28 / 04 / 2024

Ev almak isteyenlere uzmanlardan çağrı: Krizi fırsata çevirin!

Ev almak isteyenlere uzmanlardan çağrı: Krizi fırsata çevirin!

Son dönemde kiralık ve satılık konut fiyatları küçük bir gerileme kaydetti. 2024 yılında konut satışları ve fiyatlarının artacağına dikkat çeken uzmanlar "Şimdi alım zamanı, krizi fırsata çevirin" diye belirtiyor.



Son dönemde yükselen konut ve kira fiyatlarına karşı iktidarın aldığı tedbirler etkisini göstermeye başladı. Konut fiyatlarında küçük de olsa geri çekilmeler başlarken, konutta ilan çeşitleri de arttı. Ev almanın tam zamanı olduğunu kaydeden uzmanlar, vatandaşlara "krizi fırsata çevirin" uyarısında bulundu.

Konut fiyatlarında yaşanan dalgalı seyir vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. İlan sayılarında dikkat çeken bir artış yaşandı. Hükümetin fahiş fiyatlara karşı aldığı önlemler de etkisini göstermeye devam ederken konut fiyatlarında da yüzde 10-20 arasında bir gerileme gerçekleşti. "Bu durumu fırsata çevirin" çağrısı yapan uzmanlar "Ev almanın tam zamanı" diye uyardı.

KONUT ALICILARI, KİRACISIZ EV ARIYOR

Geçtiğimiz sene yüksek kiralar nedeniyle konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan karar, Resmi Gazete'de 11 Haziran 2022'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Düzenlemeyle konut kiralarının 1 Temmuz 2023'e kadarki kira sözleşmelerinde, kira artışı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Söz konusu uygulama 2024 Temmuz'a kadar devam edecek.

Kiradaki yüzde 25 zam sınırı sebebiyle kimi ev sahipleri evlerini satışa çıkardı ama kiralama amaçlı alımlar da düştü. Alıcı, kiracısı olan bir evi alıp sorun yaşamak istemiyor. Çünkü eski kiracıların ödediği rakamlarla şu anki kiralar arasında büyük farklar var.

Ev almak isteyenlere uzmanlardan çağrı: Krizi fırsata çevirin!

İLAN KISITLAMASI KONUTTA FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

Ayrıca hükümetin emlak ilanlarına kısıtlama getirmesi de fiyatlara yansıdı. Emlak ilanları için yetki belgesi zorunluluğu getirilirken, bu adım fiyatları şişiren aracıları piyasanın dışına itti. Bu durumda aracının üstüne koyduğu fark fiyattan düştü. Böylece ev fiyatlarının biraz daha düşmesine neden oldu.

UZMANLARDAN VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Haberler.com'da yer alan detaylara göre, fiyat düşüşleri sonrası uzmanlardan vatandaşlara dikkat çeken bir uyarı geldi. Krizin fırsata çevrilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, ev almayı düşünen ancak kararsız olanlara çağrı yaptı. Uzmanlar "Ev almanın tam zamanı" dedi.

Benzine bu gece yarısı tam bu kadar zam geliyor! Yeni fiyatlar ne kadar olacak?

Bina sakinleri dikkat! Bu durumu ihbar etmeyen kat maliklerine maddi ve manevi ceza uygulanacak!


Geri Dön