Ekonomi

Euro Bölgesi’nde enflasyon yeni bir rekora koşuyor! Avrupa’da enflasyon oranı kaç olacak?

Euro bölgesinde enflasyonun, yüzde 9.1 ile tarihinin en yüksek seviyesini görmesi bekleniyor. Yükselen enflasyon ile mücadele baskısı arttıkça da Avrupa Merkez Bankası’nın büyük bir faiz arttırımı yapması öngörülüyor.jpg" />Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat'ın Ağustos ayı için enflasyon tahminini açıkladı

Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat'ın Ağustos ayı için enflasyon tahminini açıkladı. Yüzde 9.1 olarak açıklanan enflasyon tahmini, enerji ve gıda fiyatlarının artmaya devam edeceği yönündeki görüşleri kuvvetlendirdi.

Enflasyon, Temmuz ayında yüzde 8.9'a yükselerek, euronun ortak para birimi olarak kullanılmaya başlandığı 1997'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Christine Lagarde, bir sonraki para politikaları toplantısını 8 Eylül'de yapacak.

Enflasyonu dizginlemek için Temmuz'da beklenmedik bir şekilde yüzde 0,5 puan faiz arttıran ECB’nin önümüzdeki hafta, 0,75 puanlık bir artış daha yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ECB'nin gösterge faiz oranı şu anda sıfır. Yani ECB faiz arttırımı yapsa dahi İngiltere Merkez Bankası'nın yüzde 1,75'i ve Fed’in yüzde 2,25-2,5 seviyeleriyle karşılaştırıldığında çok düşük kalacak.

Ancak diğer merkez bankaları gibi ECB’ninde, böyle bir hareketin resesyon baskılarına katkıda bulunabileceği riskini göze alarak, enflasyonla mücadele konusunda bu adımları atmak zorunda kalacağı belirtiliyor.

"AVRUPA'YA ÖZGÜ SORUNLAR DEVAM EDİYOR"

ING'nin Euro Bölgesi Kıdemli Ekonomisti Bert Colijn, gıda ve enerji fiyatları gibi küresel enflasyonun bazı büyük itici güçlerinin son zamanlarda azaldığını, ancak arzla ilgili “Avrupa'ya özgü sorunların” devam ettiğini söyledi.

Rusya, özellikle Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın güvendiği doğal gaz sevkiyatını azaltırken, yaz kuraklıkları da önemli bir sanayi şehri olan Ren'deki su seviyelerini düşürdü.

Colijn, ”Ekonomi hızla yavaşlarken ve belki de bu noktada zaten daralırken, soru ECB'nin ne kadar frene basması gerektiğidir. Büyük soru, eğer ekonomik sıkıntı işaretleri daha belirgin hale gelirse ve enflasyon arz yönlü faktörler tarafından yönlendirilmeye devam ederse, ECB'nin bundan sonra nasıl tepki vereceğidir.” dedi.

"FAİZ ARTIŞI RESESYON RİSKİNE RAĞMEN DEVAM ETMELİ"

Geçen hafta Wyoming'deki küresel merkez bankacıları toplantısında konuşan ECB yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel ise, faiz artışının “resesyona girilse bile” devam etmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan euro, ABD doları karşısında pariteye yakın seyretmeye devam ederek 0.15 cent yükseldi ve 1.0031 dolara ulaştı. 0.45 euro cent düşüşle 1.1596 euroya düşen sterlin karşısında ise değer kazandı.

Genel olarak, euro bölgesi enflasyonu, Temmuz ayında yüzde 10,1'e ulaşan İngiltere’den geride seyrediyor.

Ancak ortak para birimi bölgesinde yer alan ülkeler arasında büyük farklılıklar var. Enflasyon oranları: Fransa'da yüzde 6,5, Almanya’da yüzde 8,8'den Belçika'da yüzde 10,5, Hollanda'da yüzde 13,6 ve Estonya, Letonya ve Litvanya'da yüzde 20'den fazla .

EDİTÖR NOTU: Bu haber 1 Eylül 2022 tarihinde saat 02.06'da yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,17 Türk Lirası, euro 18,22 Türk Lirası, altının gramı ise 1004 Türk Lirası değerinde.

Üst düzey isimden önemli açıklama: Gelecek yıl faiz oranı %4 olacak

Yetkililer açıkladı: Enflasyonu düşürmek ‘birkaç yıl’ alacak