahiplerine yönelik tespit ve değerleme, kentsel tasarım, yerleşim planları ve fizibilite analizleri gibi pek çok konuyu içeren çalışmaları tamamladık. Söz konusu alanda birinci etap çalışmalarına başlandı. İkinci etabın ihalesini yaptık. 2021'de planlarımız arasında Yavuztürk, Burhaniye, Mehmet Akif Ersoy Mahalleleri ve Bahçelievler Mahallesi Sultan Murat bölgesini öncelikli müdahale alanları olarak belirledik.”

Z.Altan Elmas / Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Dairelerimizi tamamlayıp Antepe'yi teslim ettik

"Antalya projemizin ilk etabı olan Park Etabı'nın 606 daireden oluşan 9 bloklu A parselinde, 2020 Haziran'da teslimlerle birlikte yaşamı başlatmıştık. E ve D parsellerindeki 472'si hak sahiplerinin olmak üzere toplam 678 daire de teslim edildi. Bu parsellerdeki dairelerin iskanını geçtiğimiz aylarda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın desteği ile aldık. Biz de dairelerimizi tamamlayıp Antepe'ye teslim ettik. Daire sahiplerimiz evlerinin anahtarlarına kavuştu. İnşa sürecini hızla gerçekleştirirken hak sahiplerine verdikleri kira desteği için Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum' a teşekkür ediyoruz."

 

YATAY MİMARİ, ENGELSİZ YAŞAM

Üsküdar Belediyesi, dönüştürülecek alanlarda yatay mimari, engelsiz yaşam, sosyal donatı ve teknik altyapı alanı, çevresel değerlerin korunması, sürdürülebilirlik, tarihi ve kültürel mirasın korunması gibi birçok kriteri dikkate alıyor ve buna göre çalışıyor. Başkan Türkmen, ilçenin en çok yaşanmak istenen ilçeler arasında olmasını arzu ettiklerine vurgu yaparken, planlarının sağlıklı, güvenli, fen ve saat normlarına uygun yaşam çevreleri oluşturmak olduğunu belirtiyor. Türkmen, kentsel dönüşüm kapsamında bakanlığa sundukları ve çalışmaların sürdüğü mahallelerdeki projelere ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

“Burhaniye Mahallesi 742 ada iki parsel, 6306 sayılı yasa kapsamında Bakanlar Kurulu kararınca 'Riskli Alan' ilan edildi. Bahçelievler Mahallesi Sultan Murat bölgesinde gerekli çalışmalar yapılarak ‘Rezerv Alan' için bakanlığa sunuldu. Çamlıca Cami etekleri Kirazlıtepe Mahallesi'nde, Bosna Bulvarı ve Güzeltepe Birlik Cami'nin alt kesimlerinde başlayan projelerimizin uygulama aşamaları tamamlanmak üzere. Yavuztürk Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi ve Sultan Murat bölgesinde ise kentsel dönüşüm proje çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor.”

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

"ÖRNEK MODEL OLUŞTURULABİLİR”

Türkiye'deki kentsel dönüşüm sürecinin yurt dışında ilgiyle takip edildiğini vurgulayan Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gürsel Öngören, Asya ve Afrika'da da şehircilik açısından kentsel dönüşüme gereksinimi olan binlerce alanın olduğunu belirtiyor. Kentsel dönüşümde geliştirilen örnek modelin ihracatını yapmanın Türkiye'ye büyük bir döviz sağlayacağına dikkat çeken Öngören, doğru proje geliştirmenin önemli olduğunu dile getiriyor. Ayrıca inşaat şirketlerinin ve gayrimenkul yatırımcılarının teknik konular başta olmak üzere bina yenileme, küçük parselde proje oluşturma konusunda oldukça başarılı olduğunuun altını çiziyor ve kentsel dönüşüme hız kazandıracak modeli anlatıyor: 

“Her il veya ilçede kentsel dönüşüm alanları dahil imar planlarının il ve ilçe bütününü kapsayacak şekilde planlanmasının ardından bakanlık bu planları denetleyecek. Belediyeler ellerindeki kentsel dönüşüm alanlarını banka ve inşaat firmasına sunacak. Burada gelir getiren alanlar ile gelir getirmeyen alanlar verimlilik anlaminda birlikte değerlendirilebilir. Sonuçta bir fizibilite ve paylaşım oranı ortaya çıkacak. Bu süreçte ihtiyaç doğrultusunda imar planlarında küçük değişiklikler yapılabilir. Bu kapsamda belediyeler hak sahipleri ile tüm evrak ve sözleşme işini halledecek. Proje alanını firma ve bankaya devredecek. Banka, firmaya yaptığı oranda hak edişlerini verecek ve işin sonunda ortaya çıkan konutlar hak sahiplerine dağıtılarak, fazlası piyasaya sunulacak.”

