27 / 04 / 2024

Ev kadınlarına yönelik emeklilik torba yasada!  

Ev kadınlarına yönelik emeklilik torba yasada!  

Çalışmayan ev kadınlarının emeklilik hakları ve prim destekleri ile ilgili düzenlemenin torba yasa ile Meclis’e gelmesi bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamaları sonrasında ev hanımlarının sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanması da gündeme geldi.



Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Işıkhan ev kadınlarına yönelik destekler ile ilgili "Ev kadınlarına üçte bir prim desteğinin verilmesi konusundaki çalışmalarımızı başlattığını ve isteğe bağlı sigortalılık kapsamında, yükümlü olunan primin üçte birinin devlet tarafından ödenmesi ile ilgili olarak da  bir sistem kuruyoruz." ifadeleri kullanıldı.

SEÇİM ÖNCESİNDE GÜNDEME GELDİ

tgrthaber.com.tr'de yer alan habere göre; Ev kadınlarına emeklilik seçimlerden önce gündeme geldi. Asgari ücret, emekli ve memur maaşlarının belirlenmesiyle gözler prim düzenlemesine çevrildiği kaydedildi. 

Konu ile ilgili açıklamalar yapmak üzere TV100 yayınına bağlanan SGK Uzmanı Murat Bal, prim desteğinde kadınların ilk sigortalılık tarihinin önemli olduğunu belirtti. Öte yandan, Bal "Kadın kardeşimizin ne zaman işe girdiğinin çok önemli bir detay. Buna göre bu prim hesaplanacak ve yaş hesabı da yapılacak." diye ifade etti.

Ev kadınlarına yönelik emeklilik torba yasada!  

4 BİN 267 LİRASINI SİGORTALI ÖDEYECEK

Kadınlar için 58 yaşını hangi tarihte doldurduğu ile ilgili olarak  7200 primini hangi tarihte doldurduğuna göre yaş skalamız var. Şu an itibariyle 6 bin 400 lira olan isteğe bağlı primin bir bölü üçünü devlet ödeyecek. 4 bin 267 liralık kısmını da kadınlar ödeyerek bu günlere sahip olmuş olacak.

Orta Vadeli Programda sayın Bakan Vedat Işıkhan'ın söylediği 'Bu konuyu çözüme kavuşturacağız. Kadınlarımıza yönelik olarak isteğe bağlı Bağkurluluk sistemini oturtacağız' dedi. Biliyorsunuz 1999-2008 arasında farklı bir rejim var. 2008'den sonra emeklilikle ilgili farklı bir sistemimiz var. İşte EYT dediğimiz kanun çıktı bildiğiniz gibi. Dolası ile ne zaman işe girdiğinin hesabını yapmak zorunda.

Akademisyen ve ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu da konuya dair önemli detaylar paylaşarak şunları kaydetti: Sosyal güvenlik sistemi baştan aşağı ele alınmalı. Soruna göre çözüm üretmek aslında yeni sorunları da beraberinde getiriyor. Temel nedene inip köklü bir reforma ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Ama tüm bu sorunların arkasındaki bir başka noktaya bakacak olursak da şunu görüyoruz, nüfusumuz 85 -90 milyon civarında. Türkiye'de iş gücü piyasası 30-35 milyon kişiyi kapsıyor. Bunun da 3-3.5 milyonu genelde işsiz. 30 milyon kişi çalışıyor. Genç nüfusumuz da var. 

KADINLARIN İŞ GÜÇÜNE KATILIMI ÖNEMLİ

Türkiye'de 60-65 milyon kişi çalışacak durumdayken yarısı, yarısından azı iş gücü piyasasına geliyor. Bunun büyük bir kısmı  da ev kadınlarından oluşuyor. Ev kadınlarının iş gücüne katılımının desteklenmesi işin bir boyutu, neden iş gücü piyasasında bu kadar düşük talep var sorulmalı?  Sosyal güvenlik sistemini çalışmadan da destekliyoruz, hepsi birbiri ile bağlantılı noktaya gidiyoruz. Olabildiğince kadınların iş gücünü destekleyen bir tabloya ihtiyacımız var." denildi.

EV KADINLARI İÇİN EMEKLİLİK GELECEK Mİ?

SGK Başuzmanı İsa Karakaş yaptığı değerlendirmede ev kadınlarının emeklilik hakkı ile ilgili izlenecek yolları belirtti; "Yine Meclis'e verilen kanun teklifini de yasalaşmasının mümkün olmadığını açık bir şekilde belirtmeliyim. Ev hanımlarıyla ilgili emeklilik yolu nedir? Biliyorsun, çalışmak lazım. İşte memursun Emekli Sandığı işte işçisin SSK, dükkanın var, şirket ortağısın. Ev hanımları içinde devletin bir olanağı vardır. Nedir o? Çok basit oturduğu yerden e devlete girecek.

4B isteğe bağlı sigortalılık var. Oradan bir kere giriş yapıp prim ödemeye başlayacak. Şimdi devlette bunların primi çok yüksek olduğu için 6.400 liraydı. Hatırladığım kadarıyla %30 ikisini baz aldığımız zaman evet 6.400 TL. Devlet bunun üçte birini karşılayacak.

Bakan Işıkhan'dan ev hanımlarına emeklilik müjdesi! Emeklilik yasasında son dakika gelişmesi!

Ev hanımları emekli oluyor! Prim desteği, çocuk sayısı detayları

Ev hanımları ne zaman emekli olacak? Torba yasada ev kadınlarına emeklilik var mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön