Konut

Dünya'da konut satışları dibi gördü, Türkiye'de yüzde 31 arttı!

MasterTürk tarafından yapılan araştırmaya göre senenin ilk yarısında ABD, Fransa, İngiltere ve Çin gibi ülkelerde konut satışları düşerken, Türkiye'de yüzde 31'lik bir yükseliş yaşandı.Coldwell Banker açıklamasına göre, bünyesinde Coldwell Banker, Century 21, Era Türkiye, Muzayedecom ve Premier Yapı gibi markaları bulunduran MasterTürk'ün yeni araştırması küresel konut satışlarındaki grafikleri ortaya çıkardı

Bu senenin ilk yarısında dünyanın önde gelen ülkelerinde konut satışları azalırken Türkiye'de yüzde 31 oranında bir yükseliş meydana geldi.

Coldwell Banker açıklamasına göre, bünyesinde Coldwell Banker, Century 21, Era Türkiye, Muzayedecom ve Premier Yapı gibi markaları bulunduran MasterTürk'ün yeni araştırması küresel konut satışlarındaki grafikleri ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre, Amerika'da senenin ilk yarısında ikinci el konut satışları yüzde 7 azalarak 34,3 milyon adede geriledi. Kanada'da ise bu rakam yüzde 19 azalışla 303 bin 6 adet olarak kaydedildi.

İngiltere'deki konut satışlarına bakıldığında ise ocak-haziran döneminde düşüşün yüzde 23 oranını bulduğunu ve 630 bin 170 adet konut satıldığı izlendi. Düşüş oranı Hollanda'da yüzde 23,5'i gördü. Bu ülkede ilk 6 ayda 91 bin 305 konut satışı gerçekleştirildi.

İşte diğer detaylar...

ÇİN VE FRANSA'DA DA KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ

Senenin ilk çeyreğinde konut satışları Fransa'da yüzde 9 geriledi. Avrupa İstatistik Merkezi Eurostat Fransa’da sene toplamında toplam konut satışında yüzde 5'in üzerinde düşüş öngörülüyor. Bu şekilde 2021'de 1 milyon 204 bin olan toplam konut satışının 1 milyon 140 bin seviyesine inmesi düşünülüyor.

Global kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise Çin için yaptığı analizde, emlak satışlarının bu yıl yüzde 28-33 aralığında düşmesini öngörüyor.

"KONUT SATIŞLARI TÜRKİYE'DE REKORA GİDİYOR"

Açıklamada görüşlerine yer verilen MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, İspanya'da senenin ilk 5 ayında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 22 artışla 221 bin 511 adet konut satıldığına dikkat çekerek, Portekiz'de ise artış oranının ilk çeyrekte yüzde 25,8 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Türkiye genelinde artışın bu oranların çok üzerinde olduğunu kaydeden Taş, konut satışlarının rekora koştuğunu belirterek şu cümleleri kurdu:

"Yılın ilk yarısında konut satışları yüzde 31 artarak 726 bin adede yükseldi. Ancak eğilime baktığımızda ilk 6 ayda birinci el satılan konut adedi 208 bin. İkinci el satış ise 517 bin. İlk el konut satışı yeni düzenlemelerin de etkisi ile 400 bini bulamayabilir. Eğer böyle olur ise 2013'ten beri şu ana kadarki en düşük rakam olacak. Gerçek eve ihtiyacı olanın ev alamadığı, parası olanın enflasyona karşı kendini gayrimenkul ile koruduğu bir dönem yaşıyoruz. Kira fiyatlarının bu kadar yüksek olduğu bir dönemde ilk evini alacaklara daha detaylı teşvikler çok değerli olacaktır."

Anadolu Otoyolu trafiğe mi kapandı? Bolu Dağı kesiminde bakım ve onarım çalışması başladı mı?

Audi Q5 Temmuz fiyatları kaç lira oldu? Birinci sınıf SUV! İşte 30 Temmuz 2022 fiyat listesi...

Zincir marketlerde teknoloji rüzgarı esecek! İşte ŞOK, BİM aktüel ürünler kataloğu fiyat listesi