Ekonomi

Konut fiyatlarını dibe çekecek plan! 28 bin liraya konut satışları açıklandı ama...

Geçtiğimiz ay açıklanan konut teşvik paketi sonrasında konut fiyatları yüzde 10, kira fiyatları ise yüzde 12 civarında arttı. Konutta arzın talebi karşılamaması ve yabancıya konut satışları nedeniyle konuta erişim iyice zorlaştı. Peki ucuz konut artık hayal mi? İşte detaylar..Konut fiyatlarını dizginlemek isteyen hükümet ilan sitelerine bildirim zorunluluğu getirdi

Türkiye'de son dönemde artan kiralık ve satılık konutların fiyatları orta direk diye tabir edilen gelir gruplarının konuta erişimini neredeyse imkansız hale getirdi. Konut fiyatlarını dizginlemek isteyen hükümet ilan sitelerine bildirim zorunluluğu getirdi.

Hükümet belirli şartları sağlayanlara yüzde 0,99 faizle ayda 28 bin 555 lira geri ödeme ile 10 yıl vadeli 2 milyon lira kredi teşvik paketi sundu. Söz konusu paket orta ve alt gelir grubunun ödeyebileceği limitlerin çok üzerinde kaldı üstüne üstlük paketin açıklanmasıyla konut fiyatları iyice yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu'nda, "Konut piyasasında, liralaşma stratejisiyle birlikte döviz kurunda sağlanan istikrar, enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve konut arzının toparlanmasıyla birlikte konut fiyatlarında normalleşme yaşanması beklenmektedir" denildi.

Peki ucuz konuta erişmek için çözüm formülü ne? İşte detaylar...

 

İSTANBUL'DA ORTALAMA KİRA 6 BİN LİRAYI GEÇTİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA), kentteki konut fiyatlarını araştırdı. Yapılan araştırmaya göre, mevcut kiracılar için bir senelik kira artışı yüzde 45,48, yeni kiralık konut ücretleri ise geçen yıla kıyasla yüzde 161,4 artış gösterdi. İstanbul’da yeni kiracılar için ortalama kira bedeli 6 bin 360 TL hesaplandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iseTürkiye genelinde resmi kira artış oranının yüzde 34,46, İstanbul genelinde ise kira artış oranının yüzde 31,48 olarak açıkladı.

İstanbul İstatistik Ofisi'nin İstanbullu kiracılar ile yaptığı araştırmada ise İstanbul'da mevcut kiracılar için bir senelik kira artışının yüzde 45,48 olduğu, yeni kiralık konut ücretlerinin geçen yıla kıyasla yüzde 161,4 oranında artış gösterdiği ortaya çıktı. Araştırmaya göre, İstanbul'da yeni kiracılar için ortalama kira bedeli de 6 bin 360,37 TL olarak hesaplandı.

SARIGÜL'DEN UCUZ KONUT ÖNERİSİ: AVM'LER KONUTA DÖNÜŞMELİ

TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgül yaptığı açıklamada pahalı konut fiyatlarına çözümün boş AVM'lerin konuta dönüştürülmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.

Sarıgül, “İmar planlarında daha önce işyeri olarak ayrılan binlerce parsel var. Ama pandemi koşulları münasebetiyle artık çalışmalar evden yapılıyor. O nedenle büyükşehirlerde imar planlarında iş yerleri olarak ayrılan yerlerin yüzde 90'ının konuta dönüşmesi hem oraların üretime kazanılması hem de vatandaşlarımızı oturabileceği ekonomik koşullarda kiralık yer bulmaları açısından son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

 

"YABANCIYA KONUT SATIŞI ASKIYA ALINSIN"

Sarıgül sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu alışveriş merkezlerinin de mutlaka konuta dönüşmesi lazım, yabancılara satışa yasak demiyorum. Yasak mantığına karşıyız. Hiç olmazsa iki sene ara verilirse son derece yararlı olacak. Yabancılar konutları alıyorlar. Konutlarda yılda 15 gün ya oturuyorlar ya oturmuyorlar. Büyükşehirler de binlerce konut şu anda boş durumda. O nedenle yabancılara konut satışının bir süreliğine hiç olmazsa iki yıllık ara verilmesinde fayda var.

Ve hükümet düğmeye bastı! 32 ilde yüzde 25 peşinatla Hazine arazisi satışı başladı

Asgari ücret emekli memurlara ek zam ve maaş ödemesi! Bakan Bilgin'den sürpriz açıklama

Hükümetin pahalı dolar hamlesini ilk kez Hande Fırat açıkladı: Bir an önce yapılacak

Emeklilere bayram öncesi 3 bin 500 lira maaş ödemesi! Son tarih açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete gelecek zam miktarını açıkladı: İşçimizden esirgemeyeceğiz