29 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat: Ev sahipleri evden çıkarmanın yeni yöntemini buldu! 

Kiracılar dikkat: Ev sahipleri evden çıkarmanın yeni yöntemini buldu! 

Artan kira fiyatlarından sonra kiralara yüzde 25 sınır getirildi. Bu sebeple zam yapamayan mülk sahipleri kiracıyı evden çıkarmanın yeni yolunu buldu. İşte detaylar...



Kira ve konut fiyatlarında ki fahiş artışlar vatandaşı zorlamaya devam ediyor. Son dönemde kira fiyatlarında yaşanan artış yüzde 300'leri buldu. Türkiye'de en fazla kira fiyatlarının yükseldiği il Trabzon oldu. Bu durumda ev sahiplerinin kiralama tercihleri değişti.

Kira artış sebebiyle Trabzon’da düğün yapacak gençlerin ev bulamama nedeniyle düğünlerini ertelemek zorunda kaldığı ve ciddi bir mağduriyet yaşandığı belirtildi. 

Kiracılar dikkat: Ev sahipleri evden çıkarmanın yeni yöntemini buldu! 

RIZA YOKSA KİRALAMA YAPILAMIYOR

Konuyla ilgili Milliyet'te açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, günlük kiraya verilen yerin aslında iş yeri statüsünde değerlendirildiğini ve iş yeri statüsünde değerlendirilen yerlerle ilgili kat maliklerinin oy birliğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Ancak bu onay sonrasında o konut için günlük kiraya verilmek üzere belediyeden ruhsat alınması mümkün olduğunu aktaran Özelmacıklı, "Bununla ilgili kat mülkiyeti kanununda bir düzenleme var. Kanunun 24’üncü maddesinde yasaklanan nitelikler dışında özel bir amaçla kullanılmasına ancak oy birliği ile karar verilebilir" diye ifade etti.

Söz konusu karar kapsamında kat malikleri kurulu tapu sicilinde mesken olarak kayıtlı bağımsız bölümün bu amaçla kullanılmasına izin verebileceğini söyleyen Özelmacıklı, "Her durumda bu yer hastane, klinik, poliklinik, dispanser ve ecza laboratuvarı gibi bir nitelikte kullanılamaz" dedi.

Özelmacıklı, "Günlük kiralıkta mevcuttaki yerlerin birçoğuna ruhsat alınmadığı gibi bu yerler birçok binada aslında mal sahiplerinin muafakatı olmadan kaçak bir şekilde işletiliyor"diye kaydetti.

Kiracılar dikkat: Ev sahipleri evden çıkarmanın yeni yöntemini buldu! 

EV SAHİPLERİNİN KİRACI TERCİHİ DEĞİŞTİ!

Mülk sahiplerinin son dönemde özellikle kiralamaya getirilen sınırlamalar sonrasında kiracı tercihlerinde değişiklik olduğunu söyleyen Özelmacıklı, "Nasıl evlerini eşyalı hale getirip kısa dönemli kiraya vermeye çalışan mal sahipleri varsa bu taşınmazlarını daha hızlı sirkülasyon veya daha kolay çıkartma gibi imkanlar nedeniyle yabancıya, öğrencilere veya bekar erkek ya da bayanlara kiralama anlamında verebiliyorlar" dedi.

Kiracılar dikkat: Ev sahipleri evden çıkarmanın yeni yöntemini buldu! 

EV SATARAK KİRACI ÇIKARIYORLAR

Özelmacıklı, "Bu nedenle de mal sahiplerinin öncelikli tercihi bu aşamada aslında taşınmazlarının daha çabuk boşalmasıdır" diyerek, "Son dönemde daireleri göstermeyen kiracılar, başka imkanları olsa da çıkmayanlar, çıkmak için ekstra para isteyenler gibi durumlar mal sahiplerini tedirgin ediyor. Bu tür kiralamalara alternatif olarak değerlendiriyorlar" diye ifade etti.

Bazı mal sahiplerinin evlerini satışa çıkararak buradaki kiracı ilişkisinden kurtulmak istediğini aktaran Özelmacıklı, artık o noktaya geldi ki kiracının evi göstermemesi sebebiyle mahkemeden alınması gereken kararlarda bile yaklaşık 1 yıllık hukuki süreler gerektiğini söyledi.

Kiracılar dikkat: Ev sahipleri evden çıkarmanın yeni yöntemini buldu! 

Özelmacıklı, Aslında eski kiracılar için fırsat, ama yeni tutacak kiracılar için çok ciddi maddi yükümlülüklerin olduğunu da ekledi.

Son olarak Özelmacıklı, "Bunlar aynı zamanda belki ileride daha yüksek kiralar çerçevesinde kiralamalar yapılacağını ama belki de bazı yüksek oranda yapılan kiralamaların ileride ödemelerde problemler yaşatacağını da unutmamak lazım” dedi.

Hazine cari açığa karşı altın ithalatına kota koymayı planlıyor!

Kocasinan Belediyesi 8 taksitle ticaret ve konut imarlı iki arsa satacak!

İstanbul’da toplu ulaşıma büyük zam! Yeni ve zamlı ücretler tek tek açıklandı! Acil bakın!


Geri Dön