Kent Haberleri

Ev sahibi ve kiracılar hemen bakın! Kiraya yüzde 25 sınır uygulaması Temmuz'da bitiyor! Kiralar ne olacak? 

Hükümet tarafından, geçtiğimiz yıl Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira kontratlarına yüzde 25 sınırı getirilmişti. Kiraya yüzde 25 sınır uygulaması Temmuz'da bitiyor. Ev sahibi ve kiracılar, kiralar ne olacağını merak ediyor.  Tartışmalar sürerken, Temmuz ayında kiralara yüzde 25 sınırı da kaldırılıyor

Ev sahibi ile sorunu olmayan kiracı, kiracısı ile sorunu olmayan konut sahibi de yok denecek kadar az. Tartışmalar sürerken, Temmuz ayında kiralara yüzde 25 sınırı da kaldırılıyor. Bu tarihin ardından kiralara ne olacağı merak ediliyor. 

Büyükşehirlerde ev kiraları, artık çok merkezi olmayan yerlerde bile çalışanları zorlayacak duruma geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ev fiyatları da yeniden yükseldi. 

Ev sahibi ile sorunu olmayan kiracı, kiracısı ile sorunu olmayan konut sahibi de Hükümet tarafından, geçtiğimiz yıl Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira kontratlarına yüzde 25 sınırı getirilmişti. Bu sınırı uygulamayanlar da oldukça fazla

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçtiğimiz günlerde, Türkiye’ye ‘kiralık konut üreticisi’ kavramını getirmek istediklerine dikkat çekerek, "Model kapsamında üretilen kiralık konutlar, öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına hizmet sağlayacaktır.

Kiralama tutarları ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulaması yapılacaktır" açıklamasında bulundu. Bakan Nebati, bu şekilde özellikle salgın sonrasından bu yana makul seviyelerin çok ötesinde yükselen kira enflasyonunun dizginleneceğini aktardı. 

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra ev sahibi ve kiracılar Temmuz ayında kira sınırının kaldırılmasının ardından ne olacağını merak etmeye başladı. 

Ev sahibi ve kiracılar hemen bakın! Kiraya yüzde 25 sınır uygulaması Temmuz'da bitiyor! Kiralar ne olacak? 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Yüzde 25 kira artış sınırı uygulaması, emredici nitelikte olması sebebiyle, mülk sahibi açısından bağlayıcı oldu. 

Ancak bu defa da konut sahipleri, sözde satış, aile bireyleri ihtiyacı, sözleşmeye aykırılık gibi bahanelerle kiracıyı rahatsız etmeye ve yüzde 25’ten hatta enflasyondan bile daha fazla kira almaya çalıştı. Veya 5 seneden önce tahliye edilmesi için şartları zorlamaya başladı. 

Bununla beraber, yine de kiracılar yenilenen sözleşmelerle ilgili bu yüzde 25 tavan sınırlamasının oluşturduğu güven ortamında ya sadece yüzde 25 oranında zam yaptı ya da konut sahibinin rayice göre taleplerine veya yeni kiralamanın el yakan fiyatlarına maruz kalmadan biraz daha dengeli, ortada bir yükselişe konut sahiplerini ikna edebildi. 

Yeni kiralamalar için yüzde 25 veya başka bir tavan sınırı konulmadı. Bu şekilde olunca da kimi mülk sahiplerinde kiracıyı çıkarıp kontratı 2-3 misli tutardan yenileme iştahı daha da arttı. 

Temmuz'da yüzde 25 tavan süresi doluyor, sonra ne olacak?

2023 Temmuz ayında kiralar için yeni bir düzenlemeye gidilmezse,  devam eden kontratlardaki konut kiraları 'TÜFE’nin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı dikkate alınarak hesaplanacak. 

Ancak kira tutarlarındaki fahiş yükselişler hala sürdüğünden, bunun engellenmesi için yeni bir tavan sınırı konulması da beklenen olasılıklar arasında. 

Öncelikle böyle bir tavan konulacaksa da tüm yük maliklere tahmil edilmemeli, ekonomik verileri rakamları göz ardı etmeyen hem kiracı hem  konut sahibi için dengeli ve hakkaniyetli bir ölçü hesaplanması gerekiyor. Örneğin, sabit bir oran yerine ekonomik veriler -+ bir rakam/oran belirlenebilir. 

Bu şekilde hem kiralar daha makul belirlenecek hem de istikrar dönemine göre çıkarılan Kanundaki 5 senede  bir yeniden değerleme yapabilme şartının sorun artırıcı etkisi azaltılabilecek. Kanunla getirilen yüzde 25 ve benzeri bir sınır ekonomik verilerden uzak kaldığında rasyonalitesi sorgulanıyor ve pek çok müzakerede uygulanamıyor. 

Devam eden kontratlarda olduğu gibi yeni kontratlar için de rayiç ve tavan belirlenmesinin gerekli olduğu, diğer türlü devam eden kontratlarda da sorunun süreceği ve hakkaniyetsiz olaylara neden olabileceği kesin görülüyor. 

İstanbul'da konut fiyatları uçtu! İlçe ilçe fiyatlardaki artış belli oldu! Ev alacaklar dikkat! 

Fahiş ev kiralarına karşı 'Kamu özel sektör iş birliği ile erişilebilir kiralık konut modeli' önerisi!

Tapu sahipleri dikkat! Bu tarihi sakın kaçırmayın!