06 / 05 / 2024

Ev fiyatları rekora koşuyor! Konuta en çok talep gösteren kitle belli oldu!

Ev fiyatları rekora koşuyor! Konuta en çok talep gösteren kitle belli oldu!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını kaleme aldı. Abdurrahman Yıldırım, konut fiyatlarını ve rekor fiyattan konutları kimlerin aldığını değerlendirdi...



Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, konut fiyatlarının en yüksek veya pahalı olduğu bir senede satış rekoru kırıldığını vurguladı. İkisinin bir arada gerçekleşmesinin riskli bir durum oluşturabileceğini aktaran Abdurrahman Yıldırım, risklerden ilkinin alıcıların yüksek fiyattan talep göstermelerinde olduğunu belirtti. Yıldırım, Nisan ayı itibarıyla Türkiye’de konut fiyatlarının bir senede yüzde 127, son iki senede yüzde 200, son 3 yılda yüzde 250 arttığını dile getirdi. Konutları gurbetçilerin aldığını vurgulayan Yıldırım, "Pandemi döneminde 2 yıllık aradan sonra yoğun bir şekilde yaz tatili için gelenler konut, arsa, arazi alıyor. Türk vatandaşı oldukları için yabancıya satış kapsamına girmiyor" açıklamasında bulundu ve yabancıya satışla ilgili de dikkat çeken değerlendirmeler gündeme getirdi. 

Yabancıya konut satışının gittikçe artış gösterdiğini vurgulayan Yıldırım, Haziran ayı itibariyle yüzde 5.7’ye çıkan yabancı satışlarının 2013 yılında bu güne olan istatistiklerde en üst seviyeye çıktığını aktardı. 

Ev fiyatları rekora koşuyor! Konuta en çok talep gösteren kitle belli oldu!

Yabancıların yoğunlaştıkları illerin Antalya, İstanbul ve İzmir olduğunun altını çizen Abdurrahman Yıldırım, her üç konuttan biri veya en büyük kentte her 7 konuttan biri yabancılara satılıyorsa, bu durumun fiyatlara yansıyacağını belirtti. Nisan itibariyle son bir yılda konut fiyatlarının Türkiye ortalamasında yüzde 127 arttığına, Antalya'da ise bu oranın yüzde 159 ile en yüksek artışı olduğunu vurguladı. "İstanbul’da yüzde 142’lik artış gerçekleşirken, Mersin,  Adana  ile birlikte yüzde 140 değerlendi" diye konuşan Yıldırım, "Yabancılara satışta öncü olan üç ildeki konut fiyatları arasına girebilen tek il yüzde 146 ile yurtiçi yerleşiklerin tatil beldesi Muğla oldu" açıklamasında bulundu. 

Ev fiyatları rekora koşuyor! Konuta en çok talep gösteren kitle belli oldu!

"Gurbetçiler ve yabancılar yanında bir de yurtiçinde parasını enflasyon ve devalüasyondan korumak isteyen, negatif faizden kaçan, alternatif yatırım alanı ve sığınak arayan bir kitle var" diye konuşan Abdurrahman Yıldırım, yüksek fiyatlardaki evlere en büyük alıcı çıkan kitlenin belki de bu kitle olduğunu dile getirdi. 

Nitekim faizlerin düşürülmeye başlandığı Eylül 2021’den Nisan 2022’ye kadar geçen 8 ayda ev fiyatları yüzde 92.6 yükseldi. Yıldırım, "Aylık artışlar çift haneli rakamları buldu. Konut satışları da, konut dışı gayrimenkul satışları rekor kırmaya bu tarih sonrasında başladı" diye konuştu ve bol ve ucuz para politikası devam ettiği sürece, konut talebi ile fiyatlarındaki artışında sürebileceğini aktardı. 

TOKİ'den milyonlara büyük müjde! 3.151 ucuz konut satışa çıktı! İşte il il ucuz konut listesi! Hemen bakın!

Bankalar konut üreten firmalara kredi vermiyor! Konut üretiminde son durum ne?

Gayrimenkul sektöründe Rus hareketliliği başladı! Şirketler çalışanları için ev arıyor! 

Konutta arz talep dengesi bozuldu mu? Yeni konut satışlarında son durum ne? 


Geri Dön