02 / 05 / 2024

Hazine cari açığa karşı altın ithalatına kota koymayı planlıyor!

Hazine cari açığa karşı altın ithalatına kota koymayı planlıyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı altın ithalatına kota getirmeye hazırlanıyor. Bakanlık kota ile ithalatın cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltılmaya çalışırken, sektör temsilcileri kayıt dışının artmasından endişeli.



Dunya.com’dan Birol Bozkurt’un haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın işlenmemiş altın ithalatına kota getireceği haberi piyasada yeni tartışmalara yol açtı. Bakanlık kota uygulaması ile söz konusu ithalatın cari açık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasını hem de altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesini amaçlıyor. Ancak sektör temsilcileri bu konuda temkinli.

İşlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin dış ticaret ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak isteyen Bakanlık, ithalata yönelik tedbir alınması için çalışma yürütüyor. İlgili kurumlar ve sektör temsilcileriyle görüşmeler yapan Bakanlık yetkilileri, uzun vadeli ve çözüm odaklı bir yaklaşımla, ihracatçıların korunması kapsamında gerekli hassasiyetin gösterildiğini ifade etti. Sektör temsilcileri ise kota uygulamasını istemiyor. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, böyle bir kota uygulamasının kayıt dışı işlemleri ve kaçakçılığı artıracağı görüşünde.

MAKAS YENİDEN AÇILIR UYARISI!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı ise kota uygulanması halinde altın fiyatlarında Kapalıçarşı piyasası ile İnterbank arasındaki makasının açılacağı uyarısını yaptı. İşlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, Türkiye'nin döviz rezervlerini desteklemek için 'kota uygulaması' getirmeye karar veren Bakanlık, mevzuat çalışmalarının Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca kısa süre içerisinde tamamlanacağını belirtti. Altın ithalatı için aylık bir kota belirlenirken, geçen yıllardaki ithalat miktarları dikkate alındı.

 Hazine cari açığa karşı altın ithalatına kota koymayı planlıyor!

ALTIN İTHALATI 7 AYDA YÜZDE 180 ARTTI

Yılın 7 aylık döneminde Türkiye'nin altın ithalatı geçen yıla göre yüzde 5,1 artışla 217 milyar 52 milyon dolara çıktı. İşlenmemiş altın ithalatı da bu zaman dilimi içerisinde yüzde 180 artarak 19,4 milyar dolar oldu. Geçen yıl 148 ton altın alan Merkez Bankası, yılın ikinci çeyreğinde 132 ton altın sattı. Bakanlık genelgesine göre rafineriler en az 1 gramlık basılı altın üretebilecekler. Basılı altınlar azami 100 gram ağırlığında üretilebilecek.

 


Geri Dön