29 / 04 / 2024

Yeni yılda kiracıya ne kadar zam yapılacak?

Yeni yılda kiracıya ne kadar zam yapılacak?

Taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiracıya belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, yeni yılda kiracıya ne kadar zam yapılacak? İşte zam hesaplamaları..



Yeni yılda kiracıya ne kadar zam yapılacak?

Taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiracıya belli oranlarda zam yapılıyor.


Bilindiği üzere kiracıya en fazla dönemin enflasyon oranlarında zam yapılabiliyor. Ancak bu kural yalnız mesken kiralamalarında geçerli oluyor. İşyerinde kiracıya sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranlarda zam yapılabiliyor. Peki, yeni yılda kiracıya ne kadar zam yapılacak?


Kira zam hesaplamasında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Ocak 2015 tarihinde açıklanan verilere göre, yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,76 düştü.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,76 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,36 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,25 artış gösterdi.


Buna göre, meskenlerdeki kiracılara Ocak ayında en fazla yüzde 6,36 oranında zam yapılacak. Örneğin mevcut kira bedeli 1.000 TL olan bir kiracı Ocak ayından itibaren  1063,6 TL ödeyecek.



Enflasyon oranları Aralık 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön