22 / 11 / 2024
fuzul

Altın ithalatına 'kota uygulaması' yolda!

Altın ithalatına 'kota uygulaması' yolda!

Hazine ve Maliye Bakanlığı altın ithalatına 'kota uygulaması' için çalışmalarını hızlandırdı. Peki, nedir bu kota uygulaması? İşte detaylar...




Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından devreye alınacak kota uygulaması' ile işlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki negatif etkilerinin azaltılması ve Türkiye'nin döviz rezervlerinin desteklenmesi planlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgiye göre, son dönemde işlenmemiş altın ithalatında gerçekleşen artışın dış ticaret ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkilerini izleyen Bakanlık, söz konusu ithalata dair çeşitli tedbirlerin alınması için çalışmalarını başlattı.

Altın ithalatına kota uygulaması yolda!

Bu etkilerin azaltılması için ilgili kurumlar ve sektör temsilcileriyle görüşmeler yapan Bakanlık yetkilileri, uzun vadeli ve çözüm odaklı bir yaklaşımla konuyu gündemine aldı. Öte yandan alınan tedbirlerde ihracatçıların korunması kapsamında gerekli özen gösterildi.

Bakanlık, işlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki negatif etkilerini en aza indirmek, ülkenin döviz rezervlerini desteklemek için 'kota uygulaması' getirmeye kararı alırken, bu karara dair mevzuat çalışmalarının Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca kısa süre içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Altın ithalatına kota uygulaması yolda!

İTHALAT VE BORSA İŞLEMLERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULACAK

Bahsi geçen kotalar, Borsa İstanbul AŞ üyesi kıymetli madenler aracı kuruluşlarınca yapılan işlenmemiş altın ithalatı için geçerli olacak.

Tedbirler kapsamında aracı kuruluşlar tarafından yapılan işlenmemiş altın ithalatı için geçen senelerdeki ithalat miktarları dikkate alınarak aylık bir kota miktarı belirlendi. Söz konusu kota kıymetli madenler aracı kuruluşlarının ithalat ve borsa işlemleri göz önüne alınarak tahsis edilecek.

ALTIN ÜRETİMİ VE TİCARETİNE TEŞVİK EDİLECEK 

Alınan tedbir kararının dış ticaret dengesine pozitif yansıması beklenirken, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) çerçevesinde yapılan ithalat söz konusu kota uygulamasının dışında olacak. Bu durumda hem altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesi hem de uzun dönemde cari açık konusunda pozitif ilerlemeler sağlanması tahmin ediliyor.

DİR kapsamında gerçekleştirilen ithalatın yanında bedelsiz ihracat çerçevesinde ihracat bedeli olarak gelen ve şirketlerin yurt dışından sermaye olarak getirecekleri altınlar da kota kapsamı dışında olacak.

Altın ithalatına kota uygulaması yolda!

ALTIN İTHALATI 7 AYDA YÜZDE 180 ARTTI!

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ocak-temmuz döneminde ülkenin altın ithalatı 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 5,1 yükselişle 217 milyar 52 milyon doları buldu. Aynı dönemde işlenmemiş altın ithalatı yüzde 180 yükselerek 19,4 milyar dolar olarak kaydedildi.

Dev bankalar dolar tahminlerini peş peşe açıkladı! Bu rakamları gören dövizciye koşacak

Depremzede KOBİ'ye 500 bin TL'ye kadar faizsiz destek sağlanacak!

Otel fiyatları uçtu, yerli turist tatili çadırda geçirdi!


Geri Dön