Sektörel

Konut satışlarında tazminat ödemeden 14 günde cayılabiliyor mu?

Yeni tüketici kanunu 28 Mayıs'ta yürürlüğe girmiş, yasa konut tüketicisine yeni haklar getirmişti. Maketten satış uygulamasında tazminat ödenmeden 14 günde cayılabileceği de haklar arasına girdi.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, bu haklardan birinin 'sözleşmede öngörülen koşulların sözleşme süresi içinde tüketici aleyhine değiştirilemeyeceği" olduğunu belirterek bu şekilde tüketicilerin olası bir durumda şikayette bulunabileceğini dile getirdi. 


Kredilide de cayma var! 

Daha önce taksitli satışta cayma süresi olmadığını, yeni yasayla koşulsuz şartsız cayma süresi getirildiğini hatırlatan Küçük şöyle dedi: "Bankadan konut için kredi kullanılmasında dahi koşulsuz şartsız, hiçbir tazminat ve ceza ödemeden 14 gün içinde sözleşmeden vazgeçilebiliyor. Daha önce imzayı attığın an her şey bitiyordu. Ancak şu an ev alan birisi 14 gün içinde iade alabiliyor." 


Sigorta zorunlu değil! 

Maketten satış uygulamasında tazminat ödenmeden 14 günde cayılabileceğini belirten Levent Küçük, artık yapı ruhsatı olmadan maketten satış yapamadığını söyledi. 


Ön ödemeli satışlarda 36 ayda teslim şartı olduğunu, konut kredilerinde vade 36 aym altındaysa erken ödeme tazminatının yüzde l'e düşürüldüğünü kaydeden Küçük, "Kredilerde banka, istemediğiniz müddetçe sizi hayat sigortası yapmaya zorlayamaz" dedi. En çok şikayet firmalara Vatandaşların ev alırken pek çok hakkı olduğunu vurgulan Levent Küçük, "Maalesef tüketicilerin birçoğu yasada tanınan hakları bilmiyor" dedi. Bu yüm 11 aymda ev alan 2 bin 400 vatandaşm şikayetlerini incelediklerini dile getiren Küçük, "Konut alanların yüzde 40'ı inşaat firmalarını şikayet ediyor. Bunu sırasıyla banyo/duş, ısı sistemleri, emlak ofisi ve PVC izliyor" dedi. Yasa, maketten konut satışında tüketiciye taaninat ödemeden 14 günde cayma hakkı getirdi. 

Posta