03 / 05 / 2024

Türk Müteahhitler Birliği: Kentsel dönüşüm için devlet desteği şart!

Türk Müteahhitler Birliği: Kentsel dönüşüm için devlet desteği şart!

Türkiye Müteahhitler Birliği(TMB), ülkenin; kentsel dönüşüme, yapısal düzenlemelere, altyapı yatırımlarına ihtiyacı olduğunu ve bu çalışmaların devlet desteği olmadan yapılmasının zor olduğunu belirtti.



Ekonominin genelinde 200’ün üzerinde alt sektöre yarattığı talep ve istihdam gücüyle lokomotif rolü üstlenen inşaat sektörünün önde gelen kuruluşlarını temsil eden Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), ekonomi çevreleri ve sektör tarafından ilgiyle takip edilen İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Nisan 2024 sayısını yayımladı. TMB Başkanı Erdal Eren ''Deprem ülkesi olan ülkemizde hemen hemen büyük şehirlerimizin hepsinde mutlaka kentsel dönüşüme, yapısal düzenlemelere, altyapı yatırımlarına ihtiyaç var. Ve bunların devletimizin desteği olmadan yapılması çok zor.'' dedi.

YAPISAL DÜZENLEMELERE İHTİYAÇ VAR

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ''seçim gündemi olmadan geçecek önümüzdeki dört yıllık sürecin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sonrasında ayrım gözetmeksizin tüm belediyelerin projelerine hükümet tarafından destek verileceği açıklamasının önemine vurgu yapan Erdal Eren, “Deprem ülkesi olan ülkemizde hemen hemen büyük şehirlerimizin hepsinde mutlaka kentsel dönüşüme, yapısal düzenlemelere, altyapı yatırımlarına ihtiyaç var. Ve bunların devletimizin desteği olmadan yapılması çok zor.'' ifadelerini kullandı.

Eren, bakanlın ve belediyelerin kritik projelere birlikte çözüm üretmelerinin faydalı olacağına vurgu yaparak: '' Seçimsiz geçecek bu dört yıl içinde yapısal reformlarla beraber, ekonomide başlamış olan program dahilinde mutlaka bazı acı reçeteler olacak. Ama bu dört yıllık süreçte ülkemizi hükümetimizle, bakanlıklarımızla, belediyelerle ve sivil toplum örgütlerimizin de destekleriyle hep beraber mutlaka düzlüğe çıkartmanın bir yolunu bulacağız.'' dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ÖNÜNDEKİ ENGELLER 

2024 yılı için inşaat sektörünün önündeki engellere de dikkat çekilen raporda, “Tasarruf tedbirleri kapsamında yurt içinde zorunlu haller dışında yeni projelere yer verilmeyecek olması, halihazırda yürürlükte olan Fiyat Farkı Kararnamesi’nin yetersiz kalması, jeopolitik gerilimlere bağlı olarak artan inşaat maliyetleri ve gittikçe derinleşen ara eleman sıkıntısı, 2024 yılında da sektörün önündeki en büyük engellerden olmaya devam etmiştir. Sektör, girdiği darboğazı yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine ağırlık vererek aşmayı hedeflemektedir.” denildi.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDEKİ BÜYÜME 2023'TE YAVAŞLADI

Raporda, Deprem bölgesinin yeniden inşasının etkisiyle inşaat sektörünün, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 10,8 oranında büyüdüğü hatırlatılırken; 2023 yılının ilk çeyreğindeki büyüme oranının yüzde 4,5’ten yüzde 5,3’e, ikinci çeyrek büyüme oranının yüzde 6,2’den yüzde 7,2’ye, üçüncü çeyrek büyüme oranının ise yüzde 8,1’den yüzde 7,8’e revize edildiği belirtildi. Böylece inşaat sektörünün 2023 yılında yüzde 7,8 oranında genel ekonominin üstünde bir oranda büyüme kaydedildi. 

Raporda; “İnşaat sektöründe beş yıllık bir aradan sonra ilk defa büyüme gerçekleşmiş olsa da bu oran, sektörün yaşadığı daralmanın ancak yüzde 35’ini telafi edebilmiştir. Gayrimenkul sektörü ise 2023 yılında yüzde 2,7 ile oldukça yavaş bir büyüme sergilemiştir.” ifadelerine yer verildi

Türk Müteahhitler Birliği: Kentsel dönüşüm için devlet desteği şart!

YURT DIŞINDA 4,3 MİLYAR DOLARLIK PROJE ÜSTLENİLDİ

Ocak-Mart 2024 dönemi itibarıyla Türk inşaat sektörü tarafından yurt dışında 4,3 milyar ABD Doları tutarında 40 proje üstlendi. 

İNŞAAT MALİYETLERİ YÜZDE 67,87 ARTTI

İnşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 15,70, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,87 oranında artmıştır. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 5,13, işçilik endeksi ise yüzde 41,95 artış gösterirken; bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 53,29, işçilik endeksi ise yüzde 103,46 oranında yükseldi. 

KONUT FİYATLARI ARTIYOR, SATIŞLAR DÜŞÜYOR

Konut satışları Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,0 azalarak 174 bin 210 olarak gerçekleşmiştir. İpotekli konut satışları da Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,1 azalarak 8 bin 827 olmuştur. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9,4 olarak gerçekleşmiştir. Ocak-Şubat döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 56,1 azalarak 14 bin 742 olmuştur.

Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,0 azalarak 3 bin 907 olmuştur.

Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,3 oranında artarak 1190,0 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 68,0 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 1,4 oranında artış göstermiştir.

Ankara'da 9 bin 523 konut satıldı! Satışlar yüzde 30 geriledi!

Konutta en çok kazandıran şehirler belli oldu!

Bakan Özhaseki: Belediye başkanları şehirlerinin depreme dayanıksız bölgelerinde hazırlıklar yapsınlar, gelsinler!

Geri Dön