Ev sahibi hakları 2013!
Ev sahibi hakları 2013'e göre kiracıya ihtar çekmek, kira sözleşmesini feshetmek, kiracıyı evden çıkarmak bir de zorunlu tadilat giderleri dışında kalan tadilatları kabul etmemek gibi hakları bulunuyor...
Ev sahibi hakları 2013!
Ev sahibinin hakları konutunu kira vermesiyle ortaya çıkıyor. Ev sahibi hakları 2013'e göre kiracıya ihtar çekmek, kira sözleşmesini feshetmek, kiracıyı evden çıkarmak bir de zorunlu tadilat giderleri dışında kalan tadilatları kabul etmemek gibi hakları bulunuyor.
Ev sahibi hakları arasında yer alan kira kontratını feshetmek ve kiracıya ihtarname çekmek kiracının diğer apartman sakinlerini rahatsız edecek düzeyde davranışlar sergilediğinde başvuracağı yöntemlerden biri oluyor. Böyle bir durumda ev sahibi evin tahliyesini ihtarname çekerek isteyebiliyor.
Ev sahibi hakları 2013'e göre ev sahibi kiraya verdiği evi için kiracısına her konuda ihtar çekebiliyor. Aidatını ödememesi, komşuluk ilişkilerine önem vermemesi ve kira kontratında yazan herhangi bir maddeye riayet etmemesi gibi durumlar dahilinde çok çeşitli konularda ev sahibi, kiracısına ihtar çekebiliyor.
İhtarname noter aracılığıyla çekiliyor. Böylece ileride ihtarnamenin çekildiği tarih ve ihtarname içeriği net bir şekilde tespit edilebiliyor. Bu özelliğinden dolayı noterden çekilen ihtarnameler delil niteliği taşıyor.
Ev sahibinin haklarından olan tadilat masrafını kabul etmeme, kiracının zevkine göre ev için tadilat istemesi halinde ev sahibinin reddetmesidir. Bu kanuna dayalı bir haktır. Apartmana yapılacak tadilatları ev sahibinin ödemesi gerekiyor. Aynı şekilde kiraya verdiği evi için de komşularını rahatsız eden bir durumla (alt ve yan daireye su sızıntısı) karşı karşıya kaldığı takdirde evin tadilatını yapması gerekiyor.
Kira zammını kabul etmeyen bir kiracıya karşı ev sahibi kira tespit davası açabiliyor. Kira tespiti davaları için söz konusu evin değerinin artmış olması gerekiyor. Okula yakınlık, alışveriş merkezine yakınlık, park yapılması, yol geçmesi, metro geçmesi, gündemde olan bir mekanın olması gibi. Davanın açılabilmesi için ise kira döneminin sonunu beklemek gerekiyor. Ayrıca kiracının 1 ay öncesinde elinde olacak şekilde ihtarnamenin çekilmiş olması gerekiyor.
Ev sahibi kiracı hukuku!
Ev sahibi olmak!
Ev sahibi ve kiracı hakları!
Kiracı çıkarma şartları nelerdir?
Sözlü kira akdinde tahliye!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com