Ömer Faruk Akbal / Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı

İstanbul Kentsel dönüşümde örnek olabilir

"Türkiye'de firmalar kentsel dönüşümle ilgili çok istekli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da ciddi girişimleri ve düzenlemeleri var. Türkiye,bilhassa İstanbul bir marka olacaksa bunda kentsel dönüşümmün sağlıklı bir şekilde yapılması büyük önem taşıyor. İstanbul kentsel dönüşümde örnek olacak bir dünya şehri. Şehrin kentsel dönüşüm altyapısını yenilemesi, depreme dayanıklı hale getirmesi, tarihi dokusunu modern ve estetik bir mimariyle buluşturması ile dünya arenasında daha çok öne çıkacak ve değerine daha fazla değer katacaktır. Öre yandan, Türkiye kentsel dönüşümde Avrupa'nın çok gerisinde. Avrupa'daki şehirler yıllar öncesinde kentsel dönüşümünü zaten tamamlamıştı. Özel sektörün gayreti ve kamunun iradesi ile aradaki farkı çok hızlı kapatabiliriz."

 

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

YERLİ MALZEMEYE TEŞVİK

Bütün illerde önceliğin depreme dayanıklı, çevre dostu yapılarla can ve mal güvenliğinin sağlanması olduğunau vurgulayan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, Ekim 2020'de İzmir'de meydana gelen depremin ardından açıklanan rakamlara göre 6.7 milyon konutun riskli olduğunu ifade ediyor ve kısa vadeli çözümlerin kentsel dönüşümde istenilen sonucu kazandırmayacağını dile getiriyor. “Sektörümüz dünya çapında gelişmişlik seviyesinde. Müteahhitlik, mühendislik, müşavirlik, mimarlık, inşaat malzemesi üretim kapasitesi, teknolojisi ve fiyatlarıyla her türden yeteneği elimizde barındırıyoruz” diye konuşan Küçükoğlu, bilincin artırılmasına ilişkin uyarılar yaparken, kullanılan inşaat malzemelerine ilişkin şöyle konuştu:

“Türkiye inşaat malzemesi sanayisinin sadece kendine değil içinde bulunduğu coğrafyaya yetecek kadar üretim gücü var. Ürünlerimizin fiyat ve kalite performansı, güvenilirlik ve rekabet gücümüzü artırırken, pazar payı ve pozitif algının artmasına da imkan tanıyor. İthalatı azaltma sürecinde kamu ve özel sektörün yerli yapı malzemesi kullanımında örnek hamleler yapmasını son derece önemsiyoruz. Özellikle büyük projelerde kaliteli ve güvenilir yerli malzemelerin daha yüksek oranda kullanımı, ithalatı azaltma adına hem algı hem de miktarsal boyutta sektöre katkı sağlayacaktır.”

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

"YAPI YASASI ÇIKARILMALI"

Küçükoğlu'nun altını çizdiği bir diğer konu ise, yeni binaları yapan müteahhitlerin, ustaların sertifikaları, kullanılan malzemelerin ne kadarının belgeli olduğunun mutlaka kontrol edilmesi gerektiği. “Sorgulamaya en azından kentsel dönüşüm sürecinde yenilenen binalarla başlayabiliriz” ifadelerini kullanan Küçükoğlu, binanın tasarımından inşasına kadar, piyasa denetim ve gözetiminin de içinde bulunduğu bütüncül bir sistemin oluşturulması gerektiğine ve yönetmelikleri aynı çatı altında bir araya getiren Yapı Yasası'nın hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bu yasaya ilişkin yapılacakları ise şu şekilde açıklıyor:

“Sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm için malzeme ve uygulama dahil yapılar en az beş yıl sigortalanmalı. Enerji Kimlik Belgesi gibi binanın tüm yönetmeliklere uygunluğunu gösterir bina sertifikası verilmeli. Yapı Belgesi alan bir konut, en değerli ve en yüksek teşviki hak eden yatırım muamelesi görmeli. Bu belge, yapının en başta deprem, yangın, sel, güvenlik, sağlıklı yaşam ortamı, enerji verimliliği ve sera gazı salimi standartlarını karşılar gibi olmazsa olmaz özelliklere sahip olduğunu gösteren, gelişmiş ülkelerde uygulanan yaşam standartlarını karşıladığının belgesidir. Yapı belgesine sahip yapılar, proje, müteahhitlik, mühendislik, ürün ve uygulama dâhil tüm süreci kapsayan ve en az beş yıl süreli sigorta güvencesi altına alınmalı.”

Yasemin Somuncu / Yüksek Mimar, Pasif Ev Tasarımcısı ve Danışmanı, ZeroBuild Türkiye Genel Sekreteri

Konutlar 'sıfır enerji bina' olmalı

"Kentsel dönüşümde yapılan çalışmalar, ekonomik, sosyal ve çevresel olarak bir bütünlük içerisinde değerlendirilmeli. Türkiye'nin deprem gerçeği hiçbir zaman unutulmamalı. Yeniden inşa edilen binalar 'Sıfır Enerki Bina' özelliklerini taşımalı. Bu genel enerji tüketimimizi ve sera gazı etkisini azaltacak, sosyal ekonomik ve çevresel refahı koruyacak, mevcut kaynaklarımızı sürdürülebilir ve uygun maliyetli kullanmamızı sağlacaktır. Binalarda konfor konusunda maalesef vakit harcanmıyor. Oysa tasarım aşamasında alınacak birkaç önlem ile binalarımızı hem enerji verimli hem de konforlu yapmamız mümkün. Uzun zamandır hasta bina sendromu ve aşırı ısınma riskleri sektörümüzün gündeminde olan kavramlar. Sıfır enerji binalarda hava sızdırmazlığı, yalıtım ve termal kütle üzerinde detaylı çalışmaların gerçekleştirilmesi çok önemli. Güneş kırıcılar tasarımda kullanılmalı. Konforu etkileyen bir başka unsur da aydınlatma. Aydınlatmada amaca uygun, verimli ışık kaynakları seçilmeli."

Kentsel dönüşümde mülk sahibinin hakları

-Kira yardımı: Kentsel dönüşüm kapsamına alınan riskli yerler ve bu yerlerdeki yapıların maliklerine kira yardımı veriliyor. 

-Nakliye desteği: Konut malikinin taşınmasına destek olunması amacıyla nakliye giderleri karşılanıyor.

-Konut kredisi desteği: Devler bankaları ve anlaşmalı özel bankalar tarafından konut maliklerine ya da kiracılara konut kredisi imkanları sunuluyor.

-Alan inşası hakkı: Kentsel dönüşümde ev sahibinin hakları arasında, özel arazilerine kendi inşaatlarını yapabilme hakkı yer alıyor.

- Harç ve vergi indirimi: Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, yeni ev alımlarında vergi muafiyeti sağlanabiliyor. Belediyeler tarafından alınan harçlar, İmar Kanunu gibi işlemler için verilen ek ödemeler de muafiyet kapsamında. Ayrıca noter gibi ücretler de kentsel dönüşüm kapsamındaki evlerin malikleri için yeni tapu kaytlarında alınmıyor.

Haldun Ersen / Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Kurucusu

Kandilli Rasathanesi'nden aldığımız bilgilerle hareket ediyoruz

"Özellikle  İzmir  depreminden sonra kentsel dönüşümün hızı arttı. Maalesef üzülerek söylüyorum ki insanlar deprem olduktan sonra harekete geçiyorlar. Biz vakıf olarak deprem oluşmadan ve yaşamadan alınması gereken önlemler konusunda Türkiye'yi, bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Kandilli Rasathanesi'nden aldığımız bilgilerle hareket ediyoruz. Kentsel dönüşümün en büyük sıkıntılarından birisi, binaların mevcut durumları ile ilgili verilerin olmaması. Mevcut durumu ortaya koymak için çeşitli anketler oluşturuyoruz. Tabii pandemi süreci maalesef bazı çalışmalarımızı ertelememize neden oldu. Ancak bayram sonrası çalışmaların yeniden hızlanacağını düşünüyorum."

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

DESTEK KREDİLERİ YÜKSELTİLDİ

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı ise, kentsel dönüşümün başlangıcında yapılan planlama yanlışlarının ve sonraki dönemde meydana gelen aksaklıkların geride kaldığına vurgu yaparken, Bingöl ve İzmir'de meydana gelen depremlerle dönüşümün öneminin daha iyi anlaşıldığının altını çiziyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan bina sayısının son bir yılda yüzde 21 artığını ve 505 bin 618'den 614 bin 647'ye çıktığını vurgulayan Özelmacıklı, İstanbul'un bu dönüşümde öncelikli planlama yapılması gereken şehir olduğunun altını çiziyor ve bitişik ve sağlıksız binaların İstanbul için büyük tehdit olduğuna dikkat çekiyor. “Yakın zamanda 6306 sayılı kanun kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteğine ilişkin düzenleme ile maliklerin bu süreci kendilerinin yürütmesi bir nebze kolaylaştırıldı” diye konuşan Özelmacıklı, kredileri şu şekilde anlatıyor:

“Hak sahipliği bazında destek sağlanacak kredi anapara tutarı için üst limitlerde düzenlemeler yapıldı. Buna göre güçlendirme kredilerinde üst limit 50 bin TL'den 80 bin TL'ye, konut ve işyeri yapım ve edinme kredilerinde ise üst limit 125 bin TL'den 200 bin TL'ye yükseldi. Bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı ise 1 milyon TL'ye çıkarıldı. Kira yardımından faydalananlar faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamıyor. Faiz desteği verilebilmesi için tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde bankaya başvurulmuş olması da gerekiyor. Vade süresi konutlarda 10, işyerlerinde ise yedi yıl olarak uygulanıyor.”

Hakan Bucak / Mars Investment Genel Müdürü

Kağıthane, İstanbul'a rol model olabilir

"Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmaları üst üste yaşanan depremlerle beraber daha da önem kazanmaya başladı. Kentsel dönüşümün artık bir ihtiyaç değil zorunluluk olduğuna dair farkındalık oluştu. 9 yıldır devam eden dönüşüm çalışmaları, artık bugün devletin daha etkin rol almasıyla beraber istenilen noktaya gelmeye başladı. Kentsel dönüşümdeki en büyük sorunlardan birisi finansman konusuydu. Yeni getirilen finansman çözümleriyle birlikte vatandaş ile müteahhit firma arasında güven sağlanmış olacak. Bu güven ortamı dönüşümün daha da hızlanmasını sağlayacak. Bugün İstanbul'un dar sokaklarında park yeri bulmak oldukça zorlaştı. Acil durumlar itfaiye, ambulans gibi araçların giremediği dar sokaklarımızda bazen yürümek bile zor. Bunların yerine, kentsel dönüşümle beraber master plan çerçevesinde ada bazlı dönüşümlerin yapılması gerekiyor. Bugün semtlerimizin konuları, mevcut ihtiyaçları karşılayamaz hale geldi. İstanbul'da Zeytinburnu, Esenler, Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Güngören gibi nüfusun yoğun olduğu ve deprem riski yüksek olan bölgelerin bir an önce dönüşüme tabi tutulması gerekiyor. Kağıthane'de yapılan kentsel dönüşüm, İstanbul ilçeleri için rol model olarak kullanılabilir. İstanbul dışında İzmir'de Buca, Gaziemir, Karabağlar gibi yine deprem riski olan bölgelerin acilen planlı bir dönüşüme ihtiyacı bulunuyor."

200 MİLYON TL'LİK YATIRIM

30 seneden beri gayrimenkul sektöründe faaliyette bulunan Bahaş Holding, kentsel dönüşüm projelerinde aktif şekilde rol alan bir şirket. “2021'i kentsel dönüşüm yılı ilan ettik. Gayrimenkuldeki tüm bilgi ve birikimimizi bu dönüşüm için harcayacağız” açıklamasında bulunan Bahaş Holding CEO'su Abdüssamet Bahadır, 2021 yılında 500, devam eden süreçte de bine yakın konutun dönüşümünü bitirmeyi planladıklarını belirtti. Şirket, 2017 yılında Gaziosmanpaşa'da 70 dönüm arazi üzerine temellerini attığı Plevne Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ilk etabında sona geliyor. 2 bin 500 konut, 200 ticari alan ve üç etap olarak planlanan projenin yatırım bedeli 200 milyon TL olarak belirlendi. 440 konut, 42 ofis ve 40 ticari alandan meydana gelen ilk etabın teslimini Temmuz ayında gerçekleştireceklerine vurgu yapan Bahadır, diğer projelere ilişkin de bilgi verdi:

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

“Dev projelerin yanı sıra butik projelerle de bu süreci destekleyerek farklı hedef kitlelerine dokunmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz günlerde ilk etabının yıkımını başarıyla tamamladığımız Hilal Hill Büyükçekmece Kentsel Dönüşüm Projesi ile 800 dairenin dönüşümüne imza atacağız. Üsküdar Bosna Bulvarı'nda yer alan, 106 dönüm arazide, 200 bin metrekare inşaat alanına sahip Üsküdar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile 2 bin konut 100 ticari alandan oluşan projeye start vereceğiz. Bağcılar Mahmutbey’de biri ofis, rezidans ve ticari üniteden, diğeri konut ve ticari alandan oluşan iki kentsel dönüşüm projesi, Şişli Fulya'da konut ve ticari alandan oluşan kentsel dönüşüm projesi ile dönüşüm atağını destekleyeceğiz."

