Kira

Ev sahibi kiracı sorunlarında gelinen son nokta: 2023 yılının ilk yarısında 47 bin kira tahliye davası açıldı!

Ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan kira ücreti tartışmaları mahkemelere taşınmaya devam ediyor. 2023 yılının ilk yarısında 47 bin kira tahliye davası açıldı.

Ev sahibi ve kiracı arasındaki sorunlar her geçen gün artıyor. Hukukçular 2023 yılının ilk yarısında toplam 47 bin kira tahliye davası açıldığını söyleyerek, tahliye davalarının yüzde 113 arttığının altını çizdi. 

6 AYDA 47 BİN KİRA TAHLİYESİ DAVASI AÇILDI!

Hukukçular bu yılın ilk 6 ayında 47 bin kira tahliye davası açıldığını belirtti. Yaklaşık 100 bin kadar da kira tespit davası açıldığı söyleyen gayrimenkul hukukçuları, mahkemelerin duruşma için en erken 8-9 ay, hatta bir yıl sonrasına gün verdiğini aktardı.

KİRALIK EVLERE OLAN TALEP ARTTI!

Dünya gazetesinden Hamide Hangül'ün haberine göre, Konut fiyatlarının 5-10 milyon liradan başlayan fiyatlara ulaşması ile liralık evlere olan talep arttı. Birikimleri daire satın almaya yetmeyen vatandaşlar kiralıklar evlere yönelmesi ise fiyatlar uçtu.

Kira gelirinin, hem enflasyon, hem de bulunduğu bölgeye göre düşük kaldığını düşünen ev sahipleri kiralık evlere peş peşe zam yapmaya başladsı. Bu da fiyatların 4-5 bin liralardan en az 10-15 bin liralara yükselmesine neden oldu.

 

TAHLİYE DAVALARI YÜZDE 113 ARTTI!

Gayrimenkul Hukuku Derneği (GHD) Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kira tahliye davalarının, 2022 yılının tamamında 22 bin olurken, bu yılın ilk 6 ayında 47 bine ulaştığını açıkladı.

Kiraz, sadece ilk 6 ayda, bir yılda iki kat daha fazla tahliye davası açıldığını, bundan daha fazla, 100 bin kadar da kira tespit davası olduğunu öngörüyor.Bu rakamların çok ciddi rakamlar olduğunu söyleyen Kiraz mahkemelerin çalışamaz hale geldiğini belirtti. 

  

2 BİN LİRAYA OTURAN KİRACININ KİRASI 12 BİN TL'YE KADAR YÜKSELEBİLİYOR!

Kiraz, tahliye ve kira tespit davalarında mahkeme sürecinin yaklaşık 2-3 sürdüğünü söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Bunu istinaf dahil söylüyorum. Kira tespit davalarında sonuç, kira tahliye davalarından daha çok olumlu çıkıyor. Yani 2 bin liraya oturan bir kiracınız var diyelim. Bölgede rayiç 15 bin lira olduysa, hakim o kirayı 10-12 bin lira bandına yükseltiyor.

Mal sahibinin isteği kısmen de karşılanıyor. Tahliye davalarında olay, bizim hukukumuz sadece haklı sebeple tahliyeye dayalı olduğu için, her gerekçe tahliyeye sebebiyet vermiyor. Ancak mülkiyet hakkı, üstün bir hak olduğu için tahliye davalarında da genel olarak tahliye kararları çıkıyor.

Kanunda sayılı 8 haklı gerekçeden herhangi birine sahipse mal sahibi, biraz bekliyor ancak tahliye sonucunu mutlaka alıyor. Genel kabul oranları yüzde 75-80’in üzerindedir mal sahibi lehine davalarda. Her iki dava da en az 2-3 yıl sürüyor.” dedi.

Kira davalarının sulh kukuk mahkemelerinde büyük yoğunluk oluşturduğuna dikkat çeken Kiraz duruşma süreleri 8-9 ay, hatta İstanbul’un kimi yerlerinde 1 yılı bulduğunu belirtti. 

Kiracılar dikkat: Ev sahipleri evden çıkarmanın yeni yöntemini buldu! 

Ev sahibi kiracı sorununda yeni boyut! Kiracı klima taktırdı, ev sahibi evi boşaltın dedi!

Kira zammı sınırı ev sahiplerini satışa yönlendirdi