Kira

Ev sahibi kiracı arasında yeni kriz! Yıllık kira ödemesi! 12 aylık peşin kira bedeli belirlenirken bu ayrıntıya dikkat!

Kira ücretlerine uygulanacak zam oranı belirlenirken artık TÜFE on iki aylık ortalama oranı dikkate alınıyor. Bu durumda yıllık peşin ödeme isteyen mülk sahipleriyle kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar da sürüyor. 

Kira artışlarına getirilen yüzde 25’lik sınırın kaldırılmasıyla yeni oran artık on iki aylık TÜFE oranı üzerinden belirleniyor. Haziran ayı TÜFE on iki aylık ortalama değişim oranı yüzde 65,07 olarak hesaplanırken, kira artışlarının üst sınırı da belirlenmiş oldu. Ancak bu durum, kiracılar ve mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlıklara bir yenisini daha ekledi. Kira bedelinin yıllık olarak peşin ödenmesini isteyen mülk sahipleri ve kiracılar arasında peşin kira değerinin belirlenmesinde anlaşmazlıklar doğabiliyor.

KİRASINI PEŞİN VERMEK İSTEYENLER DİKKAT

Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan; yıllık peşin ödeme isteyen mülk sahiplerine karşı kiracının bu isteğe nasıl yaklaşması gerektiğine, yıllık kira bedelinin nasıl hesaplanacağına ve peşin ücretin piyasa kira bedelinin ne kadarı olması gerektiğine ilişkin tavsiye niteliğinde açıklamalarda bulundu.

YÜZDE 31 İSKONTO ORANI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI

Kira ücretlerinin yıllık bazda peşin olarak hesaplandığı durumda aylık bazda yıllık enflasyon değişimlerinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Arslan:

“Haziran ayında aylık 10.000 TL kira bedelimiz; yüzde 65,07’lik bir artışla 2024 Temmuz ayı 16.507 TL, yıllık ödenecek kira toplamı ise 198.084 TL olacaktır. Yıllık enflasyon oranına yüzde 5 risk primi ilave edilerek aylık bazda yıllık enflasyon değişimleri dikkate alındığında, ödenmesi gereken peşin yıllık kira bedelinin 151.180 TL olduğu görülmektedir.

Eğer kira peşin ödenecekse aylık bazlı ödenen toplam kira bedelinin yüzde 31’in altında bir kira bedelinin ödenmesi akılcı olacaktır. Kiracı iseniz yüzde 31’in altında her değer, mülk sahibi iseniz yüzde 31’in üstünde her değer sizin için finansal açıdan daha avantajlı bir durum doğurur.

Sosyete sitesi Riva Konakları'nda kira kavgası! Serdar Bilgili'nin yeğeni Şebnem Ercantürk, 7 aydır kira alamıyor!

Kira zammı bitti şimdi de şart krizi başladı! Bu meslekten olmayana ev yok!