Ekonomi

Ev hanımlarına emeklilik müjdesi!

Ev hanımları nasıl emekli olabilir sorusunun cevabı sık sık araştırılıyor. Bu sebeple özellikle de 2020'de sonra Meclis'e sunulan yasa teklifinin son hali akıllarda yer alıyor. Bildiğiniz gibi Türkiye'de emeklilik için vatandaşlarda 3 temel koşul aranıyor.

Ev hanımlarının emekli olabilmesi için ilk olarak prim ödemek, belirli bir zaman dilimi sigortalılık ve yaş bu aranan şartlardan...

Diğer yandan dışarıdan prim ödeyerek her sene binlerce kişi emekli olabiliyor. İsteğe bağlı olarak sigorta sistemi prim ödemesi gerçekleştirenler emekli maaşını alma hakkına sahip oluyor.

25 YILI AŞAN EVLİLİKLERDE EV AHNIMLARINA MÜJDE

Akşam gazetesinde yer alan habere göre; 20 yılı aşan evliliklerde emeklilik hakkı doğuyor. Koşullar belli oldu. Dışarıdan prim ödenerek emekli olma hakkı sağlanabiliyor. Kanunlarımızda vatandaşların emekli olması için Üç temel koşul aranıyor. İsteğe bağlı olan prim sistemi ile de dışarıdan primler ödenerek emekli olunabiliyor. Bu çerçevede ev hanımları nasıl emekli olacağı ile ilgili yapılan açıklamaları yakından araştırıyor. Öte yandan TBMM'ye ev kadınları için sunulan tasarının son durumu merak konusu oluyor.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK YOLU AÇILABİLİR

Hiç çalışmamış ev hanımlarına emeklilik ihtimalinin yolu açıldı. 2022 yılında hazırlanan yasa tasarısında yer alan teklife göre; minimum 25 yıl evli bulunan ve 50 yaşını bitirip emekli olamayan ev hanımlarına emeklilik olup olamayacağı araştırılıyor.

Sigortası 2008 yılı itibarıyla başlayan kadınların emekli olabilmesi için 7 bin 200 gün prim günü ve 20 yılı tamamlaması gerekli. Fakat, iş hayatına katılamayan ve emekli olabilecek kadar evli kalan kadınların yararlanması için bir tasarı Meclise sunuldu.

6 Ocak 2020 tarih 2/2492 esas no ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre minimum 25 yıl evli kalmak şartı ile 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev kadınları emekli olabilecekler.

Söz konusu tasarı kapsamında, ev kadınları hiç çalışmamış olsa dahi emekli olabilecek. Borçlanma yöntemi ile olacak emeklilik, kadınların doğum harcamalarını da içeriyor. SGK'ya düzenli olarak borçların ödenmesi sonucunda emeklilik aktif olacak ve ev hanımları da maaş alabilecekler.

Kredi çekeceklere çok kötü haber!

Merakla bekleniyordu... Iphone 14 fiyat listesi ve çıkış tarihi! Iphone 14 ne zaman çıkacak? 

A101'de dev kampanya! 24, 25, 26, 27, 28 ve 29 Nisan 2022 A101 kataloğu yayımlandı!