02 / 05 / 2024

Ev almak isteyenler dikkat! Peş peşe açıklandı! Konut satın alırken dikkat edilmesi gereken 15 kural! 

Ev almak isteyenler dikkat! Peş peşe açıklandı! Konut satın alırken dikkat edilmesi gereken 15 kural! 

6 Şubat tarihinde 11 şehri etkileyen depremin ardından gözler inşaat sektörüne çevrildi. Ev almak isteyenler dikkat! Peş peşe açıklandı! Konut satın alırken dikkat edilmesi gereken 15 kural! 



Remax Maximum Gayrimenkul Danışmanı Engin Kaya, Ekonomi Gazetesi'nde kaleme aldığı yazısında "Genel olarak bir konut satın alınırken arsa payı önemlidir, konutların kış aylarında yaz aylarına oranla daha uygun fiyatlara satın alınması mümkündür" açıklamasında bulundu ve konut almadan önce dikkat edilmesi gereken temel kuralları sıraladı. İşte o kurallar: 

Ev almak isteyenler dikkat! Peş peşe açıklandı! Konut satın alırken dikkat edilmesi gereken 15 kural! 

Projeden konut satın alırken nelere dikkat edilmeli? 

1- "Projeden konut satın almanın en önemli 1’nci kuralı, her projeden konut satın alınmaz. İlk olarak projeyi yapacak inşaat firması hakkında detaylı bilgi edinilmelidir. Firmanın kaç yıllık olduğu, o tarihe kadar bitirmiş olduğu konut ve iş yeri projeleri, mali yapısı vs. incelenmeli" diyen Engin KAya, sonrasında projenin inşa edileceği bölgenin şehir planlarındaki durumuna bakılması gerektiğini dile getirdi. 

Bölgede gelecek süreçte inşa edilebilecek, üniversite, hastane, sanayi tesisleri gibi yatırımlara da bakılması gerektiğini aktaran Kaya, bu projelerin konutun değerini artıracağını belirtti. 

2- Projedeki konut tiplerinin incelenmesi gerektiğine değinen Engin Kaya, "Projede, 1+1 mi, 2+1 mi, 3+1 mi yoğunlukta incelenmelidir. Örneğin 1+1 dairelerin yoğun olduğu bir projede, 3+1 dairelerin fiyatları ciddi bir yükselme göstermez" dedi. 3+1 konut satın almak isteyen geniş ailelerin, 1+1 dairelerin çoğunlukta olduğu projede oturmayı talep etmeyebileceklerini dile getirdi.

3- Kaya, "İnşaatta kullanılacak malzeme kalitesi ile ilgili şirkete sorular sorulmalı" dedi ve kapılar, pimapenler, mutfak dolapları, banyo, prizler, kapı kolları gibi iç malzemeler ile ilgili de bilgi alınması gerektiğini aktardı. 

4- Projedeki konutların konumlarına bakılması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Dairenin, güney cephe veya kuzey cephede olması, yine dairenin baktığı manzara fiyatını etkileyecektir" ifadelerini kullandı. 

5- Projenin, en yakın merkeze olan mesafesinin önemli olduğunu belirten Kaya, evin okula, alışveriş merkezlerine, hastaneye uzaklığının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

6- "Projeden almadan önce, gerekli araştırmaların sonucunda inşaat firmasından ev satın alınmasına karar verilirse, noterde inşaat firması ile bir sözleşme imzalanacaktır"" diye konuşan Kaya, sözleşmede satın alınacak evin özellikleri ile detaylı bilgilerin olması gerektiğine de dikkat çekti. 

Ev almak isteyenler dikkat! Peş peşe açıklandı! Konut satın alırken dikkat edilmesi gereken 15 kural! 

Bitmiş konut satın alırken nelere dikkat edilmeli? 

Remax Maximum Gayrimenkul Danışmanı Engin Kaya, tamamlanmış konut alınırken dikkat edilmesi gerekenleri de şu şekilde sıraladı: 

7- Tamamlanmış konut satın alınırken, iskânı olup olmadığına bakılmadı. İskansız evlerin elektrik, su, maliyeti daha yüksek olur. Eğer  inşaat firması inşaat bitince iskânının alınacağını ifade ediyorsa, noterden bununla ilgili yazı alınmalı. İskansız daireler için konut kredisinde de sorunlar yaşanabiliyor. 

8- Belediyeden bitmiş olan konutun projesinin incelenmesi de oldukça önem arz ediyor. Projede konutun metrekaresi 150 metrekare olurken, gerçekte evin metrekaresi 90 metrekare olabiliyor. 

9- Tamamlanmış projede kullanılan malzeme kalitesinin de değerlendirilmesi gerekiyor. Ev alacaklar tarafından salon, banyo, mutfak, kapılar, pencereler incelenmeli. 

10- Tamamlanmış projenin en yakın merkeze olan yakınlığı ve bölgede gelecekte yapılabilecek yatırımlar ile ilgili bilgi alınmalı. İlgili bölgedeki bitmiş projelerin yaklaşık satın alma fiyatları ve kira fiyatları da öğrenilmeli. 

11- Tamamlanmış projeden konut alınmaya karar verildiğinde, tapu için işlemlere geçilmeli. Seçilen konut ile tapuda alınan konutun aynı konut olup olmadığı özellikle incelenmeli. 

Ev almak isteyenler dikkat! Peş peşe açıklandı! Konut satın alırken dikkat edilmesi gereken 15 kural! 

İkinci el konut alırken nelere dikkat edilmeli? 

Engin Kaya, ikinci el konut satın alınırken dikkat edilmesi gerekenleri de açıkladı. 

12- "İkinci el konutlarda binanın yaşına bakılır. İkinci elde konutlar, 1999 depremi öncesinde yapılanlar ve sonrasında yapılanlar olarak ikiye ayrılıp değerlendiriliyor" açıklamasında bulunan Kaya, binanın yaşının çok olması halinde, depremde hasar alıp almadığına ilişkin belediye ya da AFAD'dan bilgi alınması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, konutun kat mülkiyetinin olup olmadığına bakılması gerektiğini, iskanının sorgulanması gerektiğini dile getirdi. 

13- Gelecekte dönüşüme gireceği öngörülerek, yatırım amaçlı hasarlı bir konut alınması halinde ise kat mülkiyeti ya da kat irtifakı olup olmadığına bakılması gerektiğini vurgulayan Kaya, "İskânı var mı incelenmelidir. Dairenin arsa payı incelenmelidir. Eğer dairenin arsa payı küçük ise, bu durumda kentsel dönüşümden öngörülen fırsat alınamayabilir" diye konuştu. 

14- Konutun iç mekanının yani odaları, mutfağı, banyosunın incelenmesi gerektiğine de değinen Engin Kaya, evde masraf olup omladığına bakılması gerektiğini aktardı. 

15- Kaya, "Konutun, en yakın merkeze olan yakınlığı ve bölgeye gelecekte yapılabilecek yatırımlar hakkında bilgiler edinilmelidir" açıklamasında bulundu ve bölgedeki satın alma ile kira bedellerinin de araştırılması gerektiğini belirtti. 

Kandilli'den yeni İstanbul depremi açıklaması! Kahramanmaraş depremleri İstanbul'daki riski artırdı mı? 

ABD'de yeni konut satışları 2022 Mart'tan bu yana en yüksek seviyede!

Naci Görür peş peşe açıkladı: İstanbul, Erzincan-Karlıova ve Karlıova-Bingöl Göynük... Deprem bekleniyor!

 


Geri Dön