Altın'da zirveye çıkıyoruz! Şubat ayı ithalatı dudak uçuklattı
Türkiye ekonomisi geçtiğimiz aydan itibaren bir senelik zamanda 55.4 milyar dolar cari açığa sebep oldu. Son 10 senenin rekor cari açığında altın ithalatının şubat ayında geçen senenin ayına göre tahminen 12 katlık bir yükselişle 4.4 tondan 57.4 tona yükseldi.
CARİ AÇIK NEDİR?
"Cari açık", bir ülkenin dış ticaret işlemlerinde ihracatından elde ettiği gelirlerin, ithalatına ödediği giderlerden daha az olması durumunu ifade eder. Yani bir ülke, dışarıya daha fazla mal ve hizmet satın alıyorsa ve bunun karşılığında yeterli miktarda ihracat yapamıyorsa, cari açık verir. Bu durumda, ülkenin döviz rezervleri azalabilir ve ekonomik olarak zayıf bir duruma düşebilir.
"Altın ithalatı", bir ülkenin yurt dışından altın almasıdır. Altın genellikle bir yatırım aracı olarak kullanılır ve birçok ülke için ekonomik değer taşır. Bazı ülkeler altın üretimi yapmaz ya da yeterince altın rezervi bulunmaz, bu nedenle altın ithal ederler. Altın ithalatı, bir ülkenin cari işlemler hesabındaki dış ticaret açığını artırabilir veya azaltabilir. Ayrıca altın ithalatı, bir ülkenin merkez bankası için de önemli olabilir, çünkü merkez bankaları genellikle altın rezervleri tutarak para birimlerinin değerini desteklerler.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, şubat ayına ait ödemeler dengesi istatistiklerini paylaştı. Buna göre cari işlemler açığı Şubat'ta 8 milyar 780 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 12 aylık cari açık ise 55 milyar 400 milyon dolarla 2012 senesinin ağustos ayından bu zamana en yüksek seviyeye yükseldi. 1 senelik toplam cari açık ocak ayında 51 milyar 900 milyon dolardı.
10 Haber'in haberine göre: Şubat ayından itibaren cari açığın rekor kırmasında ocak ve şubat aylarında altın ithalatının patlaması etki etti. , geçen sene ocak ayında Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üstünden 3.5 ton, şubat ayında da 4.4 ton altın ithal eden Türkiye bu senenin ilk iki ayında altına hücum etti.
Altın'da zirveye çıkıyoruz! Şubat ayı ithalatı dudak uçuklattı