Kira

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları için kira desteği önerisi: Yüzde 25 sınırı sona ermeli!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklarda sular durulmuyor. Türkiye Gazetesi Yazarı ve Başmüfettiş İsa Karakaş, ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları için kira desteği önerisini gündeme getirdi. İşte ayrıntılar...

Türkiye Gazetesi Yazarı ve Başmüfettiş İsa Karakaş, bugünkü yazısında ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünü kaleme aldı. 

İsa Karakaş, TÜİK’in 30 Ocak 2024 tarihinde yayımlanan geçtiğimiz seneye ilişkin yoksulluk ve hayat şartları istatistiklerine göre, ülke genelinde ikamet edilen konuta sahip olanların oranının 2022 yılına göre 0,5 puan azalarak 2023'te yüzde 56,2 şeklinde hesaplandığını anımsattı. 

Karakaş, "Kirada oturanların oranı yüzde 27,8, lojmanda oturanların oranı yüzde 0,9, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15,1 olarak hesaplandı. Bu nedenle nüfusun yüzde 43,8’inin kendine ait oturacak evi yok. Bu durum şekilde iken nüfusumuzun önemli bir kısmı kiracı olarak ikamet ediyor" ifadelerini kullandı.

İsa Karakaş, https://twitter.com/isakarakas resmi X sosyal medya hesabından “Sizce ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları nasıl çözülebilir?” sorusunu yönelterek gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını da paylaştı. Ankete 2 bin 807 kişinin katıldığını ve ankete katılanların çoğunluğunun (yüzde 41,7’si) artık yüzde 25 tavan uygulamasının kaldırılması gerektiğini söylediğini belirtti. İşte anketten çıkan rakamlar: 

Yüzde 25 sınırı kaldırılsın: Yüzde 41,7

Yüzde 25 sınırı devam etsin: Yüzde 17,7

Mahkeme süreci hızlansın: Yüzde 20,2

Devlet farkı karşılasın: Yüzde 20,4

Anket kapsamında hem ev sahipleri hem de kiracıların yüzde 20,4’ü emsal kiralara göre aradaki farkın devlet tarafından karşılanması gerektiği yönünde oyunu verdi. Ayrıcai ankete katılanların yüzde 20,2’si mahkeme süreçlerinin hızlandırılmasına ilişkin düzenlemelerin yapılmasını talep etti. 

İsa Karakaş, vatandaşların "Yüksek enflasyonun yaşandığı ülkemizde her şeyin fiyatı kat kat artarken neden sadece bize resmî enflasyonun bile kat kat altında bir tavan uygulanıyor! Enflasyonun müsebbibi biz miyiz?" tepkilerini gösterdiğinin altını çizdi. 

Özellikle dişinden tırnağından toplayıp emekliliklerinde rahat yaşamayı, çocuklarının eğitimine katkı sağlamak gibi niyetlerle varını yoğunu ortaya koyup aldıkları iki göz dairesini emsallerinin beşte birine, altıda birine kiralamak zorunda kalanlar büyük mağduriyetler yaşıyor. 

Mahallede 15 bin TL'den düşük kira olmamasına rağmen 2 bin 200 TL'ye oturan kiracılar, tahliye davasını kaybetmesine rağmen evden çıkmak için 300 bin TL isteyenler bulunuyor. 

İsa Karakaş, söz konusu yazısında "Sonuç olarak, fırsatçı ev sahipleri bir yana tek geçim kaynağı sahip olduğu bir evi olanla 3-5 ve daha fazla evi olanı, ihtiyacı olan ile ihtiyacı olmayıp hatta kendi evi olmasına rağmen ucuza oturmak için bu uygulamayı fırsata çeviren kiracıyı, aynı semtteki emsal kiraların %10, %20… gibi çok düşük kira ile oturmakta olanlar ile vicdanlı davranıp kirasını makul oranda ödeyen kiracıları… aynı kefeye koymanın adilane olmadığı açıktır" ifadelerine yer verdi. 

Diğer taraftan  enflasyonun tüm külfetinin yasalara aynen uyan konut sahiplerinin sırtına yüklenmemesi gerektiğine dikkat çeken Karakaş, kira desteği şeklinde devletin külfetin bir kısmını üstlenmesi gerektiğinin ve kira tavanı uygulamasının da sona ermesi gerektiğinin altını çizdi. 

Karakaş, yazısını "Son olarak arabuluculuk uygulamasının tek başına yeterli çözüm olmadığını söyleyelim. Özellikle uzun süren yargılama süreçlerinden kaynaklanan mağduriyetlerin çözülmesi amacıyla ivedi olarak düzenleme yapılması gerekmektedir" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Türk Müteahhitler Birliği: Kentsel dönüşüm için devlet desteği şart!

Garanti emekli promosyonunda son dakika! Nisan 2024 yeni emekli paketiyle hesaplara tam 15 bin TL yatırılacak!

TOKİ İzmir Aliağa projesinde hata ve denetimsizlik! İnşaat Mühendisleri Odası açıkladı!