02 / 05 / 2024

Ev fiyatlarına standart geliyor!

Ev fiyatlarına standart geliyor!

Ev fiyatlarına uluslararası standart geliyor. Düşük harç ödemek için tapuda evinin fiyatını daha az gösterenler yandı. 2015 'ten itibaren gayrimenkullerin fiyatlandırılması uluslararası kriterlere göre belirlenecek.



HERKES başını sokacak bir ev sahibi olmanın hayalini yaşarken, bununla ilgili sigorta ve vergi gibi ödemeler de cep yakıyor. Bunun için ilgili yerlere düşük harç ödemek için evinin fiyatını tapuda bilerek az gösteren uyanık vatandaşlara kötü haber geldi. Ev alım satımlarında tartışılan değerlendirme sorunu uzunca bir süredir kafaların karışmasına neden olurken, yetkililer belediye ve banka gibi farklı yerlerden yapılan değerlendirmelere standart getirileceğini ve fiyatların uluslar arası kriterlere göre belirleneceğini ifade ettiler. 


AB yıllardan beri uyguluyor 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm çalışmasına göre artık gayrimenkullere yapılan değerlendirmelerde hastane, okul ve metroya uzaklık, ana cadde üzerinde olup olmadığı, kat izni ve ilave imar hakkı göz önünde bulundurulacak. Dünya Bankası ile yapılan çalışma kapsamında ev ve arazinin alım satımı 50 parametreli bir değerleme sistemine göre yapılacak. 


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü konuya ilişkin hazırlıklarını büyük ölçüde tamamlarken gözler, çalışmada yer alan diğer kuruluşlara çevrildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Maliye ve belediyelerin çalışmalarını kısa sürede tamamlaması bekleniyor. 

Yapılan değerleme haritası ile düşük vergi ve harç ödemek için emlak değeri ile bankadaki rayiç bedel arasındaki yüksek fiyat farkının olmayacağı ve kamulaştırma yapılırken de bu verilerin kullanılacağı ifade edildi. Bakanlık yetkilileri sistemin bu yıl devreye alınmasının zor olduğunu belirtirken, önümüzdeki yıldan itibaren kullanılacağını açıkladılar. Öte yandan ev fiyatlarına belirli bir standart getirilmesinin birçok AB ülkesinde uzun yıllardan beri kullanıldığı belirtilirken, yeni sistem sonrası oluşturulacak verilerin de kentsel dönüşümde kullanılacağı öğrenildi. 


Şok


Geri Dön