Ekonomi

İslam Memiş doların yükseleceği tarihi açıklayıp konut fiyatlarının düşeceği şartı açıkladı! TOKİ konutları bitiyor

Finans analisti İslam Memiş, piyasalarda önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak durumları tek tek analiz etti. Doların Mayıs ayında yükseleceğini söyleyen Memiş, Türkiye’de kuru baskılama hareketlerinin anlamsız  kalacağına vurgu yaptı.Memiş, ‘İnsanlar elini vicdanına koymayarak ev satın alanların bile emlakçılarla birlikte üniversiteye yakın lokasyonlarda mal sahibiyse kiracısına istediği gibi davranıyordu’ dedi

İslam Memiş, konut piyasasında acımasız bir rant olduğunu söyledi. Memiş, ‘İnsanlar elini vicdanına koymayarak ev satın alanların bile emlakçılarla birlikte üniversiteye yakın lokasyonlarda mal sahibiyse kiracısına istediği gibi davranıyordu’ dedi. Mal sahiplerinde “Üniversiteler açılacak, kiracımı istediğim gibi çıkarırım düşüncesinin” hakim olduğunu dile getiren İslam Memiş, 'Şimdi konut fiyatları alıp başını gitti, enflasyon yüksek, para değersiz, mal değerli hale geldi, ofis olarak pazarlanan mallar daireye dönüştürülüyor' açıklaması yaptı.

PİYASADA ACIMASIZ BİR RANT EKONOMİSİ VAR DEVLET GÜCÜNÜ GÖSTERMELİ AMA GÖSTERMİYOR

Konut piyasası başta olmak üzere, otomotiv, gıda sektörü ve diğer hemen her sektörde acımasız bir rant olduğunu ifade eden Memiş, fırsatçılık anlayışının had safhada olduğu bir ekonomi piyasasının mevcut olduğunu dile getirdi. Devletin böyle bir piyasa düzenine göz yummaması gerektiğini ifade eden Memiş, ‘Ama bakıyorsunuz devletin gücü varken ses çıkarmıyor, yaptırım gücünü uygulamıyor’ serzenişinde bulundu. “Bu rant şu anda kırılamıyor” diyen Memiş, ‘Yetkililerin şu anda yaptıkları tek bir şey var toz pembe hayaller kurmak, bunlar da geçecek, yapacağız edeceğiz diyorlar ama geçmeyecek arkadaşlar. Elimizi vicdanımıza koyarak bizim kalıcı çözümler üretmemiz lazım’ şeklinde konuştu.

İşte İslam Memiş’in piyasalara yaklaşan Mayıs fırtınasıyla ilgili dile getirdiği önemli tespitler:

Mayıs ayıyla birlikte küresel piyasalarda ciddi bir balon patlaması var ciddi bir fırtına var. Amerikan Merkez Bankası FED, faiz artıracak dolar değer kazanacak. Siz kuru sabit tutarak baskılamaya gayret etseniz de bu kur baskılanmaz. İster istemez enflasyon yükselmeye devam edecek. İnşaat maliyetleri yine yükselmeye devam edecek. Rant artı inşaat maliyetleri kısır döngüsünü kırmadıktan sonra emlak fiyatlarının düşeceğini bu işin özüme kavuşacağını söyleyebilir misiniz? Üniversite öğrencilerinin durumunu gündeme getiren, üniversite öğrencilerini ağzına alanları hiçbir zaman samimi bulmuyorum. Siz bu işi çözmek istiyor olsanız öncelikle şehirlerdeki üniversitelerin etrafındaki daire fiyatlarını elden geçirmekle işe başlamalıydınız.

TOKİ KONUTLARINA MİLYONLARCA MÜRACAAT OLUYOR

Türkiye’de konut piyasasındaki artışın nedeninin kırılamayan rant piyasası ve inşaat maliyetleri olduğuna dikkat çeken İslam Memiş, bu konuda yasal bir çalışma yapıldığı takdirde hem maliyetlerin hem de fiyatların düşeceğine dikkat çekti.

Memiş sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye’de arz talebi karşılamıyor söylemini şu açıdan bakmak lazım bugün devletin eliyle TOKİ’nin yaptığı konut projeleri var hemen hemen her ilde. TOKİ konut projelerinin kapasitesi 100 binse milyonlarca başvuru oluyor. Türkiye’de arsa sorunu yok. Tabi arsa sorunu yok derken ekilebilir tarım alanlarını konut projelerine dönüştürelim demiyorum. Kentsel dönüşüm projeleri hala atıl vaziyette duruyor. Türkiye’de konut üretiminden para kazanmak mümkünken neden konut üretilmiyor buna iyi bakmak lazım.

TOKİ’den indirimli konut ve arsa haberinde son dakika gelişmesi

Türkiye'de alınabilecek en ucuz konut fiyatı açıklandı! Sermayesini konuta yatıran kişi parayı bakın kaç yılda çıkarıyor

Konut fiyatlarını patlatan gizli neden ortaya çıktı! Sebep ne yabancıya mülk satışı ne de göçmenler değilmiş...