28 / 04 / 2024

Ev alırken ne kadar masraf çıkar?

Ev alırken ne kadar masraf çıkar?

Ev alırken gerekli belgeler ile tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. Alıcı ve satıcıdan istenen belgeler ile müracaatın yapılması halinde satış bedeli üzerinden hesaplanan tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, ev alırken ne kadar masraf çıkar?



Ev alırken ne kadar masraf çıkar?

Ev alırken gerekli belgeler ile tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. Alıcı ve satıcıdan istenen belgeler ile müracaatın yapılması halinde satış bedeli üzerinden hesaplanan tapu harcının ödenmesi gerekiyor.


Ev alırken temin edilmesi gereken belgeler:

1. Satıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar..

- Tapu aslı veya fotokopisi

- 1 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.)

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)

 

2. Alıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar..

- 2 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- T.C. Kimlik Numarası

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)


Ev alırken çıkan masraflar:

Emlak alırken ödenen vergilerin başında tapu harcı geliyor. Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranı olarak tespit ediliyor. 


Örneğin satış bedelinin 100 bin lira olduğunu düşünelim. Buna göre alıcının ödemesi gereken miktar 2 bin lira; satıcının ödemesi gereken miktar da 2 bin lira oluyor.


Ayrıca 2015 yılında tapu devir işlemleri için 82,50 TL tapu döner sermaye ücreti ödeniyor.


Tapu harçları işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Ayrıca tapuda yeni geçilen e-tahsilat uygulaması ile de tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.


Ev kredisi alırken hangi sigortalar yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



 


Geri Dön