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

AVUKAT VEYA DANIŞMANA SORUN

Kentsel dönüşüm projelerinden genel olarak beklenen, şehirlerin problemlerine uzun vadeli bütünsel ve rasyonel çözümler sağlanması. Ülkemizde kentsel dönüşüm ilk ortaya çıktığında şehirlerin ada - ve adalar bazında kapsamlı fiziksel dönüşümleri planlanmış ve bu fiziksel dönüşümlerle şehirlerin ekonomik ve sosyal olarak da dönüşüm ve gelişiminin yapılması planlanmıştı. Fakat, Kakıcı-Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek'e göre, 2012 ve sonrasında bu planlardan büyük ölçüde uzaklaşılarak, deprem riski etrafında parsel ve bina bazında yenileme odağa alındı. Emlak sektörü üzerinden ekonomiyi hareketlendirmek amacıyla hızlı kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Şimşek, şimdilerde bir önceki dönemin sorunlarını çözebilmek amacıyla tüm yetkinin merkezde toplandığı bir dönüşümün tetiklendiğine dikkat çekiyor. Şimşek, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Kentsel dönüşüm sürecinde karşımızamıza çıkabilecek davalar; arsa payının düzeltilmesi davası, azınlık hakları, bağımsız bölümün değer tespitine ilişkin iptal davaları, yıkım kararına karşı açılan davalar ve idari iptal ve tam yargi davaları oluyor. Mağduriyetlerin en büyük sebebi, mağduriyet yaşanan mal sahiplerinin Kentsel Dönüşüm Yasası kapsaminda sahip oldukları haklara yönelik net bilgilerinin olmamasıdır. Bu durumdan en az zararla çıkmak için kentsel dönüşüm avukatı veya kentsel dönüşüm danışmanı ile görüşmek ve ondan yardım almak çok önemlidir.” 

Kentsel dönüşümde öne çıkan 20 proje

1. Artaş İnşaat / Avrupa Konutları Yamanevler 2. Etap - 2 Etaplar Satışta 

Artaş İnşaat imzasıyla İstanbul Ümraniye'de inşa edilen Avrupa Konutları projesinin 2'nci etabı satışa sunuldu. 1'inci etabında yaşamın başladığı Yamanevler projesinde, 2'nci etabınnda, 1+1'den 4+1'e kadar faklı konut tipleri bulunuyor. Üsküdar - Çekmeköy Metrosu'na yakın mesafede yükselen projede 45 farklı konut tipi bulunuyor. Projede 1054 konut ve 14 ticari ünite bulunuyor.

Web: https://etap2.avrupakonutlariyamanevler.com/

2. Sur Yapı / ANTALYA - 10 blok daha teslim edildi

Sur Yapı güvencesi ile Antalya'da hayata geçirilen ve teslim süreci devam eden 'Sur Yapı Antalya' projesi 8 milyar TL yatırım bütçesiyle yükseliyor. Kentsel dönüşüm projesi olan ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile iskan işlemleri hızlıca bitirilen konutlar, Sur Yapı tarafından tamamlandı ve Antepe A.Ş.'ye teslim edildi. Haziran 2020'de 9 blok blokta 606 konutu teslim eden firma, Nisan'da diğer 10 bloktaki 678 konutu teslim etti Önümüzdeki günlerde de 963 konutun daha anahtar tesliminin yapılması hedefleniyor. 

Web: http://www.suryapi.com.tr/

3. Bahaş Holding / Hilal Hill Büyükçekmece - İlk etapta satışlar başladı

Bahaş Holding tarafından Büyükçekmece'de 750 milyon TL yatırım bedeli ile 800 riskli konut dönüştürülüyor. Yaklaşık 65 bin metrekare büyüklükteki alanda dönüşüm başladı. Toplam 1450 konut, 50 ticari alan bulunan ve 8 etapta tamamlanacak olan projenin 1'inci etabında satışlar başlıyor. Büyükçekmece Belediyesi öncülüğünde bölgede start verilen toplu kentsel dmnüşüm hareketinde liderliği üstlenen firmanın projesinin ilk etabında 2+1, 3+1, 4+2, 5+2 ve 6+2 konut tipleri yer alacak. Projede 110 konut 800 metrekare büyüklüğünde ticari alan bulunacak.

Web: www.bahasholding.com

4. Bahaş Holding / GOP Plevne - 200 milyon TL'lik yatırım

İstanbul'daki ilk ada bazlı dönüşüm projesi olma özelliğine sahip ve Gaziosmanpaşa Mevlana Mahallesi'nde hayata geçirilen GOP Plevne projesi, 70 dönüm büyüklüğünde arazide yer alıyor ve 2 bin 500 daire ile 200 ticari aandan meydana geliyor. 200 milyon TL yatırım bedeli ile inşa edilen projede, 2 blokta toplam 400 konut, 42 ofis ve 40 ticari alandan oluşan ilk etabın yüzde 80'i satıldı. 60 metrekareden 200 metrekareye kadar değişen büyüklükte, 1+1'den 4+1' kadar değişiklik gösteren konut tiplerinin bulunduğu projede fiyatlar 600 bin TL'den başlıyor. İlk etapta konut teslimleri 3 ay sonra başlayacak.

