Genel

Ev almak isteyenler dikkat: Ev satışlarında ve kiralarda yön değişti

Konut ve kira fiyatlarında yön değişti. Açıklanan resmi rakamlara göre konut fiyatlarındaki artış enflasyonun altına düştü. Kiralarda ise yön farklı. İşte konut piyasasında son durum.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı rakamlara göre, konut fiyatlarında reel bazda düşüş devam ediyor. Mayıs ayında enflasyondan arındırılmış fiyatlarda yüzde 14.9'luk bir azalma görüldü. Bu da son 7 aydır konut fiyatlarının enflasyonun altında kaldığını gösteriyor.  Konut fiyatlarında reel bazda düşüş kaydedilirken,  kira fiyatlarında artış sürüyor.

KONUT FİYATLARI DÜŞÜYOR

Karar.com’da yer alan habere göre konunun uzmanları, konut fiyatlarındaki düşüşün başlıca nedenlerini şöyle aktarıyor:

İpotekli konut satışlarında azalma: Kredi maliyetlerindeki yükselme nedeniyle ipotekli konut satışları düştü. Konut kredileri şu anda yüzde 3 seviyelerinin üzerinde seyrediyor.

İnşaat maliyetlerindeki artış: İnşaat maliyetleri yüzde 78 oranında yükseldi, bu da fiyatların reel bazda düşmesine neden oldu.

Yabancılara konut satışındaki düşüş: Yabancılara satılan konutların sayısında yüzde 50'nin üzerinde bir düşüş meydana geldi.

Kira sınırlaması: İki yıldar uygulanan ve Temmuz ayında sona eren yüzde 25 kira zammı sınırlaması, birçok kişinin evini kiraya vermekten vazgeçmesine sebep oldu. Kiralık konut piyasası karıştı.

KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK Mİ?

Gayrimenkul uzmanları, konut fiyatlarının 2024 sonuna kadar reel bazda düşmeye devam edeceğini belirtiyor. Bu süreçte kira fiyatlarında benzer bir düşüş beklenmiyor. Kira fiyatları, yenilenen sözleşmelerde yükseliyor.

KİRALIK KONUT ARZI AZALIYOR

Uzmanlara göre, yüzde 25 kira sınırlamasının sona ermesinin ardından piyasada kiralık daire arzında önemli bir artış yaşanmadı. Üç ay önce 280 bin seviyesinde olan kiralık daire arzı, şu anda 140 bin seviyelerine kadar geriledi.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA KİRALAR HIZLI ARTTI

Doğu ve Güneydoğu’daki şehirlerde kira fiyatlarında büyük artışlar görüldü. Erzurum’da kiralar son 1 yılda yüzde 170 artarken, Gümüşhane’den Urfa’ya kadar birçok şehirde de  yüzde 100’ün üzerinde artışlar yaşandı.

ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRDE  KİRALIK KONUT FİYATLARI

İstanbul: Metrekare fiyatı 230 Türk Lirası, 100 metrekare daire 23 bin TL.

İzmir: Metrekare fiyatı 190 Türk Lirasıı, 100 metrekare daire 19 bin TL.

Ankara: Metrekare fiyatı 170 Türk Lirası, 100 metrekare daire 17 bin TL.

 

Kira tespit davalarındaki giderler yüzbinleri buluyor: Mülk sahipleri hayal kırıklığı yaşıyor, patron kiracılar mutlu!

Uzayan yargı süreçlerinde kötü kiracıları hem ev sahipleri hem devlet fonlamış oluyor! 

1+1 evler elde kalıyor, satılmayı bekliyor! Emlak sektöründe kriz!

Yurt dışından ev almak isteyenler dikkat! İşte konut yatırımında gözde olan ülke ve şehirler!

Ev yerine hisse alıp, 10 sene beklerseniz 'servet' kazanabilirsiniz! Hisse yatırımı, konuttan daha mantıklı!