Kira

Ev sahibi kiracı anlaşmazlıklarına yeni bir boyut eklendi! Aynı konut bir farkla daha düşük fiyata satılıyor!

Uzun bir zamandır gündemden düşmeyen ev sahibi kiracı anlaşmazlıklarına yeni bir boyut eklendi; o da kiracıların konut satışa çıkarıldığı zaman evi alıcıya göstermemesi…

Son dönemlerde konut sahipleriyle kiracılar arasında çok büyük anlaşmazlıklar yaşanıyor fakat işin bir de evin satılması halinde yaşananlar var. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre bazı kiracılar, yaşadıkları konut satılığa çıkarılınca alıcıya konut göstermiyor. Hatta kiracılı satılık konutların değeri boş dairelere göre daha düşük. Peki, böyle bir durumda kanunlar kimi haklı görüyor? İşte detaylar...

"O SAAT ARALIĞINDA KİRACI KONUTU GÖSTERMEK ZORUNDA"

ATV Haber’in aktardığı habere göre göre; içinde oturduğu konut satılık olmasına rağmen bazı kiracılar alıcıları eve sokmuyor, sattırmamak için de kanunları hiç sayıyor.

Gayrimenkul uzmanı Şenay Araç konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Gün ve tarih belirleyecek. Haftada iki gün, belli bir de saat aralığı koyacaklar. Belirlenmiş olan o saat aralığında kiracı konutu göstermek zorunda." dedi. Avukat İlhan Akdağ da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında“Kiracı eğer bu duruma direnirse suç işlemiş olur. Memura karşı direnme suçu olur, bunun da 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası vardır, yargı görevlilerine karşı işlenmesi durumunda 2 seneden 4 seneye kadar hapis cezası vardır" dedi.

 

"2 SENEDEN 4 SENEYE KADAR HAPİS CEZASI VAR"

Son dönemlerde giderek daha da artan ev sahibi kiracı tartışmalarından biri de konut satılacağı zaman yaşanıyor. Bazen inat, bazen müsait olmama, kimi zaman da nedensiz yere kiracılar oturdukları konuta talip olanlara kapıyı açmıyor. Oysa ki yasal olarak buna hakkı yok. Avukat İlhan Akdağ konu ile ilgili olarak “2 seneden 4 seneye  kadar hapis cezası vardır" ifadelerini kullanırken, gayrimenkul uzmanı Şenay Araç da “Bu konutu size kiracı açmak zorunda. Konutu size servis vermek zorunda" dedi.

Bazı mülk sahipleri, konutunu satacağı zaman, evinde de kiracı olduğunda kiracıdan "Müşteriyi kabul etmiyorum. Emlakçı da getirse konut sahibi de getirse eve sokmam" cevabını alabiliyor. 

"İCRA YOLUNA GİDEBİLİYOR"

Gayrimenkul danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran da “konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada arabulucuya rağmen yine de içindeki kiracı göstermemek için direniyorsa işte burada artık kötü niyet devreye giriyor. O zaman mal sahibi icra yoluyla söz konusu konut açtırıp gösterme haklarına da sahip" ifadelerini kullandı.

“Kiracı konutu göstermezse arabulucular devreye giriyor” diyen Evrim Kırmızıtaş Başaran "Arabulucuyla istemiş olduğu zaman dilimlerinde gelelim demesine rağmen yine de kiracılardan bu reaksiyonu alıyorsa o zaman icra yoluna gidebiliyor" dedi.

Avukat İlhan Akdağ da "Kiraya vermek ve satış gibi durumlarda mülk sahibi gelip evini görebilir. Kiracıların buna engel olmak gibi bir hakkı söz konusu değildir" dedi.

 

Alanya’dan konut sahibi olan yabancılarda birincilik Ruslarda!

Tapu sahipleri dikkat! O ödeme için geri sayım başladı!

Avrupa’da konut sorunu derinleşiyor! Çözüm kamu eliyle konut arzını artırmak!