Ev kiralayacaklar nelere dikkat etmeli?
Ev kiralamalarında dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunuyor. Peki ev kiralayacaklar nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...
Yaşayacağınız konutu seçerken gelecekte pişmanlık ya da olası bir problemle karşılaşmamak için bazı hususlara dikkat edilmeli.
Haber Ankara'da yer alan habere göre; konut kiralarken nelere dikkat edilmeli sorusunu pek çok insan araştırıyor. Özellikle öğrenci veya ilk defa kendi evine çıkacak olan tecrübesiz kişiler için bu hususta dikkat edilmesi gereken unsurların neler olduğunu bilmesi oldukça önemli. Konut kiralarken dikkat edilmesi gerekenler arasında lokasyondan bütçeye, muhit ve komşulardan konutun cephesine kadar birçok unsur yer alıyor.
Ev Kiralarken Bunlara Dikkat
Bir konuttan başka bir eve taşınmak hem maliyetli hem de yorucu bir süreç olması sebebiyle seçilen yeni evin, doğru belirlenmesi de oldukça önemli. Ev kiralamalarında dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar şöyle:
-Öncelikle evin genel özelliklerine ilişkin detaylıca fikir edinmelisiniz. Konutun metrekaresi, oda sayısı, balkonunun olup olmaması, banyo sayısı, cephesi, ısıtma tipi, yer aldığı kat, bina yaşı gibi özelliklere dikkat edilmeli.
-Kiralanacak olan ev bir sitede ise güvenliğinin olup olmadığından emin olunmalı. Ayrıca balkon ve pencerelerde parmaklıklar; apartman girişinde güvenlik kamerası gibi emniyet tedbirlerinin olup olmadığı da incelenmeli.
-Evin içerisinde rutubet veya küflenme olup olmadığı kontrol edilmeli.
-Apartmanın aidatı ve ortak ödenen masraflara ilişkin bilgi alın.
-Ev kiralayan pek çok insan evi tuttuktan ve içinde yaşamaya başladıktan sonra tesisat bozuklukları gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için varsa tesisattaki bozukluklar ve boya-badana ihtiyacı kontrol edilmeli.
-Kiralayacağınız konutun depreme dayanıklılık raporu ve yangın merpeni olup olmadığında da dikkat edilmeli.
-Evin toplu taşımaya olan uzaklığı da göz önüne alınmalı.
-Konutun çevresindeki okul, park, hastane gibi yapılara ve eve olan uzaklıklarına dikkat edilmeli.
-Eğer eşyalı ev kiralıyorsanız eşyaların durumuna ilişkin mutlaka detaylı bilgi sahibi olun. Bozuk veya arızalı eşyaların tespitinin, konut tutulmadan önce yapılması önem arzeder.
-Ev tutulmadan önce mutlaka birkaç kez fiziki olarak ziyaret edilmeli. Tek seferlik ziyarette gözden kaçan bazı ayrıntılar olabilir. Ayrıca konut günün farklı saatlerinde ziyaret edilmeli ki farklı saatlerdeki durum da incelenmeli.
-Eğer konutun içinde tadilata gerek varsa kira tutarından düşerek gerekli tadilatları yaptırmak teklif edilebilir.
Sözleşme ile İlgili Hususlar
Konut kiralamak için atılması gereken en önemli adımlardan birisi, kira kontratı yapılması. Peki sözleşmede nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...
-Kira sözleşmesini imzaladığınız kişinin mülk sahibi olup olmadığı kontrol edilmeli. Eğer mülk sahibi değilse yasal vekillik durumu araştırılmalı.
-Sözleşmede belirtilen adresin doğruluğunu kontrol edin. Burada bina ve daire numarası gibi ayrıntılara dikkat edilmeli.
-Sözleşmede, kira artış tutarının hangi dönemlerde ve hangi tutarlarda yapılacağı açıkça belirtilmiş olmalı.
-Kiracı ve konut sahibinin ismi, soyadı, TC kimlik numarası gibi temel bilgilerinin tam ve doğru şekilde yazılmış olması da önemli.
-Ödenecek kira tutarlarının, mülk sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihlerde ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirtilmeli. Ödeme gerçekleştirilirken açıklama kısmında “kira bedeli” yazılarak gönderilmeli.
-Banka hesabına kira ödemesi yapılması halinde Havale ve EFT ücretini kiracı öder.
Kira sözleşmesinde hangi detaylara dikkat edilmeli?
Kiracılar artan fiyatlar karşısında ne yapmalı?