Web: www.plevnekonutlari.com

5. KİPTAŞ / LOCAMAHAL - 2020'nin fiyatlarıyla satılıyor

İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde yapılan Locamahal Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 20 blok konut 1 blok ticari alandan oluşuyor. 20 blokta toplam 1262 konut 71 dükkan bulunuyor. Ticari blokta ise 6 adet dükkan yer alıyor. Tüm arazide 3 bodrum katlı 52 bin 292 metrekarelik ve 1581 araç kapasitesi olan otopark bulunuyor. 650 metre uzunluğa sahip bir parkur ve 2 bin 259 metrekare büyüklükte sosyal tesise yer verilen projede, konutlar 2020'nin liste fiyatlarıyla satışta. 

Web: http://www.kiptas.istanbul/

6. Tahincioğlu Gayrimenkul / Nidapark Küçükyalı Sedef - Sedef Etabı bitti

Tahincioğlu imzasıyla İstanbul Anadolu Yakası'nın merkezinde inşa edilen; en gözde ve huzurlu yaşam alanlarından olan Nidapark Küçükyalı projesinin Kınalı etabından sonra Sedef etabında da teslimler başladı. Nidapark Küçükyalı Büyükada, Nidapark Küçükyalı Kınalı, Nidapark Küçükyalı  Burgaz, Nidapark Küçükyalı Heybeli, Nidapark Küçükyalı Sedef, Nidapark Küçükyalı Mahalle olmak üzere 6 ayrı etaptan oluşan projede 1+1'den 4+1'e kadar değişen konut tipleri bulunuyor. Toplam 329 konut olan Sedef etabında, özel olarak tasarlanmış sosyal tesisler, açık yüzme havuzu, güneşlenme terasları, fitness salonu ve kafe gibi sosyal alanlar yer alıyor.

Web: www.nidaparkkucukyali.com

7. Gener İnşaat / Wen Levent - Beşiktaş'ın en gözde yerinde

Gener İnşaat imzasıyla İstanbul'da hayata geçirilen ve Beşiktaş'ta konumlanan Wen Levent projesi, kentsel dönüşüm ile değeri artan bir bölgede bulunuyor. 1200 metrekare büyüklüğündeki arsa alanında 14 katlı 1 blok şeklinde hayata geçirilen projede 126 konut mevcut. 55 ile 150 metrekare arasında değişen büyüklüklere sahip 1+1, 2+1 ve 2+1 dubleks konutlara yer verilen projede, sosyal alanlar ve otopark özellikleri dikkat çekiyor. Büyükdere Caddesi'nde yürüme mesafesinde yükselen projede konutların fiyatları 586 bin TL'den başlıyor.

Web: www.wen.com.tr

8. İhlas Yapı / Bizim Evler Güzelce - 17 Blokta 709 konut

İhlas Yapı güvencesiyle İstanbul Büyükçekmece'de Güzelce Mahallesi'nde inşa edilen Bizim Evler Güzelce projesinde 17 blok ve 709 konut bulunuyor. 8 ile 10 katlı yüksekliklere sahip blokları çevreleyen 111 dükkan bulunuyor. Bizim Evler Güzelce projesinde 2+1 konutlar 96 ile 132 metrekare 3+1 evler 163 ile 179 metrekare, 4+1 evler ise 203 ile 214 metrekare büyüklüğe sahip. Alıcılara tamamı peşin ödemelerde yüzde 10 indirim imkanı sunulan projede konut fiyatları 671 bin TL'den başlıyor. Fiyatlar 2 milyon 240 bin TL'ye kadar yükseliyor. Satışı süren konutların teslim tarihi Haziran 2021 olarak planlandı.

Web: http://bizimevler.com.tr/guzelce/

9. Yalova Yapı / Semt 77 - AVM'si içinde

Yalova Group güvencesiyle hayata geçirilen Semt 77 projesi, 70 bin metrekarelik arsa üzerinde inşa ediliyor. Begonya Suit ve Akasya etaplarından meydana gelen projede 600 konut bulunuyor. İçerisinde 50 bin metrekare büyüklüğünde bir AVM de yer alan projede 1+0'dan 4+1'e kadar değişen daire tipleri bulunuyor. projede 1+0'lar 40 metrekare, 1+1'ler 62 metrekare, 2+1'ler 80 ila 136 metrekare, 3+1'ler 179 metrekare, 4+1 evler ise 188 metre büüyüklükte olacak şekilde dizayn edildi. Konutların fiyatları 210 bin TL'den başlıyor. Hemen teslim seçeneği yer alan projede, yüzde 30 peşinatla bankasız, kefilsiz 15 ay vade fırsatı sunuluyor. 

