Ev sahibi 5 yıl sonra kiracıyı çıkarabilir mi?
Kiracı ve ev sahibi ilişkisi son zamanlarda artan kiralar yüzünden bozuldu. Bazı ev sahipleri zam talep ederken bazıları da yasal sınırı gözetiyor. Ev sahibi ile anlaşamayan kiracıların akıllarında bazı soru işaretleri var.
KİRA BANKAYA YATMAK ZORUNDA MI?
Her konut tipine göre aylık olarak 500 TL'yi aşan tutarlarda; günlük ya da haftalık olarak kiralanan konutlarda ise belirli bir alt sınır olmadan kira bedelinin tamamının banka ya da PTT aracılığı ile yatırılması mecburidir.
İşte kira konusunda kiracıların ve ev sahiplerinin merak edip sorduğu sorular…
EV SAHİBİ 5 YIL SONRA KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?
Kiraya veren, sözleşme süresinin bitiş süresine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, 10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay evvel bildirimde bulunup, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir” hükmü bulunmaktadır.
KİRAYI ELDEN VERMEK YASAK MI?
Kiranın elden ödendiğinin ispat edilmesi kiracılar için sık karşılaşılan problemlerden birisidir. Ev sahipleri vergi ödememek adına kiranın banka üzerinden ödenmesini kabul etmemekte, elden yapılan ödemelerde de ellerinde yazılı belge bulunmayan kiracının hakları tehlikeye girmektedir.
KİRACI HANGİ DURUMLARDA EV SAHİBİNE DAVA AÇABİLİR?
Kiracı, zamanında ödenmeyen kiraları ödemek zorundadır. Ayrıca mülk sahibi, kiranın geç ödenmesinden dolayı da kiracıdan cezalı kira benzeri ekstra ödemeler talep edemez. Ama kiranın ödenmemesi durumunda ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için dava açma hakkına sahiptir.
KİRACI EN HIZLI NASIL TAHLİYE EDİLİR?
Kirayı ödemeyen kiracıların tahliyesi için en kestirme en etkili en yol, kiracı hakkında tahliye talepli icra takibi başlatmaktadır. Bu icra takibinde, kiraya veren tarafından hem birikmiş kira alacağı hem de tahliye talep edilebilir.