11 / 05 / 2024

Ev alacaklar elini çabuk tutsun! Yeni yılda tapu harcına rekor zam! İşte detaylar!

Ev alacaklar elini çabuk tutsun! Yeni yılda tapu harcına rekor zam! İşte detaylar!

Tapu harcının yeni yılda ne kadar olacağı merakla araştırılıyor. İşte ev alıp satacak kişilerin merak ettiği sorular ve yanıtları!



Ev alıp satacak tüm vatandaşları ilgilendiren bir haber açıklandı. 2023 yılında tapuda yenilik yaşanacak. Tapu harç ücretlerinde artış gerçekleşecek. Tapu harcı 45 bin lira olacak. Türkiye'de zorunlu ekspertiz için ilk adımlar atılmaya başlandı.

2023 yılında Yıllık Programı onaylanmasına dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Gayrimenkul uzmanı ön ödemeli tapu ile ilgili açıklamaları geniş yankı buldu. Bu doğrultuda yeni yılda ekspertiz zorunlu kılınacak.

 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu zaman aralığında vatandaşlar piyasa değerini düşürünce önemli vergi kayıpları yaşadı. Tapuda hariç bedelden yarı fiyatına gösterilen satışlar yeni yıl ile birlikte artık tarihe karışıyor. Zorunlu bir değerleme hükmü ile sınırlandırılan yeni sisteme göre emlak ücretleri resmi olarak belirlenen satış değerine göre katlanacak.

EKSPERTİZ RAPORU ZORUNLULUĞU ARTIK GELİYOR

2023 yılında tapu harcı ücretlerinin ne kadar yüksek olacağı,ne kadar olacağı bu konu hakkında açıklama yapan Gayrimenkul Uzmanı Songül Gültekin şu ifadeleri kullandı;

2023 YILI TAPU HARÇLARI NE KADAR OLACAK?

Ülkemizde emlak ücretlerinin daire fiyatı üzerinden hesaplandığı bilinmektedir. Bu hesaplamalar da satıcı ya da alıcılar tarafından sunulan mülklerin alış ve satış fiyatlarını etkilemektedir. Burada bedelin yüzde 2'sini mülk sahibi, yüzde 2'sini de alıcısı ödemektedir ve mülkiyet aidatı yüzde 4 oranını buluyor.

Kanun Hükmünde Kararname'nin yürürlüğe girmesi ile rayiç değer esas alınmıyorsa, taşınmaz satışlarında değerlendirme zorunluluğu yeni yılda resmen yürürlüğe girecek. Bu doğrultuda; 1 milyon TL'lik daire için tapu harcı 45 bin TL’yi bulacak.

EV SAHİBİ KİRAYI ELDEN ALIRSA NE OLUR?

Ev sahipleri kirayı eğer elden alırsa bir yaptırımla karşılaşırlar. Bu bahsedilen yaptırım da kirasını elden alan ev sahipleri minimum olarak kiranın yüzde 5'i kadar özel usulsüzlük cezası ödemekle karşı karşıya kalabilirler. Ancak iş yeri kiralarında bu ceza hem dükkan sahibine hem de kiracıdan alınmaktadır.

Emeklilik soruları bitmiyor! 2023’te emekli olursam ne kadar maaş alırım?

Enflasyona yenilmeyin enflasyon desteği alın! Anında 2.510 TL ödemeye kavuşun! İşte detaylar!


Geri Dön