Ekonomi

Ev kiralarına yüzde 200 zam! 2 bin 500 liralık daire 7 bine dayandı işte kiraların en ucuz olduğu yerler

Geciken kentsel dönüşüm inşaatları, mülteci ve üniversite öğrencilerinin ev arayışlarıyla birlikte konut kiraları yüzde 200'e yakın arttı. Türkiye genelinde konut sıkıntısı son raddeye geldi. İnşaatçılar konuta artan talebin ne kadar inşaat yapılırsa yapılsın göç devam ettiği müddetçe sıkıntı yaşanacağına dikkat çekiyor

İstanbul'un bütün ilçelerinde, hatta bütün Türkiye'de had safhada bir konut sıkıntısı yaşanıyor. İnşaatçılar konuta artan talebin ne kadar inşaat yapılırsa yapılsın göç devam ettiği müddetçe sıkıntı yaşanacağına dikkat çekiyor.

Türkiye genelinde konut sıkıntısı 7-8 ay önce başladı. Geçen yılın 6’ncı, 7’nci ayından itibaren bu konu gündeme gelmeye başladı. O dönemde yapılan ilk tespit, sıkıntının kentsel dönüşümden kaynaklı olduğuydu. İstanbul’da kentsel dönüşüm kapsamında 15 bine yakın bina yıkıldı. Bununla ilgili de 150-200 bine yakın hane halkının bir anda ev arayışı söz konusu oldu. Piyasa buna cevap veremedi. Doğrudan fiyatlar da yükselmeye başladı.

150 BİN KİŞİ EVİNE DÖNEMEDİ

Yeni inşaat yapılmaması, kentsel dönüşümün yavaş gitmesi nedeniyle ev arayışında olan insanların yeniden kendi evine dönmesinde gecikme var. Yıkılan 15 bin binadan açığa çıkan 150 bin hane halkı dışarıda ama kentsel dönüşümde yaşanan bazı sıkıntılar dolayısıyla evlerine dönemiyorlar. Çünkü inşaat yavaş gidiyor ya da hiç yapılmıyor. Bu sebepten bir sıkıntı yaşandı. Yaşanmaya devam ediyor.

 

KONUT KİRALARI YÜZDE 200 ARTTI

 Son bir yılda konut sektöründe fiyatları yüzde 50, yüzde 100, yüzde 200 artan semtler var. Özellikle merkezlerde bu fiyat artışları oldukça yüksek. Örneğin Beşiktaş'ta geçen sene 2 bin, 2 bin 500 TL olan iki odası olan bir ev, 6-7 binden aşağı değil. Üç oda salon bir ev, daha evvel yine 3 bin, 3 bin 500 seviyesindeydi. Onlar da 10 bine kadar dayanmış vaziyette. Şişli yaklaşık aynı tablo, Bakırköy, Kadıköy gibi merkezlerde aynı tablo var şu anda. Onlarda da yüzde iki 200’e yakın bir artış söz konusu.

EN UCUZ SEMT DİYE BİR YER KALMADI

Emlak uzmanları fiyat artışları nedeniyle artık İstanbul'da ucuz semt diye bir şeyin kalmadığını ifade ediyor. Sadece iyi semtlerde değil, birçok semtte bu sıkıntı yaşanıyor diyen uzmanlar, "Gaziosmanpaşa'da da bu sıkıntı yaşanıyor, Nişantaşı'nda da yaşanıyor, Ümraniye'de de. Ki en yüksek kira artışı Ümraniye'de olmuş. Bu olay mal sahiplerinden kaynaklanıyor. Yani mal sahipleri sağdan soldan duydukları bilgiyle devamlı fiyatları yükseltme eğiliminde. Kendi kendilerine emsal yaratıyorlar. ‘Ahmet şu fiyata verdi, benim evim daha güzel, benim evime uygun fiyat’ gibi." şeklinde durum tespiti yapıyor.