Yeni Projeler

Ev kredisi aylık taksidini 14 günde bir öde kazan

Banka ve finans kuruluşları, satışlarda durgunluk yaşanan konut sektörünü canlandırmak için harekete geçti

Diyelim ki aylık konut kredisi taksidiniz 1.500 YTL. Bunu ayda bir ödemek yerine 14 günde bir 750-750 iki eşit taksitte ödeme prensibine dayalı yeni finansman modeli, DD Mortgage ile Türkiye'ye geldi. Bu yeni modelde hem anapara artı faiz dahil toplam geri ödenecek miktarda hem de vade süresinde ciddi avantajlar ortaya çıkıyor

Banka ve finans kuruluşları, satışlarda durgunluk yaşanan konut sektörünü son dönemlerde sundukları farklı kampanya ve kredi alternatifleriyle canlandırmak için harekete geçti. Sektörde balon ödemeli, 3 veya 6 ayda bir ödemeli ya da sadece faiz ödemeli gibi farklı kredi modelleri birbiriyle rekabet ederken, şimdi de tüketiciye ayda bir ödediği kredi taksidini iki eşit parçaya bölerek 14 günde bir ödemesine olanak tanıyan yeni bir sistem geliştirildi. "Sık öde-az öde" adıyla sunulan bu sistemi sunan konut finansman kuruluşu DD Mortgage'ın Genel Müdürü Murat Aysan, "Tüketicinin cebinden çıkan aylık para değişmiyor ancak 14 günde bir ödemek borcun anapara bakiyesi ve üzerindeki faiz miktarını azaltması nedeniyle vadeyi 15 yıldan 10 yıla, maliyeti ise ortalama yüzde 20 düşürüyor. Bu model özellikle serbest meslek sahiplerine hitap ediyor" dedi.

Kredi talebi arttı

AKP'nin kapatılmama kararının satışlara olumlu yansıdığını kaydeden Aysan, "Haftasonunda kredi bilgisi almak ve başvurmak için gelenlerin sayısı 70'ten 100'e çıktı. Şu anda günde yaklaşık 10 kişiye kredi kullandırıyoruz, bu rakam Ekim sonunda 25'e çıkabilir" dedi.

2 hafta önce Maçka'da ilk şubelerini açtıklarını hatırlatan Aysan, internet, şube ve telefonla günde 70-100 arasında müşteriye ulaştıklarını, web sitesini ortalama günde 1.500-2.000 kişinin ziyaret ettiğini belirtti.

Türk tüketicilerinin kişiye özel fiyatlamayı tuttuğunu belirten Aysan, "Bizde sektörden farklı olarak tek bir faiz oranı yok. Örneğin yüzde 1.49-1.59 arasında yüzde 1.54 gibi bir faiz oranı veriyoruz. Eğer kişi ev bedelinin yüzde 50'sinin altında kredilendirme talep ediyorsa, istediği ev yeni, iskanı olan, depreme dayanıklı, değerlenen bir bölgedeyse, kredi geçmişi de iyiyse faiz oranı 1.49'a kadar düşebiliyor" dedi.

2009 yılı başında Ankara, İzmir ve İstanbul'da her iki yakada birer şube açacaklarını söyleyen Murat Aysan, orta vadede Adana, Bursa, Mersin, Muğla ve Antalya'ya açılmayı hedeflediklerini, Eskişehir, Konya ve Kayseri'yi de incelediklerini kaydetti.

8 yıllık kredide 2 yıl avantaj sağlıyor

* SIk öde-az öde sistemi, 15 yıllık uzun vadelerde en çok avantaj yaratırken, tüketiciler isterlerse daha kısa vadeli alternatiflerden de yararlanabiliyor. Örneğin, 100 bin YTL için 10 yıl vadeyi tercih eden bir tüketici, bu kredi modeliyle borcunu 8 yılda, 8 yıl vadeyi tercih eden bir tüketici de 6 yılda ödeyebiliyor.

Kredi kullanana uçak bileti bedava

* Murat Aysan, DD Mortgage'tan Ağustos ayında konut kredisi kullanan müşterilere yılsonuna kadar Türkiye'nin herhangi bir yerine, istedikleri havayolu firmasıyla iki kişilik gidiş-dönüş uçak bileti hediye ettiklerini söyledi.

9 ayrı kategoride 20 farklı ödeme planı

DD Mortgage, ilk veya ikinci evini alacaklar, evlerini yenileyecekler, ev alıp kiraya verecekler, üniversiteli olup ev almak isteyenler, mevcut kredisini transfer edecekler ile yurtdışında yaşayıp Türkiye'den ev almayı planlayan tüketiciler için 9 farklı kategoride hazırlanmış 20 ayrı ödeme alternatifi sunuyor. Klasik, sık öde az öde, 3 ayda 1 ödemeli, indirimli klasik, komisyonsuz klasik, esnek, basamaklı klasik, yüzde yüzden fazlası, klasik+spot, transfer+klasik, transferden fazlası olarak çeşitlenen bu kredilerle ilgili bilgi veren Murat Aysan, "'Üniversiteliye azalan'kredisini sektörde ilk biz veriyoruz. Ayrıca 'eve nakit' kredisinde 15 yıl, 'sadece faiz ödemeli' kredide ise 5 yıl ile alanında sektördeki en uzun vadeleri sunuyoruz" diye konuştu.

Nihal Yuvacan/Vatan