Web: www.semt77.com

10. Zeray İnşaat / Perla - Dört bloktan oluşuyor 

Zeray İnşaat imzasıyla hayata geçirilen Perla projesi 11 bin metrekarelik arsada bulunuyor. Kocaeli Başiskele'de 4 blok halinde yükselen projede 124 konut mevcut. Projede 1+1'den 4+1'e bahçe dubleksinden teras dubleksine kadar değişik şekillerde tasarlanmış konutlar bulunuyor. 1+1'ler net 75 metrekare, 2+1'ler 67 ile 85 metrekare, 3+1'ler 105 ila 124 metrekare, 4+1 evler ise net 127 ile 151 metrekare büyüklüğe sahip. Fiyatlar 420 bin ile 895 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Banka kredisine uygunkonular Eylül 2021'de teslim edilecek. 

Web: www.zerayperla.com

11. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) / Ataşehir Modern - Metrekaresi 15 bin TL 

İstanbul Anadolu Yakası Ataşehir'de hayata geçirilen Ataşehir Modern'de 979 konut ve 44 ticari ünite bulunuyor. 32 metrekareden 307 metrekareye değişiklik gösteren büyüklükte 347 adet 1+1, 265 adet 2+1, 261 adet 3+1, 74 adet 4+1 ve 32 adet 5+1 konut bulunan projede konutların metrekare fiyatları 15 bin TL'den başlıyor. Alıcılara 0.99 faiz ve 120 aya varan vade imkanı sunuluyor.

Web: www.atasehirmodern.com

12. Ege Yapı / Kordon İstanbul - Hemen taşın 2022'de öde 

Ege Yapı tarafından İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Kağıthane ilçesinde inşa edilen Kordon İstanbul projesinin son etabı olan The Superior Suites için ön talep toplanıyor. Projede 1+0, 1+1 ve 2+1 şeklinde özel dekorasyonlu üç süit seçeneği mevcut. Uzun ya da kısarı süreli konaklama hizmetlerinin dışında yeme-içme servisi, açık hava toplantı, etkinlik alanları ve çalışma alanları ile hizmet sunan profesyonel bir işletme modeli olan projede alıcılara, hemen taşın ve 2022'de öde imkanı sunuluyor.

Web: www.egeyapi.com

13. Beyaz İnşaat / Beyaz Park Topkapı - 5 blok bulunuyor

Beyaz İnşaat güvencesiyle yükselen Beyaz Park projesinde 5 blokta 371 konut yer alıyor. 85 bin metrekare inşaat alanı bulunan proje, 15 bin 500 metrekarelik arsa üzerinde hayata geçiriliyor. Beyaz Park Topkapı projesinde 4 bin metrekare alan ticari üniteler için ayrıldı. Projede 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konut tipleri bulunuyor. Konutların büyüklükleri 70 metrekareil e210 metrekare arasında değişiyor. Konurların fiyatları ise 1 milyon 300 bin TL'den başlıyor 3 milyon TL'ye kadar yükseliyor. Projede şu anda satışta olan daireler bulunuyor.

Web: www.beyazparktopkapi.com

14. Akzirve Gayrimenkul / Akzirve Strada - Uygun ödeme koşulları

İstanbul'un Bahçeşehir ilçesinde yükselen projenin birinci etabında yaşam başladı. Akzirve Strada projesinin 2'nci etabında da inşaat çalışmaları sürüyor. Tasarımını ünlü mimar Bünyamin Derman'ın üstlendiği projede tamamlandığında 3 etap ve 2 bin 500 konut bulunacak. Proje, şehrin gelişim aksında İstanbul Havalimanı, Yavuz Selim Köprüsü ve bağlantı yollarına yakın ve merkezi bir konumda yükseliyor. Strada 2, peşin ödemelerde yüzde 25 indirim, 120 ay vade ve yüzde 0.99 vade farkıyla ev sahibi olmak isteyenleri bekliyor. 

Web: www. stradabahcesehir.com

15. Sinpaş GYO / Yalı Vadi - 2021 Haziran'da bitiyor

Sinpaş GYo imzası ve güvencesiyle  Ankara  Çankaya'da yükselen Yalı Vadi projesi, 15 katlı 2 blok halinde yükseliyor. Projede toplam 112 konut yer alıyor. Projede her katta 4 ev yer alıyor. Evler 3+1 ve 4+1 şeklinde tasarlandı. Evlerin büyüklükleri ise 120 ile 150 metrekare arasında değişiyor. Şu an ön satışta olan evlerin örnek dairesi bulunuyor. Haziran 2021'de tamamlanması planlanan projede kişiye özel ödeme imkanları bulunuyor.

