15 / 05 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Tazminat ödeyebilirsiniz! 

Ev alacaklar dikkat! Tazminat ödeyebilirsiniz! 

Konut sektörü son zamanlarda  alıcı ve satıcıların kararsızlıkları ile gündeme geliyor. Konusunda uzman kişiler bu durumda yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Peki Satış iptalinde tüketici hakları nelerdir? İşte satış iptalinde tüketici haklarının yanıtı...



‘EMLAKÇI SÖZLEŞMESİ YOK HÜKMÜNDE’

Emlak ofisinde imzalanan sözleşmeler konusunda dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen gayrimenkul hukuku uzmanı avukat Ali Güvenç Kiraz şunları söyledi: "Türk hukukunda esas olan gayrimenkul alım satımının tapuda devridir. Bu nedenle de noterde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri dışında, tarafların kendi aralarında düzenlemiş oldukları adi yazılı sözleşmeler, emlakçılarda düzenlenen alım-satım sözleşmeleri yok hükmündedir. (Tek istisnası gayrimenkulün satın alınması, bedelin ödenmesi ve taşınmazın teslim edilip içerisinde oturulmasıdır.) Yok hükmünde düzenlenen bir sözleşmeye de cezai şart konulmuşsa o da yok hükmündedir, yani istenemez. Alım satımdan vazgeçme halinde tarafların bir sözleşme ilişkisine girmiş oldukları tespit edilmişse sadece uğranılan ‘menfi zararlar’ (doların bozdurulması sonrası kur kaybı, daha uygun şartlarda başka bir gayrimenkul alma imkanı varken bu imkanın kaybedilmesi veya fiyatının yükselmesi gibi) ve ‘müspet zararlar’ (ödenmiş harç, eve yapılan bir tadilat, alınmış eşya vb gibi) istenebilir." 

Ev alacaklar dikkat! Tazminat ödeyebilirsiniz! 

Emlak komisyonları konusu hakkında da konuşan avukat Kiraz, "Normalde emlak danışmanı hizmet bedelini almak için hizmeti tamamlamak zorundadır. Ama bu konuda Yargıtay satıcının vazgeçmesi durumunda, satıcıya komisyon bedelini ödeme zorunluluğu getirmiştir" diye açıkladı.

Konut sahipleri çıldırdı! Kiralar dudak uçuklatıyor!

TOKİ'den vazgeçersem başvuru ücreti iade edilir mi?


Geri Dön