Sektörel

Ev fiyatları yüzde 60 arttı! Maliyet yükselişleri durdurulmalı!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde konut fiyatlarındaki artışı ve sebeplerini kaleme aldı. İşte Alaattin Aktaş'ın o yazısı...  

Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugün kaleme aldığı 'Konut fiyatlarını tırmandıran yabancı değil, maliyet' başlıklı yazısında, ev fiyatlarındaki artışı ve sebeplerini yazdı. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugün kaleme aldığı yazısına, ev fiyatlarının deyim yerindeyse uçtuğunu belirterek başladı. Piyasada bu durumun herkes tarafından gözlenebildiğini vrugulayan Alaattin Aktaş, Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi rakamların da bu durumu gözler önüne serdiğini belirtti. 

Peki konut fiyatları ne kadar arttı? Konut fiyatlarındaki artışın sebepleri ne? İşte ayrıntılar ve Alaattin Aktaş'ın konuyla ilgili değerlendirmeleri....

 

YABANCIYA SATIŞLAR FİYATLARI ETKİLİYOR MU?

Son 1 senede yeni konut fiyatlarının yüzde 85, ikinci el konut fiyatlarının ise yüzde 76 yükseldiğine dikkat çeken Alaattin Aktaş, genel yükseliş oranının yüzde 77'yi geçtiğiniz vurguladı. 

Aktaş, "Sahi ne oldu da son dönemde fiyatlar böylesine tırmanışa geçti?" diyerek fiyatlarıdaki yükselişin nedenlerini açıkladı.

Konut fiyatlarının ya maliyetlerin yüksek olması sebebiyle ya da talebin fazla olması sebebiyle artış gösterdiğini vurgulayan Aktaş, "Son dönemde konuta olan taleple ilgili değerlendirmelerde tetikleyici unsurun yabancılar olduğu görüşü çok işleniyor." ifadelerini kullandı. 

Yabancıların vatandaşlık alabilmek amacıyla konut aldığının, bu nedenle de talep sebebiyle fiyatların yükseldiğinin söylendiğini aktaran Aktaş, yabancıların payının yüzde 5 bile olmadığının altını çizdi.

YABANCILARIN KONUTTAKİ PAYI NE KADAR? 

Toplam konut satışları içinde yabancıların payı incelendiğinde, 2016 ve 2017 yıllarında yüzde 1.4 ve yüzde 1.6 olduğu görülüyor. Bu pay 2021'de yüzde 3.9 olarak belirlendi. 2022'nin ilk iki ayında ise bu pay yüzde 4.7'ye ulaştı. 

KONUT FİYATLARINI MALİYETLER ARTIRIYOR

"2019 yılında konut fiyatları yüzde 10 artmış. Konut maliyetindeki artış da hemen hemen aynı düzeyde, yüzde 10.8. O yıl satılan konutların yüzde 3.4’ünü yabancılar almış" açıklamasında bulunan Alaattin Aktaş, 2021'de inşaat maliyetlerinin yüzde 68, konut fiyatlarının yüzde 60 oranında arttığını aktardı. Bu dönemde toplam konut satışları içinde yabancıların payı yüzde 3.9 oldu. 

2019 ve 2021'de yabancı paylarının hemen hemen aynı olduğuna vurgu yapan Aktaş, maliyet ve fiyat artışının yüzde 10’ardan yüzde 60’lara ulaştığının altını çizdi. 

Sorunun maliyet yükselişi olduğunu dile getiren Aktaş, "Konut fiyatları ve inşaat maliyetlerinin yıllık bazda nasıl paralel bir artış sergiledikleri tabloda çok açık bir biçimde görülüyor" açıklamasında bulunarak, 2021'in başından bugüne her ay maliyetlerin ve ev fiyatlarının yükseldiğini belirtti. 

Maliyetlerde yaşanan yükselişlerin durulmadığı sürece ev fiyatlarındaki yükselişin de yavaşlamayacağına dikkat çeken Alaattin Aktaş, yabancıya konut satışı kısıtlamasının çözüm olmayacağını dile getirdi.

İstanbul'da Türklere kiralık ev verilmiyor mu? Kiralık evlerde fazla para veren kazanıyor!

İstanbul'da sahibinden tartışılacak kiralık daire ilanı! Türk müşteriye uygun değil

İstanbul'daki emlak ilanını görenler, gözlerine ovuşturup bir daha baktı ama yine de inanamadı

Yabancıya konut satışı yasaklanmalı mı?