29 / 04 / 2024

Ev alana devlet yardımı nasıl yapılacak?

Ev alana devlet yardımı nasıl yapılacak?

Ev almak için kredi kullanan kimseler ancak evin değerinin yüzde 75'ine kredi çekebiliyor. Geriye kalan kısım peşin olarak ödeniyor. Peki, Torba Yasa gereğince ev alana devlet yardımı nasıl yapılacak?



Ev alana devlet yardımı nasıl yapılacak?

Konut kredisi, Banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü olarak karşımıza çıkıyor.


Yeterli nakit parası olmayan kimseler ev almak için bankaların uzun vadeli ve düşük faizli konut kredisine başvurabiliyor. Ancak bu şekilde ev alacak kimselerin de bir miktar nakit parasının olması gerekiyor. 


Bunun nedeni ise evin yüzde 100'üne kredi verilmemesi. Mevcut uygulamaya göre evin değerinin yüzde 75'ine kredi veriliyor. Geriye kalan yüzde 25'lik kısım peşinat olarak ödeniyor.


Bu durumda, ev almak isteyenlerin bu kısmı biriktirmesi de seneler alabiliyor. 


Birçok alanda düzenleme yapılmasını öngören Torba Yasa'da bu konuya da değiniliyor. Kanun gereğince, ev alana devletin yardım etmesi öngörülüyor.


Konut teşviki yasası gereğince, konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak.


Beş yıl için yüzde 15 olan destek, dört yıl için yüzde 12, üç yıl için yüzde 10 oluyor. Erken çekimlerde de kademelendirme uygulanıyor.


Konut teşvikinden ilk defa ev alacak olan kimseler faydalanabiliyor. Buna karşın ikinci ve üçüncü evlerini almak isteyen kimseler ev teşvik desteğinden yararlanamıyor.


Konut teşviki için, bankada TL cinsinden konut hesabı açılması ve asgari 3 yıl boyunca sistemde bulunulması gerekiyor. 


Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemiyor.


Konut teşvik yasası 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön