Ev sahibi kiracı davaları arttı! Kiracıların ve ev sahiplerinin hakları neler? Sakın bunları yapmayın!
Kiracı ve mülk sahibi kavgaları mahkemeleri doldurdu. Peki kiracıların ve ev sahiplerinin hakları neler? İşte ayrıntılar... Eski kiracılarına zam baskısı yapan konut sahipleri de aynı şekilde mahkemeleri doldurdu
Ev kiralarındaki fahiş yükselişler konut sahiplerinin mahkeme yolunu tutmasına neden oldu. Eski kiracılarına zam baskısı yapan konut sahipleri de aynı şekilde mahkemeleri doldurdu. Fakat hukukçular yasal yükselişin enflasyon olduğuna dikkat çekiyor.
Kiracı ve mülk sahibi kavgaları mahkemeleri doldurdu. Konut sahipleri yüksek zam isteklerini yüksek enflasyonu gerekçe göstererek isterken, kiracılar da kanuni çerçevede zam yapılmasını talep ediyor.
Fakar Borçlar Kanunu kapsamında konut sahibi kiracının sözleşmesinde 5 sene boyunca güncelleme yapamıyor, sadece enflasyon oranında artışa gidebiliyor.
Peki kiracı ve ev sahipleri bu durumda ne yapabilir? İşte ayrıntılar...
Borçlar Kanunu'nun kiracılara pozitif ayrımcılık sunması, konut sahiplerini zor duruma sokuyor. Örneğin mülk sahibinin haberi olmadan gerçekleştirilen bir tadilat yüzünden veya kira zammına rıza göstermeyen kiracı için açılan davalar uzun seneler sürebiliyor.
Bu sürede kiracı ödemelerini de gerçekleştirmeyebiliyor. Konut sahipleri ekonomik olarak bu nedenle sıkıntıya düşüyor. Hukukçular beş sene güncelleme kuralı sebebiyle mülk sahiplerinin mağdur olduğuna, açılan davaların iki üç sene sürdüğüne, mahkemelerin bu davalar ile dolu olduğuna dikkat çekerken sürecin uzadığını belirtiyor.
KİRACININ HAKLARI NELER?
Kanun kapsamında belirlenen hallerde konut sahibine kiracıyı evden çıkarma hakkı tanınıyor. Kiraya verilen konut, ev sahibinin kendisi, eşi veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gerekmekteyse kiracı tahliye edilebiliyor.
Kiracıya bildirim yapmak koşuluyla, ev kiradayken başkasına satma hakkı da bulunuyor. Konutun satılmasının arından kiracı 6 ay içinde tahliye edilebiliyor.
KONUT SAHİBİNİN HAKLARI NELER?
Takvim'in aktardığına göre; mülk sahipleri kanuni olarak belirlenen oranda kira yükselişine gidebilir. Zammı kabul etmeyen kiracı, kontrat sona erdiğinde tahliye edilebilir. Fakat kiracı kontratın devam etmesini ister ve TÜİK'in belirlediği oranda zammı hesaplayarak konut sahibinin hesabına yatırırsa, kiracı tahliye edilemez. Ancak kiracı iki ay kira ödemesini yapmazsa tahliye edilebilir.
TOKİ Konya projeleri için start verdi! Konya'ya yüzlerce ucuz konut geliyor!
Kira fiyatlarında yeni düzenleme için düğmeye basıldı! Üç bakanlık bir araya geldi!