02 / 05 / 2024

Ev fiyatları artarken, metrekareleri küçülüyor!

Ev fiyatları artarken, metrekareleri küçülüyor!

Türkiye genelinde yeni inşa edilen evlerin metrekareleri son 20 yılda 29 metrekare küçüldü. Uzmanlar bu durumu arsa payı ve inşaat maliyetlerinin maliyetine bağlıyor.



Türkiye’deki yeni evlerin metrekareleri geçmiş senelere kıyasla küçüldü. Uzmanlar bu küçülmenin gelecek yıllarda da devam edeceğini belirtiyor.

Son yıllarda dolar kurunun artmasıyla birlikte Türkiye genelinde birçok sektörde fiyatlar yükseldi. Artan maliyetler bir taraftan konut fiyatlarını yükseltirken diğer taraftan geçmişe göre evlerin metrekarelerinin de düşmesine neden oluyor. Yalnız evlerin küçülmesinin tek sebebi sadece inşaat maliyetleri değil aynı zamanda arsa fiyatlarının da artması.

İstanbul Gayrimenkul Değerleme firmasının istatistiğine göre bu sene İstanbul'da yapı ruhsatı alınan yapıların ortalama metrekaresi 136 metrekare iken bu 20 sene sonra yani 2023 yılında 107 metrekareye kadar düştü.

Tabii gözlemlere bakıldığı zaman son dönemlerde inşa edilen konutların 107 metrekareden bile daha düşük olduğu görülüyor. Neredeyse birçok semtte ortalama 80 metrekarelik evler hayata geçiriliyor. 

Patronlar Dünyası'ndan Ali Kemal Erdem’in haberine göre, bir zamanlar Türkiye'de orta halli aileler bile 120 metrekareleri bulan geniş evlerde yaşarken artık büyük evleri almak hem belli gelir grubunun altındakiler için çok zorlaştı, hem de artık daha az inşa ediliyor.

 Ev fiyatları artarken, metrekareleri küçülüyor!

TÜRKİYE’DE DAİRELERİN KÜÇÜLMESİ NEYİ ANLATIYOR?

"Gidişat böyle devam ederse evlerinin küçüklüğü ile bilinen Japonya'ya benzeme ihtimalimiz var mı?" sorusunu Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman yanıtladı.

Büyükduman, yalnız Japonya değil diğer birçok gelişmiş ülkedeki apartman formundaki evlerin daha küçük evler olduğunu ifade ederek bunun şehir merkezlerindeki arazilerin daha pahalı olmasından kaynaklandığını kaydetti. Şehirlerde konuta erişimi artırmak için daha az alan kaplayan daha maliyeti düşük evlere ihtiyaç duyulduğunu anlatan Büyükduman, "Türkiye'de de evlerin küçülmesi Türkiye’nin arazi rantının yükseldiğini, ister istemez daha küçük konutlara geçilmek zorunda olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Ev fiyatları artarken, metrekareleri küçülüyor!

EN BÜYÜK YÜZ ÖLÇÜME SAHİP İLLERDE DE 87 METREYE DÜŞTÜ

Türkiye'nin en büyük yüz ölçüme sahip illeri arasında yer alan Şanlıurfa'da bile yeni ruhsatlı evlerin 87 metrekareye düştüğünü söyleyen  Büyükduman, "Türk insanı küçük evlere adapte olabilir mi?" sorusuna "Şanlıurfa adapte olmuşsa diğer yerler de olur" dedi.

Büyükduman'a göre ülkede evlerin metrekarelerinin küçülmesi devam edecek

Büyükduman, 15 sene içerisinde evlerin ortalama metrekaresinin 80 metrekareye kadar düşebileceğini iddia etti.

 Ev fiyatları artarken, metrekareleri küçülüyor!

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE DİNAMİKLER DEĞİŞTİ

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aşçıoğlu İnşaat Şirketi Marka Sözcüsü ve Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu ekonomik koşullar, aile tipleri, nüfus yapısı ve yaşam tarzlarındaki değişiklikler, boşanma, evlenme, iller ve bölgeler arasındaki göçlerin etkisi ile yıllar içinde, konutların metrekarelerinde küçülmenin söz konusu olduğunu hatırlattı.

Ev fiyatları artarken, metrekareleri küçülüyor!

6 Şubat depreminden sonra gayrimenkul sektöründe dinamiklerin değiştiğini söyleyen Aşçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gayrimenkul geliştiricileri tarafından yeni geliştirilen projelerde, metrekareler küçülse bile verimlilik artışı esas alınmakta. Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrası gayrimenkul sektörü dinamikleri oldukça değişti. Deprem ve yapı güvenliği göz önünde bulundurularak, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılmasına paralel bir şekilde hak sahipleri tarafında da büyük metrekareli eski konutlar yerine daha küçük metrekareli ancak kullanım alanı olarak daha verimli konutların önemi anlaşıldı. Son dönemde enflasyon, arz-talep dengesizliği, hammaddeye erişim ve inşaat maliyetlerine bağlı olarak konut fiyatlar oldukça arttı."

 Ev fiyatları artarken, metrekareleri küçülüyor!

"EV METREKARELERİNDE DÜŞÜŞ TRENDİ ÖNÜMÜZDEKİ SENELERDE DE DEVAM EDECEK"

Hem bireysel hem de sosyal tüm ihtiyaçların karşılanabildiği rezidans ile karma yaşam projelerine olan talebe bağlı olarak konuta erişebilme noktasında insanların daha küçük metrekarelere yöneldiğini söylemenin mümkün olduğunu ifade eden İrfan Aşçıoğlu, sözlerini "2000’li senelerin başında yapı ruhsatına göre ortalama 132 metrekare olan konut büyüklüğü 2023 yılı itibariyle ortalama 107 metrekarelere kadar düşmüştür, bu trendin önümüzdeki yıllarda düşmeye devam edeceğini düşünüyorum" diyerek bitirdi.

TOKİ Antalya projesi resmen başlıyor! 357 konutluk yeni proje geliyor!

1 Aralık Cuma altın fiyatları! Gram altın ne kadar? Çeyrek altın kaç lira? Son dakika altın fiyatları

 


Geri Dön