Kira

Ev kiralarından peşin yüzde 20 stopaj alınırsa, ev sahipleri ile kiracılar yeni bir çatışmaya sürüklenir!

Ev kiralarından peşin yüzde 20 stopaj alınma konusu gündeme bomba gibi düştü. Gazeteci, yazar ve siyasetçi Şamil Tayyar, konuyla ilgili X sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İşte o açıklama ve gelen yorumlar...

Pandemi ile beraber fahiş rakamlara yükselen kira bedelleri, ev kiralayacakları zor duruma düşürdü. Fahiş ev kiralarının önüne geçilmesi amacıyla 2022'nin Haziran ayında yürürlüğe alınan yüzde 25 zam sınırlaması ise ev sahipleri ile kiracıları adeta birbirine düşürdü. 

Şimdi de ev kiralarından peşin yüzde 20 stopaj alınma konusu gündemde. Bu düzenlemeye tepkiler peş peşe geliyor. Hem ev sahipleri hem vatandaşlar düzenlemenin hayata geçmesi durumunda ne olacağını merak ederken, Meclis'e sunulacak yasa teklifinden bu düzenlemenin çıkartıldığı da belirtiliyor. 

Gazeteci, yazar ve siyasetçi Şamil Tayyar, https://x.com/samiltayyar27 resmi X sosyal medya hesabından yüksek kiralar ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Şamil Tayyar, söz konusu paylaşımında yüksek kiraların iki senedir baş ağrıtan gündem başlıklarından olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: 

"Kiracı/ev sahibi arasındaki parasal ihtilaf, öyle bir hâl aldı ki ölüme, yaralamalara sebep oldu, toplumsal barışı bozdu.

Sorunu doğuran sebeplerin başında kur koruma, sonrasında yüzde 25 sınırlaması gelir.

Enflasyonun yükseldiği ortamda faizi düşürüp kuru baskılayınca, gayrimenkul fiyatı, haliyle kiralar yükselmeye başladı.

Yüzde 25 sınırlaması ise ihtilafları derinleştirdi.

Yüksek kira ihtilafı hararetini korurken, konut kiralarından peşin yüzde 20 stopaj alma hazırlığı gündeme düştü. 

Bu karar, hazineye ne kadar katkı sağlar bilmiyorum ama kiraların yeni bir yükseliş fazına geçeceğini söyleyebilirim.

Başka bir ifadeyle; öğrenci, asgari ücretli, dar gelirli, emekli başta olmak üzere toplumun geniş kesimleri, bu karardan olumsuz etkilenecektir.

Çoğunluğu orta/alt gelir grubunda yer alan ev sahipleri ile aynı sınıftaki kiracılar, yeni bir çatışmaya sürüklenecektir.

Sanıldığı gibi kirayla ek gelir sağlayan çoğunluk ev sahipleri, sanayici, müteahhit, iş insanı, borsacı değil, onlar paradan para kazanıyor zaten, ellerinde yüzlerce ev tutup kiraya vermiyor.

Özetle…

Hiç bir rakam, masada durduğu gibi durmuyor."

Peki vatandaşlar, kiracılar ve ev sahipleri yüksek kiralar ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Emre Özpeynirci: Teşvik yoksa elektrik yok!

Kentsel dönüşümde tebligat için kapı kapı dolaşma bitti: Bina tahliyesine 90 gün sınırı geldi!

Bunları bilmeden arsa ve arazi almayın!