05 / 05 / 2024

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında kira sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşme her yıl güncellenir. Peki “Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?” İşte merak edilen soruların yanıtları…



KİRACI KAÇ KEZ KİRA ÖDENMEZSE ÇIKARILIR?

Kiracı kaç kez kira ödenmezse çıkarılır sorusu her kiracıların sık sık sorduğu soruların başında gelmektedir. Türk Borçlar Kanunu'nun 352/2. Maddesi gereğince, aynı kira dönemi içerisinde iki defa haklı ihtar gönderilebilir, kira ödemeyen kiracı tahliye davası ile yüz yüze kalabilir.  Burada kira döneminden bahsedilen de bir yıllık kira süresine denk gelmektedir.

EV SAHİBİ HANGİ DURUMLARDA KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR?

  • Kiralanan taşınmazda en az 1+10 yıldır ikamet eden kiracıya karşı tahliye davası açma hakkına sahiptir. Kiralayan kişinin ve bakmak ile yükümlü olduğu yakınları, akrabaları ve ailelerinin ihtiyaçlarından dolayı taşınmazın tahliyesi davası açılma hakkı bulunmaktadır.
  • Kiralanan taşınmazda yani konutta yapılacak tadilat işleri nedeniyle tahliye mümkündür. Kiracıdan alınacak tahliye taahhütnamesi ile birlikte tahliye mümkün hale gelir. Kirayı, kiracı ödenmez ise aynı kira yılı içinde iki haklı ihtar gönderilerek kiracının çıkarılması mümkündür.
  • Kiracının ya da eşinin yakınlarda başka bir evinin olması ve kiraya verenin bu durumu sonradan öğrenmesi durumunda gene tahliye davası açılma hakkı bulunmaktadır. Kira sürecinin devamı çekilmez bir hal aldıysa, yine kiracının çıkarılması davası açılabilir.
  • Kiracı eğer özenli davranma yükümlülüğüne aykırı davranıyorsa gene tahliye mümkündür. İflas eden kiracının verilen süre içinde güvence göstermemesi durumunda kiracıyı çıkarma mümkündür.

TOKİ hangi iller açıklandı?

2023 emekli maaşları ne kadar oldu?


Geri Dön