28 / 04 / 2024

Ev kiralamak çileye dönüştü! 

Ev kiralamak çileye dönüştü! 

Son dönemlerde konut sıkıntısı hemen hemen her ülkenin ortak sorunu haline geldi. Konut sorunu yaşayan Almanya’da da ev kiralamak büyük çileye dönüştü. 



Almanya'da büyük kentlerde daire ya da ev kiralamak eziyet haline geldi. Ülkenin metropol şehirlerinde son dönemde kiralar artık gelirlerin üçte birinden fazlasına denk geliyor.

İnternette paylaşılan 271 bin kiralık ev ilanı değerlendirilerek yapılan bir araştırma, Almanya'da ev veya daire kiralamanın eziyete dönüştüğünü gözler önüne serdi.

Nüfusu bir milyonu geçen 7 metropolde, net gelir ile kira giderleri arasında büyük eşitsizlik yaşandı. En büyük eşitsizliğin başkent Berlin'de ortaya çıktığı dikkatlerden kaçmadı. Analize göre, Berlin'de kira ortalama gelirin yüzde 32'sine denk geliyor.

Söz konusu hesaplama Berlin için yapılırken, senelik gelir ortalaması 40 bin 255 euro alındı. Aynı durumun Münih'te de yaşandığı kaydedildi. Stuttgart kenti de yüzde 29'luk kira maliyeti oranıyla kirası pahalı şehirlerin başında geldi. En ucuz metropoller yüzde 25 ile Düsseldorf ile Hamburg ve yüzde 26 ile Köln olarak istatistiğe yansıdı. Frankfurt ise yüzde 27'lik kira maliyeti oranına sahip çıktı. ,

Ev kiralamak çileye dönüştü! 

GÖÇMENLER EV BULMAKTA ZORLANIYOR

Sabah'ın haberine göre, Ülkede metropollerde yaşayan göçmenler ise çok daha zor durumda. Göçmenler, kökenlerinden dolayı ev bulma konusunda Alman vatandaşlara göre daha şanssız konumda. Öyeleki Alman ev sahiplerinin bu konudaki ayrımcılığı defalarca araştırmalarda ortaya konuldu. Metropollerde konut bulmakta çok daha fazla zorlanan göçmenler, şehirden 20 ile 30 kilometre dışarıdaki kasabalara yöneliyor.

Öte yandan Avrupa'da yükselen inşaat maliyetlerinin etkisiyle yeni konut projelerinin inşa edilme oranı düştü. Buna bağlı olarak konut kira fiyatları yükseldi.

Konutlara olan talepte düşüş meydana gelirken Euro bölgesindeki konut inşaatları da geriledi.

Artan faiz oranları ve yüksek enflasyonun inşaat faaliyetlerini etkilemesinden sonra konut inşaatlarında 2020 Nisan ayından bu yana en hızlı düşüş yaşandı.

Münih’teki IFO Enstitüsü’nün 2023 tarihli bir raporuna göre, konut üretimi sorunu özellikle Almanya’da ciddi boyutlara geldi. Kuruluş, Almanya’da 2023 ile 2025 yılları arasında yeni konut inşaatlarında yüzde 32’lik bir düşüş yaşanmasını söylüyor.

Araştırmaya dahil edilen 19 Avrupa ülkesinde ise 2025 senedinde tamamlanması beklenen konut inşaatı sayısı, geçen seneye göre yüzde 14 gerileyerek yaklaşık 1,58 milyona indi.

TOKİ Aydın projesi yarın ihaleye çıkıyor! 

Evora İzmir'in ticari alanları satışta! Metrekare fiyatı 105 bin 700 TL'den başlıyor! 

Ev hanımları ne zaman emekli olacak? Torba yasada ev kadınlarına emeklilik var mı?


Geri Dön