03 / 05 / 2024

Altın ithalatında rekor üstüne rekor kırılıyor!

Altın ithalatında rekor üstüne rekor kırılıyor!

TÜİK verilerine göre nisan sonu itibariyle son bir yıl içerisindeki altın ithalatı 29 milyar 668 milyon lirayla tüm zamanların rekorunu kırdı. Ocak-nisan döneminde 36 milyar 341 milyon dolar olarak gerçekleşen cari açığının üçte biri, net altın ithalatından kaynaklandı.



Türkiye’nin son yıllarda artan ve dış ticaret ve cari işlemler açıklarını büyüten “parasal olmayan altın” ithalatı, alınan önlemlere rağmen bu yılın ilk dört ayında da yükselmeye devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ocak-nisan döneminde parasal olmayan altın ithalatı geçen yıla göre yüzde 360,5 oranında artış göstererek 11 milyar 787,1 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Böylece parasal olmayan altında son bir yıldaki ithalat nisan rakamlarına göre 29 milyar 668,1 milyon dolarla tarihi zirve yaptı. İthalatın bu ivmeyle sürmesi halinde yılın tamamında bu rakamın 30 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Altın ithalatında en yüksek yıllık rakam 25,2 milyar dolarla 2020 yılında yaşanmıştı.

 Altın ithalatında rekor üstüne rekor kırılıyor!

DIŞ TİCARET AÇIĞININ ÜÇTE BİRİ

Konuyu köşesinde değerlendiren Dunya.com’dan Naki Bakır’ın yazısına göre ilk dört ayda yapılan 841,9 milyon dolarlık altın ihracatı düşülünce, ithal altına ödenen net döviz geçen yıla göre yüzde 504,8 artışla 10 milyar 945,2 milyon dolar düzeyine oldu. Merkez Bankası’nın verilerine göre ocak-nisan döneminde 36 milyar 341 milyon dolar olan dış ticaret açığının üçte birini net altın ithalatı oluşturdu. Türkiye bu yıl da altın ithalatını büyük oranda İsviçre’den yaptı. İlk dört aydaki ithalatın 8 milyar 653,1 milyon dolarlık kısmı, küresel altın ticaretinde öne çıkan bu ülkeden yapıldı. 1 milyar 911,9 milyon dolarlık ithalat ise Birleşik Arap Emirlikleri’nden gerçekleştirildi.

 


Geri Dön