04 / 05 / 2024

TOKİ İzmir Aliağa projesinde hata ve denetimsizlik! İnşaat Mühendisleri Odası açıkladı! 

TOKİ İzmir Aliağa projesinde hata ve denetimsizlik! İnşaat Mühendisleri Odası açıkladı! 

TOKİ İzmir Aliağa projesinde şikayetler üzerine inceleme yapan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, tehlikeli boyutta hatalar ve denetim eksikliği olduğunu belirledi. İşte İMO'nun konu ile ilgili açıklaması...



Sosyal konut projeleriyle anılan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'nın İzmir’in Aliağa ilçesinde yer alan projesindeki inşaatında sorunlar gündeme geldi. 

TOKİ'nin İzmir’in Aliağadaki 2020'den beri süren  614 konut, 32 dükkan ve 1 adet cami inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işindeki yapım hatalarının incelenmesi amacıyla vatandaşlar İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)  İzmir  Şubesine başvuruda bulundu. 

İMO İzmir Şubesi yaptığı inceleme sonucunda bir dizi hataların olduğunu belirledi. 

TOKİ İzmir Aliağa projesinde hata ve denetimsizlik! İnşaat Mühendisleri Odası açıkladı! 

Evrensel'den Ramis Sağlam'ın haberine göre; İMO tarafından tespit edilen imalat hataları ile ilgili olarak İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, açıklamalarda bulundu ve deprem riski altında olan İzmir ve vatandaşlar için bu durumun endişe verici olduğunu söyledi. 

İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, yapılan incelemede, betonarme elemanların yapımında tünel kalıp sisteminin kullanıldığına dikkat çekti ve  taşıyıcı elemanların deprem kuvvetleri etkisi altında kritik öneme sahip alt ve üst uç birleşim bölgelerinde hayati tehlike arz edecek şekilde imalat hatalarının olduğunu dile getirdi. 

Belirlenen kusurların uygulamadaki hatalardan ve denetim eksikliğinden kaynaklandığının da altını çizen Ayatar, "Deprem tehdidi altında olan bir bölgede, kurulma amacı özellikle dar ve orta gelirli vatandaşın nitelikli konut ihtiyacını karşılamak olan  TOKİ  tarafından yapılmakta olan bu yapılarda dikkatsiz ve özensiz imalat telafisi mümkün olmayan neticelere neden olabilir" ifadelerini kullandı. 

TOKİ İzmir Aliağa projesinde hata ve denetimsizlik! İnşaat Mühendisleri Odası açıkladı! 

Eylem Ulutaş Ayatar, söz konusu binaların güncel yönetmeliklere uygun şekilde tasarlanmış olsa da yerinde projesine ve fen-sanat kurallarına uygun şekilde yapılmadığını vurguladı. 

İmalat sonrası bakımlarının ve denetlemelerinin yapılmaması halinde hayati tehlikeye neden olacak sonuçların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Ayatar, "Dolayısıyla imalat aşamasındaki denetim de bu sebep son derece önem arz ediyoor. Devam eden bloklarda aynı durumların ortaya çıkmaması için; kullanılan kalıp malzemesinin teknik dokümanları, kurulum projesi, hesap raporu, işçilerin mesleki yeterlilik belgeleri ile imalatları teslim alan teknik personelin imzaladıkları tutanaklar incelenmeli ve tüm sürecin mevzuata uygun şekilde sürmesi sağlanmalıdır" diye konuştu. 

Ayatar, söz konusu açıklamasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Aliağa Belediyesine gelen şikayetlerin ardından ugüne kadar sahada herhangi bir denetim yapılmadığının belirtildiğini söyledi ve bu süreç içerisinde sahada söz konusu kusurlu imalatlara taş dolgu ve basit sıva tamiratı yapıldığını dile getirdi. 

Bakan Özhaseki açıkladı: 485 milyar TL destekle İstanbul'u dönüştüreceğiz!

100 metrekare bir evin maliyeti 1.6 milyon TL: KKM'ye ödenen parayla 972 bin sosyal konut yapılabilirdi!

Ankara'da 9 bin 523 konut satıldı! Satışlar yüzde 30 geriledi!


Geri Dön