Web: www.sinpas.com.tr

16. Yeşilyurt Belediyesi / Yeşil Topsöğüt Konutları - 36 ay vade imkanı

Yeşilyurt Belediyesi, Dura Yapı ve Mersa İnşaat ortaklığı tarafından hayata geçirilen Malatya Yeşilyurt'taki Yeşil Topsöğüt Konutları projesinde 7 blok ve 136 konut yer alıyor. Projede 2+1 ve 3+1 konut tipleri bulunuyor. 2+1'ler 108 metrekare, 3+1'ler ise 131 metrekare büyüklüğe sahip. Projede 6 adet 58 ve 96 metrekare seçenekleri bulunan iş yerleri mevcut. Konutların fiyatları ise 291 bin tL'den başlıyor 418 bin TL'ye kadar değişiyor. Yüzde 26'sı satılan projedeki konutlar, yarısı peşin, kalanı 36 ay vde imkanı ile satışa sunuluyor. Konutlar krediye uygun

Web: www.yesiltopsogut.com

17. Nüans Yapı / Nüans Deluxe - Lansmana özel yüzde 20 indirim 

Nüans Yapı güvencesinde İzmir Bornova'da konumlanan Nüans Deluxe projesi 12 bin 500 metrekare büyüklüğünde arsa üzerinde yükseliyor. 2 blok halinde 114 konut şeklinde yükselen projenin bin 600 metrekare ticari alanı bulunuyor. Projede 72 ile 88 metrekare büyüklüğünde 2+1 evler, 117 metrekarelik 3+1 evler, 217 metrekarelik 4+1 evler mevcut. Projede lansman dönemine özel yüzde 20 indirim yapılıyor. Teslim tarihi ise Aralık 2021 olarak belirlendi.

Web: http://www.nuansyapi.com.tr/

18. Ekşioğlu Tria İnşaat / Tria Dragos - Daireleri hazır 

Tria Dragos projesi, İstanbul Anadolu Yakası Kartal'da bulunuyor. 18 katlı tek blok şeklinde 132 konut bulunan proje, denniz manzarasıyla ön plana çıkıyor. Büyüklükleri 117 metrekare iile 251 metrekare arasında değişen konutlar bulunuyor. Projede 400metrekareyi bulan 5+2 dubleks konutlar da yer alıyor. Projede yüzde 30 peşinatla 24 ay vade imkanı sağlanıyor. Tria Dragos'ta yer alan konutların fiyatları 1 miylon 350 bin TL'den başlıyor. Konutlar satışa hazır halde.

Web: www.eksioglutria.com

19. Arizon Yapı / Villa'de PIAR - 42 bahçeli ev

Arizon Yapı'nın Villa'de serisinin ilk etabı olan ve İstanbul'un Silivri ilçesinde inşa edilen Villa'de PIAR projesi, bahçeli doğa evleri konseptiyle ev sahiplerine ferah bir yaşam vadediyor. 3 tip konutun bulunduğu projede 1+1, 2+1 ve 3+1 seçenekleri mevcut. Konutların büyüklükleri ise 47 ile 270 metrekare arasında değişiklik gösteriyor. Toplam 42 bahçeli eve yer verilen projede konutlar 420 bin TL ile 790 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuldu. İlk etabından itibaren ruhsatlı şekilde başlanan projede kapsamında konut sahiplerine tapularıyla beraber teslimler 2021 Mayıs'ta başlayacak, son teslimatlar da Haziran 2021'de gerçekleştirilecek. 

Web: www.villadepiar.com

20. Tepekaya İnşaat / Genç Osman Konakları - Butik bir proje 

Tepekaya İnşaat imzasıyla Eskişehir  Odunpazarı'nda yükselen Genç Osman Konakları projesinde 5 blok bulunuyor. Toplam 40 daireye yer verilen projenin arsa alanı 4 bin metrekare. Projede yer alan tüm konutlar 3+1 şeklinde dizayn edildi. Daireler 140 ile 145 metrekare arasında değişen büyüklüklerde. Projede yer alan konutların fiyatları ise 650 bin TL civarında. Yüzde 75'i hemen satılan konutların, yüzde 25'i şu anda satışta. Dairelerde hemen teslim seçeneği de bulunuyor. 

Web: www.tepekaya.com.tr

Kentsel dönüşümde hangi avantajlar bulunuyor?

Türkiye'de kentsel yenileme seferberliği!


Geri Dön