22 / 11 / 2024
fuzul

Ev sahibi ihtar çekerse ne olur?

Ev sahibi ihtar çekerse ne olur?

Ev sahibi ve kiracı arasında bazen hafif sürtüşmeler olabilir. Ancak bu sürtüşmeler ileri boyutlara taşınırsa hangi durumlar ortaya çıkar. İşte ev sahibi ihtar çekerse ne olur? sorusunun yanıtı!




EV SAHİBİ HAKLARI NELERDİR?

Kanunlar çerçevesinde mülkün kiralandığı kişi, kişiler ya da kuruluşlarla yapılan kira sözleşmesi, kiracıya ve ev sahibinin hak ve sorumluluklar yükler. İşte ev sahibinin hakları;

  • Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesi için kanunlar ile belirlenmiş sınır oranında zam yapma hakkında sahiptir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden çıkmasını isteyebilir. Kiracı eğer evde oturmak istiyorsa kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.
  • Ev sahibinin kiracıya karşı olan haklarından biri de kanun çerçevesinde belirlenmiş durumlarda kiracıyı mülkünden çıkarabilmesidir. Örnek verirsek, kiralanan mülk; kendisi, eşi, akrabası veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gerekliyse mülk sahibi, bu durumu kiracıya bildirerek evden çıkmasını talep edebilir.
  • Ev sahibi, kiradaki evini satabilir. Önceden kiracıyı bilgilendirmek şartı ile ev sahibi, evi üçüncü şahıslara gösterebilir. “Ev satılırsa ev sahibi, kiracıyı ne zaman çıkarabilir?” sorusu da yasalar ile belirlenmiştir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını isteyebilir.
  • Kiracının eve özen göstermemesi ve komşular ile iyi geçinmemesi halinde ev sahibi, kiracının evden çıkması isteyebilir. Bu tür durumlarda ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içinde bu olumsuz durumların düzenlenmesini, aksi takdirde evin boşaltılmasını istediğini ibraz etme hakkı bulunmaktadır.
  • Belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitmesine 15 gün kala, aksi söylenmedikçe sözleşme eski şartlar üzerinden yenilenir. Ev sahibi kira bedelini yükseltmek istiyorsa bu süre öncesinde yeni bir sözleşme yapma hakkı vardır.
  • Kiracının kirayı ödemediği zaman, mülk sahibi ihtarname çekerek 30 gün içinde borcun ödenmesini isteyebilir. Borcun ödenmemesi durumunda ev sahibi, sözleşmeyi iptal ederek kiracıyı evden çıkmasını isteyebilir.

Elektrik faturanızı yarı yarıya düşürecek formül! Faturası yüksek gelenler bunu yapsın!

TOKİ başvuruları başladı mı? 2022 TOKİ 81 ilde başlayacak olan sosyal konut başvuruları ne zaman?

THY personel alımına devam ediyor! İşte detaylar!


Geri Dön