06 / 05 / 2024

Ev ararken nelere dikkat edilir?

Ev ararken nelere dikkat edilir?

Hızla gelişen inşaat sektöründe sunulan pek çok konut projeleri arasında ev ararken nelere dikkat edilir?



Ev ararken nelere dikkat edilir?

Günümüz koşullarında ev ararken birçok noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Bunların arasında öncelikle firma ve projenin güvenilirliği geliyor. Daha sonra ruhsat, tapu, teknik şartneme, iskan, kat irtifakı, teslim, projenin lokasyonu, projenin olanakları gibi konular ev ararken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alıyor.


Ev ararken nelere dikkat edilir?

- İnşaat firmasının güvenilir olmasına dikkat edin.

Firmanın güvenilir olup olmadığını anlamak için, daha önce hayata geçirdiği konut projelerinin araştırılması doğru olacaktır. Vaad edilenler ile teslim edilenler arasında farklılık ve eksiklik olmaması, teslimlerin zamanında gerçekleşmesi ve alım sonrasında çıkabilecek sorunlara karşı kayıtsız kalınmaması gibi hususlar inşaat firmasının güvenilirliğini gösterir. Eğer firma vaad ettiklerini yerine getirmiyorsa, zamanında teslim etmiyorsa farklı firmalara yönelmeniz yararlı olacaktır.


Ev ararken nelere dikkat edilir?

- Proje ruhsatının alındığına dikkat edin.

Ruhsat, Belediye İmar Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonunda bir eksikliğin olmadığını ve proje inşaatının başlamasına izin verildiğini gösterir. Ruhsatın alınmadığı durumlarda binanın yıkımına karar verilir. Bu nedenle, satın alacağınız projenin ruhsatlı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.


Ev ararken nelere dikkat edilir?

- Tapuda en az kat irtikafı olmasına dikkat edin.

Tapu, kat irtifaklı mı değil mi hususuna bakılması gerekiyor. Eğer kat irtifakı yoksa, satın alınan daire değil, arsanın hissesi satın alınmış oluyor. Bir diğer önemli nokta ise tapuda yazan proje adresinin doğru ve güncel olması.


Ev ararken nelere dikkat edilir?

- Projenin iskanlı olmasına dikkat edin.

İskan, Belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından hazırlanan belgedir. Ruhsatlı binaların, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını ve ayrıca sigorta, vergi, su-elektrik borcu bulunmadığını gösterir. İskansız ev alındığı takdirde doğal gaz, elektrik-su aboneliği gibi kamu hizmetlerinden yararlanılamıyor.


Firma, ruhsat, tapu ve iskan gibi konular açıklığa kavuşturulduktan sonra projenin lokasyonu, sosyal yaşam olanakları gibi konular da dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön