Sektörel

'Ev kiralayacağım' derken kaporanızdan olmayın! Dolandırıcılar nasıl ayırt edilir? Ev kiralarken bunlara dikkat! 

Günümüzde çoğu vatandaş uygun fiyatlarla ev arayışını hızlandırdı. Ancak konutta dolandırıcılık olayları da çoğaldı. Peki ev kiralarken nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...

Özlem Karahan, Ekonomimcom'daki köşesinde konut kiralayacakları ilgilendiren bir konuyu kaleme aldı. Karahan, 'Konut ararken kaporanız elden gitmesin! başlıklı yazısında, son senelerde e-ticaret platformlarının yaygınlaşması ve kullanıcı sayısının artmasıyla, farklı dolandırıcılık yöntemlerinin ortaya çıktığına dikkat çekti. 

 E-ticaret platformlarından düşük fiyata ve sahte ilanla tüketiciyi dolandırmanın da sık görülen bir yöntem olarak karşımızda olduğunu vurgulayan Karahan, kiralarda yaşanan artışla beraber uygun fiyata ev tutmak isteyen vatandaşlar da dolandırıcıların tuzağına düştüğünün altını çizdi. 

BU TUZAĞA HERKES DÜŞÜYOR

Özlem Karahan, "Dolandırıcılar, internet siteleri üzerinden verdikleri 'sahibinden kiralık' ilanları ile eğitim için başka şehirlerden gelen, barınma ihtiyacı için ev arayan üniversite öğrencilerini hedef seçip tuzağa düşürüyor" dedi ve uygun fiyata kiralık ya da satılık ev ilanı verip kapora adı altında parayı alarak ortadan kaybolan kişilerin olduğunu belirtti. 

Uzmanlar ise yetki belgesi alan emlakçıların, bu tür dolandırıcılık işlemlerine karışmasının mümkün olmadığına, bu şekildeki dolandırıcılık olaylarına karışan emlakçıların ise yetki belgesinin elinden alındığına vurgu yaptı. 

Günümüzde çoğu vatandaş uygun fiyatlı kiralık ev arayışında. Mega kent İstanbul’da üniversiteyi kazanmış bir öğrenci, şehre gelmeden Anadolu’dan internet sitelerinde olan lanlara bakıyor, telefon görüşmesi yapıp, evi dahi görmeden para yolluyor ve mağdur oluyor. 

Dolandırıcılar, ele geçirdikleri hesaplardan özellikle öğrencilerin yoğun yaşadığı yerlerde uygun fiyata sahte ilanlar yayınlıyor ve kaporaları toplayarak kaçıyorlar.

Uzmanlar, son zamanlarda sahte ve yanıltıcı ilanların fazla olması sebebiyle konutun mutlaka gözle görülmesi, mal sahibi ya da gerçek bir emlakçı olup olmadığı araştırılmadan, ödeme yapılmaması gerektiğinin altını çiziyor. 

KONUTTA DOLANDIRILMAMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT 

Uzmanlar, gerçekte var olmayan evi nternet sitesinde uygun fiyata ilana koyarak, kiralamaya ilişkin güven vermeye çalışan ve kapora talep eden dolandırıcılara karşı vatandaşlara uyarılarda bulunuyor. 

Vatandaşların bu tür ilanlarda, komisyoncuyu arayarak ev ile ilgili detaylı bilgi almasını, bu uygulamalarla karşılaşan tüketicinin emlakçıyı esnaf odasına şikâyet etmesi gerektiğini vurguluyor. 

Bu yaşanılan durumun engellenmesinde etkin bir denetim de oldukça önemli. Herhangi bir değerlendirme yapılmadan yayınlanan ilanların vatandaşa da sektöre de bu işi doğru yapan emlakçılara da büyük zarar verdiğinin altı çiziliyor. 

Sahte kimlikle konut dolandırıcılığı da hem emlak sektörüne hem de ev ihtiyacı olan vatandaşlara ciddi zararlar veriyor. Bunun gibi benzer durumlara karşı Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) kullanımının oldukça önemli olduğu belirtiliyor. 

Konut kiralarken ve satın alırken tarafların KEP kullanması, işlemlerin güvenli ve yasal bir zeminde yapılmasına imkan tanıyor. KEP ile yapılan işlemler, dolandırıcılık girişimlerine karşı güçlü bir koruma sunuyor. Bu sebeple ev kiralama ve satın almada tarafların birbirinden KEP talep etmesinin, dolandırıcılık riskini ortadan kaldırmada kritik şekilde önemli olduğu unutulmamalı. 

ABD’li dev banka, doların yıl sonunda göreceği rakamı açıkladı!

Konut satışlarının yıl sonunda 1,3 milyona çıkması bekleniyor!

Emlak Konut GYO'dan yılın üç çeyreğinde 21,3 milyar TL'lik satış: 2.143 bağımsız bölüm satıldı! 

Çelik yapılar inşaat maliyetlerine kafa tutuyor! Geleneksel yapılara göre yüzde 50 daha hızlı ve avantajlı üretiliyor!