04 / 05 / 2024

Ev fiyatlarında düşüş başladı! Ev almak için doğru zamana ne kadar var?

Ev fiyatlarında düşüş başladı! Ev almak için doğru zamana ne kadar var?

Ev sahibi olmak isteyenlerin akıllarındaki en önemli soru, “Alım için doğru zaman mı? sorusu. Satılık ilanlarındaki rakamların dikkate alınmaması gerektiğini ifade eden analist Tardu Barlas, düşüşün süreceğini belerterek, doğru zamana ne kadar olduğunu açıkladı.



TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre inşaat maliyet endeksi Şubat 2024 itibariyle yıllık bazda yüzde 70 yükseldi. Yine açıklanan resmi rakamlara göre, maliyetlerdeki yükselişe rağmen konut fiyatları düşüyor.

Yüksek konut kredileri ve krediye erişimin zorlaşması nedeniyle ev almak için doğru zamanı bekleyen vatandaş, fiyatlardaki hareketi yakından takip ediyor. Borsa Temel Analisti Tardu Barlas vatandaşın aklındaki bur soruya twitter.com/taaardu X sosyal medya hesabından cevap verdi. İlan sitelerindeki fiyatların yüksek olduğunu ve mutlaka pazarlık yapılması gerektiğini belirten Barlas alım için doğru tarihi de açıkladı.
 

İşte Tardu Barlas’ın o paylaşımı:

Oturmak için ev alacaksanız, bunun fiyatına çok bakılmaz. Ancak şu zamanda sarı sitede birisi bir eve 5 milyon TL yazdı diye gidip önüne 5 milyon koymazsın. Pazarlığı 3,5 tan başlatırsın maksimum da 4 te anlaşırsın. Satıcının değil alıcının fiyat belirlediği dönemdeyiz. Tok satıcıdan alamazsınız, yatırımın ne olduğunu bilen zaman-maliyet kavramını bilen mantıklı ev sahiplerinden alabilirsiniz.

Kilit piyasa uzun sürecek gün geçtikçe satışların arttığını görürüz, yabancıların vatandaşlık almak için aldıkları evlerin de zamanı doldu yani vatandaşlık garantilendikçe oradan da satışlar gelir.

Ev fiyatları dolar bazlı düşüş trendinde ve düşüş trendi devam edecek. Akabinde sıkıcı yatay bir bant göreceğiz. 2018-2019 gibi işte o zaman alım zamanı deriz.

 


Geri Dön